|
|
|
||
Poslední úprava: MUDr. Petr Michenka (19.03.2020)
|
|
||
Poslední úprava: MUDr. Petr Michenka (25.12.2019)
Studenti se seznámí s hlavními problémy z oblasti výživy (požadavky na příjem živin, výživa různých skupin populace, výživa v prevenci chronických onemocnění, nutriční toxikologie, prevence alimentárních nákaz), ochrany a podpory zdraví dětí a mládeže a ochranou zdraví při práci, jakož i s vybranými tématy z tělovýchovného lékařství. Prakticky se studenti naučí vyšetřovat a hodnotit nutriční stav, předepsat vhodnou pohybovou aktivitu v primární i sekundární prevenci nemocí, hodnotit zdravotní rizika, spojená s provozem předškolních zařízení, škol a se školní zátěží a hodnotit zdravotní rizika související s prací. |
|
||
Poslední úprava: MUDr. Petr Michenka (19.03.2020)
Předmět je zakončen zápočtem. Podmínkou pro získání zápočtu je účast na výuce. Vyžadována je účast na minimálně 80 % praktických cvičeních a seminářích s kontrolovanou účastí, které jsou jmenovitě uvedeny v docházkovém listu. Účast na PC/SKU musí být potvrzena podpisem příslušného vyučujícího do docházkového listu. O případném jiném způsobu náhrady absencí (ze závažných/výjímečných důvodů) rozhodne vedoucí katedry hygieny, epidemiologie a preventivního lékařství. Na předmět navazuje část státní závěrečné zkoušky z oborů preventivního lékařství. |
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. (06.12.2019)
Základní literatura: DACH: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu, Praha, 2011 KASPER, Heinrich and Walter BURGHARDT. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. Češka R. Cholesterol a ateroskleróza, léčba dyslipidémií. Triton Praha 2012 Fajt T. Vrablík M. Češka R. Preventivní medicína. Maxdorf 2011. Tuček M. a kolektiv: Hygiena a epidemiologie. Karolinum, Praha, 2012 Máček M.,Radvanský J. a kol.: Fyziologie a klinické aspekty pohybové aktivity. Galén 2011 Kolektiv autorů: Prevence v pracovním lékařství, 1. vyd. Praha: Nadace Cindi, 3. LF UK, 2010, 181 s.
Doplňující literatura: US Dep. of Health and Human Services and U.S. Dep. of Agriculture: 2015-2020 Dietary Guidelines for Americans, Washington, 2015 Nešpor K. Návykové chování a závislost. Praha: Portál 2018 Hronek M. Barešová H. Strava těhotných a kojících. Forsapi 2011.
|
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. (06.12.2019)
Přednášky, semináře, praktická cvičení, e-learning. |
|
||
Poslední úprava: MUDr. Petr Michenka (19.03.2020)
Předmět je zakončen zápočtem. Podmínkou pro získání zápočtu je účast na výuce. Vyžadována je účast na minimálně 80 % praktických cvičeních (PC)/ seminářích s kontrolovanou účastí (SKU), které jsou jmenovitě uvedeny v docházkovém listu. Účast na PC/SKU musí být potvrzena podpisem příslušného vyučujícího do docházkového listu. O případném jiném způsobu náhrady absencí (ze závažných/výjímečných důvodů) rozhodne vedoucí katedry hygieny, epidemiologie a preventivního lékařství. Na předmět navazuje část státní závěrečné zkoušky z oborů preventivního lékařství.
