|
|
|
||
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (03.11.2014)
|
|
||
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (03.11.2014)
Studenti si osvojí problematiku fyziologie výživy, preventivní výživy a nutriční diagnostiky a klinické výživy v rozsahu potřebném pro činnost asistenta ochrany veřejného zdraví v praxi na hygienických stanicích a zdravotních ústavech. - ovládat základy fyziologie a patofyziologie výživy - znát principy správné výživy včetně jejich praktických aplikací a roli výživy v prevenci civilizačních onemocnění - znát zvláštnosti výživy u různých specifických skupin populace - vyšetřovat a hodnotit nutriční stav lidí - interpretovat antropometrické, biochemické, hematologické a imunologické ukazatele nutričního stavu - sledovat a hodnotit individuální spotřebu potravin - edukovat klienty o základních principech správné výživy, provádět nutriční poradenství a poradenství v oblasti správného životního stylu - připravovat intervenční programy zaměřené na ozdravění výživy - základní praktické dovednosti v oblasti klinické výživy s větším zdůrazněním léčebné výživy
|
|
||
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (03.11.2014)
1) Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi - souborné vydání, Univerzita Karlova / Fortuna, 2004, 733 stran 2) Keller U., Meier R., Bertoli S.: Klinická výživa, Scientia medica, Praha, 1993, 240 stran 3) Anděl M. a kol.: Diabetes mellitus a další poruchy metabolismu, Galén, Praha, 2001, 210 stran 4) Svačina Š. a kol.: Klinická dietologie, Grada, Praha, 2008, 384 stran 5) Blatná J., Dostálová J., Perlín C., Tláskal P.: Výživa na začátku 21. století. Společnost pro výživu, Praha, 2005, 80 stran 6) Hainer V., Kunešová M. a kol.: Obezita, Galén, Praha, 1997, 126 stran 7) Češka R.: Cholesterol a ateroskleróza - léčba hyperlipidémií, Maxdorf, Praha, 1999, 226 stran 8) Bowman B.A., Russell R.M. (edit.): Present Kowledge in Nutrition, 9th Edition, ILSI Press, Washington, 2006, 9) Deutsche Gesellschaft für Ernährung: Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr, Umschau, Frankfurt/Main, 2000, 240 stran 10) US Dep. of Health and Human Services and U.S. Dep. of Agriculture: Dietary Guidelines for Americans, Washington, 2005 12) Willett W. : Nutritional epidemiology. Oxford University Press, 1998, 528 stran 13) Gibbon R.S.: Principles of Nutritional Assessment. Oxford University Press, 2005, 928 stran 14) Hronek M: Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Maxdorf, 2004, 316 stran 15) Hamazaki T., Okuyama H. a kol.: Fatty Acids and Lipids - New Findings, Karger, Basel, 2001, 259 stran 16) Mason J., Nitenberg G. A kol.: Cancer & Nutrition: Prevention and Treatment, Karger, Basel, 2000, 300 stran 17) Dean T a kol.: Food intolerance and the food industry, Woodhead Publishing Limited, Cambridge, 2000, 228 stran 18) Goldstein D.J. a kol.: The Management of Eating Disorders and Obesity, Humana Press, New Jersey, 1999, 367 stran 19) Simopoulos A.P., Visioli F. a kol.: Mediterranean Diets, Karger, Basel, 2000, 184 stran 20) Štěpán Svačina a kol.: Klinická dietologie, vydáno Grada Publishing, Praha 2008 21) Zdeněk Zadák: Výživa v intensivní péči. Grada 2008 22) Navrátilová,M., Češková,E., Sobotka,L.: Klinická výživa v psychiatrii 23) Kohout,P., Kotrlíková,E.: Základy klinické výživy. Nakladatelství Krigl, Praha, 2005 24) Keller,U., Meier, R., Bertoli,S.: Klinická výživa, nakladatelství Scientia Medica, Praha, 1993 |
|
||
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (03.11.2014)
Přednášky, praktická cvičení |
|
||
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (03.11.2014)
Zápočet se uděluje za 80% účast na praktických cvičeních a prezenteci zadaného odborného tématu v rámci praktických cvičení. |
|
||
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (03.11.2014)
Preventivní část: - Zásady správné výživy. Nová výživová doporučení pro obyvatelstvo. Doporučené výživové dávky a jejich použití - Výživa v prevenci chronických onemocnění (aterosklerózy, nádorových onemocnění, osteoporózy, obezity, diabetu) - Výživa zvláštních skupin populace (Výživa novorozenců a kojenců. Kojení, složení mateřského mléka, význam a podpora kojení. Umělá kojenecká výživa. Výživa dětí. Výživa těhotných žen a kojících žen. Výživa starých lidí, faktory, ovlivňující nutriční stav ve stáří) - Hladovění a malnutrice - příčiny, typy, patofyziologie, klinický obraz a diagnostika, prevence - Poruchy příjmu potravy - Obezita, možnosti prevence a léčby - Alternativní výživové směry - Vyšetřování nutričního stavu. Metody hodnocení nutričního stavu. Vyšetření antropometrická, biochemická, hematologická a imunologická. Nutriční prognostické indexy - Metody sledování spotřeby. - Hodnocení jídelníčků počítačovými programy - Metabolismus lipidů a lipoproteinů a jeho poruchy - Nutriční poradenství, zásady edukace klientů - Intervenční programy v oblasti zdravého životního stylu a správné výživy
Klinická část: 1. dietologie 2. výživa nemocných v závažných klinických stavech Část zabývající se dietologií se zabývá převážně léčebnou výživou u osob s potřebou restriktivních diet. Je zde ale rovněž zdůrazňována potřeba zajištění optimální výživy i v případě dlouhodobé restrikce některého nutrientu. Zde je možno zařadit dietu pankreatickou, šetřivou, dietu při coeliakální chorobě, fenylketonurii a podobně. V druhé hlavní složce jsou studenti seznamováni s výživou u různých závažných zdravotních stavů, jsou probírány požadavky na výživu doplňkovou a to jak formou sippingu, tak také kompletní nutriční péči na příklad při zavedeném PEG. Rovněž jsou probírány i základy výživy parenterální a to jak částečné, tak úplné. V praktické části provádějí studenti pod vedením erudované nutriční terapeutky mezi jiným sestavování či úpravu jídelníčku u různých chorob, jsou seznamováni s pomocnými metodami, jako je provádění indirektní kalorimetrie, vyšetření pomocí bioimpedance a podobně. Účastní se také edukace pacientů se závažnými chorobami (např. diabetu a podobně).
|