Hygiena a epidemiologie - B02013 (Nutriční terapeut)
Anglický název: Hygiene and Epidemiology
Zajišťuje: Ústav hygieny a epidemiologie 1. LF UK a VFN (11-00200)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2020
Semestr: zimní
Body: 2
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:1/1, KZ [HT]
Rozsah za akademický rok: 30 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Vysvětlení: doc. MUDr. M. Tuček, CSc.
Další informace: http://hyg.lf1.cuni.cz/
Staré označení: 244
Poznámka: nutno dodat lékařské potvrzení
povolen pro zápis po webu
Garant: MUDr. Alena Slámová, Ph.D.
Atributy: Nutriční terapeut
Teoretický předmět
Prerekvizity : B01691, B01693
Je záměnnost pro: B03180
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace
Poslední úprava: SLA01900 (22.10.2012)
Předmět poskytuje přehled v hygieně a epidemiologii pro bakaláře využitelný v jejich budoucí praxi. Ve společném výukovém kmeni seznamuje studenty se základy hygieny prostředí (ovzduší, půda, voda, vnitřní prostředí budov), hygieny práce a faktory životního stylu. Epidemiologie se věnuje základním zdravotním ukazatelům, epidemiologii neinfekčních i infekčních nemocí, nozokomiálním nákazám, preventivním a represivním protiepidemickýcm opatřením.
Cíl předmětu
Poslední úprava: SLA01900 (15.10.2012)

Cílem předmětu hygiena a epidemiologie 1 ( společný kmen) je  získání základních poznatků o vztazích člověka a prostředí. Studetn bude seznámen se základními faktory ovlivňující zdraví jedince i celé populace. Bude schopen identifikovat základní faktory životního a pracovního prostředí (fyzikální, chemické a i biologické), pochopit jejich vzájemnou interakci, jejich vliv na zdraví, principy ochrany před jejich nepříznivým působením. Získá základní znalosti a faktorech životního stylu, jejich vlivech na zdraví jedinců i jednotlivých populačních skupin. V epidemiologii bude seznámen se základními ukazateli zdravotního stavu, způsoby jejich zjišťování i hodnocení. Bude seznámen se základními principy medicínské biostatistiky.

Deskriptory
Poslední úprava: SLA01900 (22.10.2012)

Znalosti: Studenti získají přehled o faktorech prostředí a jejich vlivů na zdraví člověka. Seznámí se s faktory životního prostředí (půda, voda, ovzduší) způsoby jejich hodnocení, možnostech posuzování vlivů na zdraví jedinců i populačních skupin. Budou seznámeni s možnosti prevence nepříznivého působení těchto faktorů na zdraví lidí. Získají znalosti o faktorech pracovního prostředí, způsobech jejich identifikace, analýzy i možnostech regulace nepříznivých vlivů. Seznámí se s principy kategorizace prací, posuzování pracoviště, pracovního místa i pracovní námahy.  Dále o možnostech preventivních opatření na ochranu zdraví. Získají znalosti o faktorech životního stylu, metodách jejich hodnocení, aplikací výsledků posouzení faktorů životního stylu do praxe. Získají znalosti o metodách hodnocení výživového stavu, význam hlavních druhů potravin, zásady správné výživy dospělé populace, výživě kojenců a malých dětí. Seznámí se s problematikou drogových závislostí, především kouření tabáku , jejich epidemiologií . Dále s  prevencí a obecné schéma léčby závislosti na tabáku, mezinárodní situací, základní pravidly kontroly tabáku. V epidemiologii bude seznámen se základními ukazateli zdravotního stavu, způsoby jejich zjišťování i hodnocení. Získá znalosti z infekční epidemiologie o procesu šíření nákaz - zdroji, cestách přenosu a vnímavém jedinci.

Dovednosti: Student bude schopen na základě získaných znalostí posoudit vliv jednotlivých faktorů prostředí na zdraví člověka. Bude schopen navrhnout jednoduchá základní opatření na ochranu zdraví před nepříznivými vlivy faktorů prostředí (chování jedinců i skupin při nepříznivých meteorologických podmínkách, - inverzi, způsob přípravy nezávadné vody v havarijních či polních podmínkách,….). Posoudit jednoduchým způsoben pracovní zátěž a pracovní námahu, posoudit uspořádání pracovního místa. Navrhnout a provést hodnocení výživového stavu včetně hodnocení spotřeby a konceptu doporučených dávek živin. Navrhnout základní preventivní a represivní protiepidemická opatření.

