Výživa dospělých - B02795 (Nutriční specialista)
Anglický název: Nutrition of Adults
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2022
Semestr: letní
Body: 0
E-Kredity: 0
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:0/0, SZ [HT]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Poznámka: nutno dodat lékařské potvrzení
povolen pro zápis po webu
Garant: prof. MUDr. Štěpán Svačina, MBA, DrSc.
Atributy: Nutriční specialista
Nutriční specialista - kombinovaná f.
Klinický předmět
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Pořadí Název předmětu
Tématický okruh 1 (TO1)
1 Historie výživy
2 Základní složky potravy
3 Vitamínové karence
4 Energetický metabolismus
5 Nutriční screening, vyšetření stavu výživy
6 Dieta při dyslipidémii
7 Výživa a arteriální hypertenze
8 Výživa v kardiologii
9 Dietní prevence diabetes mellitus
10 Dieta při diabetes mellitus 1.typu
11 Dieta při diabetes mellitus 2.typu
12 Dietní intervence při obezitě
13 Výživa a pohybová aktivita
14 Dieta a onemocnění skeletu (osteoporóza, klouby, zuby)
15 Dieta při hyperurikémii
16 Výživa a hematologie, imunologie, alergologie, endokrinologii
17 Výživa při malnutrici
18 Dietní opatření při onemocnění horní části GIT (dutina ústní, jícen, žaludek)
19 Dietní opatření při onemocnění dolní části GIT (tenké, tlusté střevo)
20 Dietní opatření při onemocnění GIT (játra, slinivka, žlučové cesty)
21 Dietní opatření při onemocnění močových cest
22 Dieta při renálním selhávání
23 Alternativní výživa, vegetariánství, veganství a další směry
24 Mýty a fakta v dietologii
25 Výživa a neuropsychiatrická onemocnění
26 Nutrigenomika, nutrigenetika
27 Parenterální výživa
28 Enterální výživa
29 Systém zdravotní péče v ČR a obor nutriční terapie (specialista)
30 Lékové interakce potravin
Anotace
Poslední úprava: Ing. Marie Mentlíková (22.05.2019)
Specializované nutriční postupy při onemocnění ledvin, močových cest a u dialýzovaných pacientů (Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace a prevence u akutního a chronického selhání ledvin, nemoci glomerulů, nefrotického syndromu, vrozených vad, zánětům močových cest, infekčních zánětů ledvin, kamenů ledvinových i močových. Nutriční postupy a opatření u jednotlivých renálních onemocnění a onemocněních močových cest. Aktuální nutriční postupy při hemodialýze a při peritoneální dialýze. Výživová opatření po transplantaci ledvin. Edukace dospělých, dítěte a osob o dítě pečujících. Specializovaný nutriční postup při diabetes mellitus (Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, prevence. Nutriční postupy a opatření při zavedené inzulínové pumpě. Úprava výživy ke stavu a léčbě onemocnění, věku a fyzické aktivitě. Poradenská činnost a spolupráce s diabetologickou sestrou.) Specializované nutriční postupy v chirurgii (Obecné zásady perioperační výživy. Výživa u pacientů po chirurgických výkonech na zažívacím traktu. Zvláštnosti výživy u dětských pacientů. Perioperační výživa v traumatologii. Perioperační výživa u chirurgických výkonů mimo GIT. Edukace dospělých, dítěte a osob o dítě pečujících) Specializovaný nutriční postup při dně (Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace. Dietní opatření při kombinaci dny s dalšími chorobami. Základní dietní zásady při léčbě a prevenci choroby) Specializované nutriční postupy při diabetu, dyslipidémii, obezitě, metabolickém syndromu (Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčba. Diabetes jako rizikový faktor kardiovaskulárních onemocnění, diabetická dyslipidémie, diabetes - porucha metabolismu nejen sacharidů, nýbrž i lipidů a proteinů. Výskyt abdominální obezity – základní diagnostické kritérium metabolického syndromu. Výživová doporučení a postupy. Výživový preventivní program)
Literatura
Poslední úprava: Ing. Marie Mentlíková (22.05.2019)

Svačina, Š. a A. Bretšnajdrová. Dietologický slovník. Triton Praha 2010

Fait, T., M. Vrablík, R. Češka a kolektiv. Preventivní medicína. Maxxdorf, 2008

Češka, R. Cholesterol a ateroskleróza, léčba dyslipidémií. Triton 2005

Češka, R, T. Štulc, P. Dítě a V. Tesař. Vnitřní lékařství. 2010

Zlatohlávek, L. a kol. Dietologie a klinická výživa. Current Media, 2016

Zlatohlávek, L. a kol. Interna. Current Media 2017. ISBN 978-80-88129-23-3

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Ing. Marie Mentlíková (30.12.2016)

OTÁZKY K SZZK NUTRIČNÍ SPECIALISTA – VÝŽIVA DOSPĚLÝCH

 

1. Historie výživy

2. Základní složky potravy

3. Vitamínové karence

4. Energetický metabolismus

5. Nutriční screening, vyšetření stavu výživy

6. Dieta při  dyslipidémii

7. Výživa a arteriální hypertenze

8. Výživa v kardiologii

9. Dietní prevence diabetes mellitus

10. Dieta při diabetes mellitus 1.typu

11. Dieta při diabetes mellitus 2.typu

12. Dietní intervence při obezitě

13. Výživa a pohybová aktivita

14.  Dieta a onemocnění skeletu (osteoporóza, klouby, zuby)

15. Dieta při hyperurikémii

16. Výživa a hematologie, imunologie, alergologie, endokrinologii

17. Výživa při malnutrici

18. Dietní opatření při onemocnění horní části GIT (dutina ústní, jícen, žaludek)

19. Dietní opatření při onemocnění dolní části GIT ( tenké, tlusté střevo)

20. Dietní opatření při onemocnění GIT (játra, slinivka, žlučové cesty)

21. Dietní opatření při onemocnění močových cest

22. Dieta při  renálním selhávání

23. Alternativní výživa, vegetariánství, veganství  a další směry

24. Mýty a fakta v dietologii

25. Výživa a neuropsychiatrická onemocnění

26. Nutrigenomika, nutrigenetika

27. Parenterální výživa

28. Enterální výživa

29. Systém zdravotní péče v ČR a obor nutriční terapie (specialista)

30. Lékové interakce potravin