|
|
||
Poslední úprava: MUDr. Petr Michenka (19.03.2020)
1) Základní požadavky na přívod živin. Principy správné výživy: Charakteristika a dělení živin, potřeba, zdroje, rizika z nadbytku a nedostatku. Zásady správné výživy, výživová doporučení. Pitný režim. 2) Prevence alimentárních nákaz a intoxikací: Alimentární nákazy a intoxikace mikrobiálního původu (možnosti prevence s ohledem na epidemiologické charakteristiky, na úrovni individuální a při ochraně veřejného zdraví). Prevence alimentárních nákaz a intoxikací mikrobiálního původu při cestování. Problematika saprofytů. 3) Nutriční toxikologie: Problematika toxických (kontaminujících) látek v potravinách - zdravotní rizika, možnosti prevence. Biotransformace a interakce toxických látek v organismu. Zdravotní rizika z látek, které vznikají při výrobě, skladování nebo kuchyňském zpracování potravin, možnosti prevence. Akutní otravy z potravin. Otravy houbami. 4) Výživa vybraných skupin populace: Výživa kojenců a dětí. Výživa těhotných a kojících žen. Výživa seniorů, změny nutričního stavu ve stáří. 5) Prevence onemocnění souvisejících s výživou: Prevence obezity, aterosklerózy, diabetu, nádorových onemocnění, osteoporózy. Problematika potravinových alergií a intolerancí. 6) Alternativní směry ve výživě: Charakteristika hlavních alternativních směrů, možné zdravotní výhody a rizika 7) Vyšetřování a hodnocení nutričního stavu, hodnocení spotřeby: Antropometrické, biochemické, hematologické a další metody hodnocení nutričního stavu, interpretace výsledků. Metody sledování spotřeby živin. 8) Preskripce pohybové aktivity v primární a sekundární prevenci: Preskripce v primární prevenci. Zásady přístupu k výběru pohybové aktivity, základní parametry v preskripci - intenzita, trvání, četnost. Motivace, adherence. Moderní koncepce pohybové aktivity pro zdraví. Preskripce pohybové aktivity v sekundární prevenci vybraných onemocnění, zvláštnosti při preskripci, kontraindikace pro provádění jednotlivých sportů. Vyšetření pacienta v primární či sekundární prevenci se zaměřením na následnou preskripci pohybové aktivity 9) Adaptace organizmu na trénink: Morbidita a mortalita a její ovlivnění pravidelnou PA. Účinky na kardiovaskulární systém, na kosterní sval. na tukový a sacharidový metabolismus, antropometrické parametry. 10) Reakce organizmu na krátkodobou tělesnou zátěž: Energetické zdroje pro tělesnou práci. Aerobní a anaerobní hrazení energie. Spotřeba kyslíku při tělesné zátěži. Maximální potřeba kyslíku a anaerobní práh. Kardiovaskulární, respirační a metabolická odpověď na tělesnou zátěž 11) Zátěžové testy: Indikace, kontraindikace. Druhy zatížení. Laboratorní testy, terénní testy. Dynamické ZT: zdroje zatížení, jednotky zatížení. vybavení laboratoře, bezpečnostní opatření. Hodnocení zátěžového testu. Praktické provedení zátěžového testu. 12) Energetický výdej při práci: Kvantifikace celkového energetického výdeje. 13) Svalová zátěž při práci: Měření a hodnocení lokální svalové zátěže a pracovních poloh - nepřijatelné a podmíněně přijatelné polohy jednotlivých částí těla při práci. 14) Bezpečnost a ochrana zdraví při práci: Primární, sekundární a terciární prevence v pracovním lékařství. 15) Pracovní lékařství: Problematika nemocí z povolání a nemocí souvisejících s prací. 16) Vývojové charakteristiky v předškolním a školním věku: Obecné znaky vývoje; tělesný, funkční, psychomotorický, psychosociální vývoj, charakteristika předškolního, školního období a období dospívání. 17) Hodnocení růstu a vývoje dětí a mládeže: Faktory ovlivňující růst dítěte, antropologické výzkumy v ČR, metody hodnocení růstu, percentilové grafy a práce s nimi, hodnocení růstu v kojeneckém věku, hodnocení nízké hmotnosti, nadváhy a obezity, sekulární trend. 18) Rizika poškození zdraví spojená se školní zátěží: Rizika poškození zdraví z provozu a režimu předškolních zařízení. Zdroje nepřiměřené zátěže ve škole; reakce dítěte na nepřiměřenou zátěž; poruchy učení, poruchy chování; psychické poruchy spojené se stresem, smyslové vady; příčiny a prevence vadného držení těla. Hygienické požadavky na školy, školská zařízení, zařízení pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých a zotavovací akce pro děti. 19) Typy a formy úrazů a násilí na dětech a mládeži. Špatné zacházení, syndrom zneužívaného a zanedbávaného dítěte (CAN), syndrom komerčního sexuálního zneužívání (CSES) a vývojové trauma. 20) Sociálně-patologické chování dětí se zaměřením na agresivní chování: Nepřiměřená agresivita, šikana, delikvence, kriminalita, pouliční gangy dětí a mladistvých, zdroje a příčiny sociálně patologické agrese, možnost prevence, ukázka kazuistik 21) Zneužívání návykových látek (tabák, alkohol, drogy) a informačních technologií u dětí a mládeže |
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. (06.12.2019)
Znalosti z předmětů Hygiena, epidemiologie a preventivní lékařství ze 2. a 3. ročníku. |
|
||
Poslední úprava: MUDr. Petr Michenka (19.03.2020)
Předmět je zakončen zápočtem. Podmínkou pro získání zápočtu je účast na výuce. Vyžadována je účast na minimálně 80 % praktických cvičeních a seminářích s kontrolovanou účastí, které jsou jmenovitě uvedeny v docházkovém listu. Účast na PC/SKU musí být potvrzena podpisem příslušného vyučujícího do docházkového listu. O případném jiném způsobu náhrady absencí (ze závažných/výjímečných důvodů) rozhodne vedoucí katedry hygieny, epidemiologie a preventivního lékařství. Na předmět navazuje část státní závěrečné zkoušky z oborů preventivního lékařství. |