Kompetence: Student je schopen na základě získaných teoretických znalostí  samostatně navrhnout a realizovat jednoduchou deskriptivní studii - navrhnout a vyhodnotit pomocí dotazníků základní deskriptivní charakteristiky. Bude schopen  shromáždit, vytřídit, zhodnotit a porovnat získaná data ve vztahu k různým charakteristikám osoby, místa a času..

Sylabus
Poslední úprava: HOL02040 (12.09.2014)

Výuka probíhá formou seminářů a přednášek, každé téma je částečně předneseno, částečně probráno na semináři. Semináře jsou pro studenty povinné!

HYGIENA
1.Člověk a jeho zdraví: Základní termíny a definice hygieny a epidemiologie. Stručná historie oboru a profil ústavu. Primární, sekundární, terciální prevence. Prevence nemocí ovlivněním životních podmínek versus zvyšováním odolnosti organismu člověka proti nepříznivým faktorům prostředí (adaptace, aklimatizace, indukce, tolerance) nebo proti infekcím.Role státu v ochraně zdraví. Podpora zdraví, význam odpovědnosti jednotlivce za své zdraví.
2.Člověk a prostředí: význam životního stylu z hlediska zdraví člověka (individuální a sociální aspekty, populační hlediska). Místní problémy (průmysl a doprava, chemizace zemědělství, cizorodé látky v potravním koši populace). Současné globální problémy.
3.Toxikologie: Biologický monitoring znečištění prostředí a s ním spojené expozice člověka cizorodým látkám.Monitorovací sítě, legislativa. Biologické expoziční testy, základní terminologie a význam stanovení biologických limitů v pracovním a životním prostředí člověka. Praktické příklady. Pozdní účinky xenobiotik. Závislost dávka/účinek u klasických toxických látek a u látek genotoxických/karcinogenních. Mutagenita, karcinogenita a genotoxicita, teratogenita a alergenicita.
4.Hygiena práce: Základní pojmy hygieny práce (pracoviště, prqacovní místo, pracovní zátěž, pracovní námaha), kategorizace prací, analýza rizik při práci.Práce a pracoviště zakázaná ženám, těhotným ženám a mladistvým, nemoci z povolání . Vztah práce a zdraví,  vymezení pracovních systémů, metodika hodnocení pracovišť, pracovního místa a činnosti, základní ergonomické pojmy. Hodnocení pracovní a tepelné zátěže, energetický výdej a metody jeho hodnocení, typy práce s jejich nároky, režim práce a odpočinku. Faktory fyzikální, chemické a biologické a jejich vliv na zdraví.
Rizika práce ve zdravotnictví, specifické faktory pracovního prostředí, nemoci z povolání u zdravotníků, preventivní opatření na ochranu zdraví pracovníků ve zdravotnictví, zdravotníkontraindikace.
5.Fyzikální faktory prostředí a jejich vliv na zdraví člověka: Ionizující záření - účinky na organismus člověka. Zdroje mírové expozice obyvatelstva , minimalizace dávek. Dávka /Gy/ a dávkový ekvivalent /Sv/, kontrolované pásmo, dozimetrické monitorování zátěže, limity pro obyvatelstvo a pracovní prostředí, pacient s aplikací radiofarmaka, aktivita /Bq/. Principy ochrany před IZ (vzdáleností, stíněním, časem) a kontaminací. Kontraindikace, lékařská péče.
Hluk: Základní veličiny (frekvence /Hz/, hladina /dB/), odvození veličiny decibel, práh slyšení. Typy hluku, jejich charakteristika a metody měření. Limitní hodnoty (pracovní prostředí, vnitřní chráněné prostředí, venkovní prostředí). Osobní ochranné prostředky, technická opatření.
Vibrace: Systémové a lokální účinky vibrací na člověka, rezonanční účinky. Vibrace přenášené na páteř a horní končetiny. Onemocnění z vibrací, diagnostika a terapie. Ochrana před nepříznivými účinky vibrací.
Klimatické faktory: Teplota vzduchu. Vlhkost vzduchu (relativní vlhkost vzduchu /%/) - hygrometry, aspirační psychrometry, doporučené hodnoty. Proudění vzduchu -  vnitřní prostředí (kata-teploměry). Intenzita sálavého tepla (infračervené záření) -  kulové teploměry, radiační zátěž. Energetický výdej ? tabulková metoda, bazální metabolismus. Tepelný odpor oděvu -  závislost na proudění vzduchu a počtu vrstev oděvu.
Zraková zátěž a osvětlení: Denní (přirozené) osvětlení, činitel denního osvětlení /%/. Umělé osvětlování ? lux /Lx/. Sdružené osvětlení - požadavky na intenzitu a barvu umělé složky. Rušivé oslnění - absolutní, relativní, kontrastem jas /cd.m-2/. Objektivní a subjektivní hodnocení světelných podmínek.
6.Výživa:Základní pojmy. Význam jednotlivých druhů potravin. Zásady správné výživy dospělé populace.
Výživa kojenců a dětí: Význam kojení, rizika umělé výživy, složení mateřského mléka a náhrad, fyziologie a technika kojení, iniciativa. Nemocnice přátelská dětem, principy Kodexu marketingu náhrad mateřského mléka. Výživa starších kojenců, dětí a mládeže.
Hlavní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy). Význam minerálů a vitaminů. Význam jednotlivých druhů potravin.
Hodnocení spotřeby potravin: metody hodnocení, tabulky složení potravin, doporučené dávky.
Onemocnění z poruch výživy: obezita, protein energetická malnutrice, specifické deficity živin.
Potraviny: toxické látky v potravinách, mikrobiologická rizika z potravin plísně, transmastné kyseliny, prebiotika a probiotika, přídatné látky v potravinách (?Éčka?), geneticky modifikované potraviny.
Zásady hygieny potravin v domácnosti, ve společném stravování a v potravinářství.
Alternativní výživa: hlavní typy alternativního způsobu stravování, jejich pozitivní a negativní stránky.
Výživa ve stáří.
Onemocnění z poruch výživy: obezita, protein energetická malnutrice, specifické deficity živin.
Terapeutické diety.
7.Voda: Voda a zdraví, fyziologický význam, metabolismus vody. Původ, zdroje a transport pitné vody. Dezinfekce pitné vody. Vyhláška 252 pro pitnou vodu. Individuální a veřejné zásobování pitnou vodou, požadavky na kvalitu pitné vody. Principy vodárenské úpravy pitné vody. Příprava nezávadné vody v havarijních a polních podmínkách. Mikrobiologické a chemické indikátory fekálního znečištění pitné vody. Zdravotní yýznam tvrdosti vody. Současná situace v zásobování pitnou vodou v ČR.
Balené nápoje- legislativa, kvalita a složení balených vod, kojenecká voda.
Zdravotní rizika z vody, infekce z vody. Fluorizace vody a její význam.
8.Epidemiologie závislost na tabáku: Historie a vývoj tabákové pandemie, epidemiologie užívání tabáku v ČR a ve světě, obecné souvislosti. Vliv kouření na zdraví  včetně člověka pasivního. Morbidita a mortalita způsobená užáváním  tabáku. Příklady epidemiologických studií.
Možnosti léčby závislosti na tabáku, krátká intervence u kuřáka (nebo pacienta, který užívá jiné tabákové výrobky).


EPIDEMIOLOGIE
1.Epidemiologická metoda práce: Deskriptivní epidemiologické studie,  základní epidemiologické charakteristiky. Analytické studie,  kohortové , studie případů a kontrol. Intervenční experimentální studie, klinická a terénní kontrolovaná studie, metoda slepého pokusu.Etické problémy studií, informované souhlasy.
Základní ukazatelé zdravotního stavu - morbidita, mortalita,letalita. Incidence, prevalence, attack rate. 
2.Základní pojmy infekční epidemiologie: Sporadický výskyt, epidemie, pandemie, endemie, eliminace, eradikace. Etiologické agens, patogenita, virulence, rezistence atd.
Dezinfekce, sterilizace - metody fyzikální, chemické. Předsterilizační příprava. Vyšší stupeň dezinfekce a další postupy dekontaminace.
3.Proces šíření nákazy: Zdroj, cesta přenosu, vnímavý  jedinec.Vlastnosti mikroorganizmů - rezistence, infekční dávka, Zdroj - člověk, zvíře, vnější prostředí, rezervoár nákazy. Přenos -  přímý, nepřímý. Ingesce, inhalace, inokulace, kontakt. Vnímavý jedinec  - obrana makroorganizmu - nespecifická rezistence, přirozená nespecifická imunita, získaná specifická imunita. Proces šíření nozokomiální nákazy  - vnímavý jedinec = pacient.
4.Protiepidemická opatření: Preventivní, represivní. Bariérově ošetřovací techniky, hygienické zabezpečení rukou, manipulace s biologickým materiálem, protiepidemický režim.
5.Imunizace:  typy  a druhy očkovacích látek. Indikace a kontraindikace očkování. Reakce po očkování. Organizace očkování v ČR  - očkování pravidelné, zvláštní (VHB), mimořádné, osob před odjezdem do zahraničí, očkování při úrazech a nehojících se ránách, očkování na požádání.
6. Hlavní skupiny infekčních onemocnění: Epidemiologie vybraných skupin infekčních onemocnění ? alimentární nákazy, transmisivní nákazy, krevní nákazy, respirační, nákazy kůže a povrchových sliznic. Charakteristika, výskyt, etiologické agens, zdroj, cesta přenosu, inkubační doba, vnímavost, preventivní a represivní opatření. Jednotlivé nákazy vyskytující se v ČR.
7.Epidemiologie zhoubných novotvarů: Hlavní rizikové faktory : neovlivnitelné,  ovlivnitelné, metody zjišťování, možnosti prevence.
České priority ve výskytu nádorů.Trendy ve výskytu nádorových onemocnění. Nádorové registry
8.Epidemiologie onemocnění hromadného výskytu - pojem civilizační choroba.Epidemiologické modely vzniku chronických nemocí.
Rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění. - členění, prevence.

 

Literatura
Poslední úprava: MUDr. Alena Slámová, Ph.D. (16.05.2019)

ZÁKLADNÍ LITERATURA:

1.    Tuček, M., Slámová, A. a kol. Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. Praha: Karolinum, 2018. ISBN 978-80-246-3932-1

2.    Podstatová, H.: Základy epidemiologie a hygieny. Galén, Karolinum 2009, 153s.

3.    Bencko, V. a kol.: Hygiena a epidemiologie - učební texty k seminářům a praktickým cvičením pro studijní obor zubní lékařství. UK Praha, 2006, 175s.

4.    Podstatová, H.: Hygiena provozu zdravotnických zařízení a nová legislativa. Epava. 2002. 262 s.

DOPORUČENÁ LITERATURA:

1.    Göpfertová, D. a kol.: Epidemiologie obecná a speciální: Karolinum. 2007. 300s.

2.    Kudlová, E. a kol.: Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Karolinum Praha, 2009,287 s

3.    Fait, T., a kol: Preventivní medicína. Maxdorf.2008. 551 s.

4.     Maďar, R., a kol.: Prevence nozokomiálních nákaz v klinické praxi. Grada Publishing. 2006, 178 s.

5.    Blattná, J. a kol. Výživa na začátku 21. století. Praha: Společnost pro výživu, Nadace Nutrivit, 2003, ISBN

6.    Frej, D. Dietní sestra: diety ve zdraví a nemoci. Praha: Triton 2006, ISBN 80-239-6202-7

 

OPORY STUDIA:

KOMÁREK,L. a kol.: Manuál prevence v lékařské praxi.

Dostupné na : http://www.szu.cz/manual-prevence-v-lekarske-praxi

ZVÁROVÁ, J., a kol.: Biomedicínská statistika .

Dostupné na: http://ucebnice.euromise.cz/index.php?conn=0&section=knihy

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: MUDr. Alena Slámová, Ph.D. (23.11.2020)

 

Požadavky ke zkoušce:

zkoška probíhá ústně . Skládá se z 1 otázky z hygieny a 1 otázky z epidemiologie. Při neúspěchu v jedné části musí student opakovat při dalším pokusu obě. části znovu.

Zkušební otázky:

1.     Hygiena a epidemiologie,.definice oborů. Ochrana a podpora zdraví

2.     Chemické látky ve vnitřním prostředí budov, prevence.

3.     Pozdní účinky xenobiotik (mutagenní, karcinogenní, teratogenní, alergenní), možnosti prevence

4.     Znečištění ovzduší a zdraví člověka. Zdravotní význam hlavních škodlivin v ovzduší

5.     Zdravotní rizika z odpadů,  včetně nemocničních.

6.     Hygiena práce, základní pojmy (expozice, nebezpečí, riziko). Analýza a hodnocení rizik při práci

7.     Ochrana zdraví před fyzickým, psychickým a smyslovým přetížením..

8.     Zdravotní problematika denního a umělého osvětlení, druhy oslnění. Principy ochrany zdraví

9.     Zdravotní problematika tepelně vlhkostního mikroklimatu, jednotlivé faktory. Principy ochrany zdraví.

10.  Zdravotní problematika ionizujícího a neionizujícího záření. Principy ochrany zdraví..

11.  Zdravotní problematika hluku a vibrací, typy, principy ochrany zdraví.

12.  Rizika práce ve zdravotnictví, nemoci z povolání u zdravotníků.

13.  Voda a zdraví, požadavky na kvalitu pitné vody.

14.  Veřejné a individuální zásobování vodou, zdravotní rizika z vody.

15.  Balená voda, pitný režim.

16.  Výživová doporučení pro populaci.

17.  Význam jednotlivých druhů potravin ve výživě.

18.  Hlavní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy): zdroje a význam pro zdraví člověka.

19.  Vitaminy: zdroje a význam pro zdraví člověka.

20.  Minerální látky a stopové prvky: zdroje a význam pro zdraví člověka.

21.  Poruchy zdravotního stavu se vztahem k výživě (nadbytek nebo nedostatek živin).

22.    Hygiena potravin a bezpečné stravování

23.  Toxické a přídatné látky v potravinách.

24.  Zdravotní specifika vulnerabilních populačních skupin (děti, mladiství, těhotné ženy, senioři) 

25.  Preventivní lékařské prohlídky, jejich účel a druhy.

26.  Poškození zdraví z práce, druhy a prevence

27.  Riziko biologických činitelů na pracovišti, hodnocení rizika.Režim pracovišť s biologickými činiteli.

28.   Nákazy přenášení krví..

 

29.  Epidemiologie závislosti na tabáku v ČR a celosvětově, trendy.

30.   Mortalita a morbidita způsobená užíváním tabáku. Léčba závislosti na tabáku

31.  Užívání tabákových výrobků, účinná prevence

32.  Epidemiologie závislostí na alkoholu a nedovolených návykových látkách.

33.  Základní ukazatelé zdravotního stavu.

34.  Deskriptivní epidemiologické studie. Základní epidemiologické charakteristiky.

35.  Analytické epidemiologické studie - typy.

36.  Experimentální epidemiologické studie. Metoda slepého pokusu.

37.  Sterilizace - význam, metody.

38.  Dezinfekce - význam, metody.

39.  Proces šíření nákazy - zdroj.

40.  Přenos původců nákaz.

41.  Vnímavý organismus v procesu šíření nákazy.

42.  Proces šíření nozokomiálních nákaz.

43.  Rizikové faktory vzniku nozokomiálních nákaz, možnosti prevence.

44.  Zásady práce s biologickým materiálem.

45.  Preventivní protiepidemická opatření.

46.  Represivní protiepidemická opatření.

47.  Preventivní protiepidemická opatření ve zdravotních zařízeních.

48.  Imunizace - typy očkovacích látek, indikace, reakce po očkování.

49.  Očkování v ČR.

50.  Alimentární nákazy - původci, zdroj, přenos, prevence

51.  Nákazy přenášené vzdušnou cestou- původci, zdroj, přenos, prevence

52.  Nákazy přenášené kontaktem - původci, zdroj, přenos, prevence

53.  Nákazy přenášené vektory.

54.  Chronická onemocnění s hromadným výskytem - rizikové faktory

55.  Epidemiologie kardiovaskulárních onemocnění.

56.  Epidemiologie nádorových onemocnění-trendy.