Hygiena a epidemiologie - B01155 (Zubní lékařství)
Anglický název: Hygiene and Epidemiology
Zajišťuje: Ústav hygieny a epidemiologie 1. LF UK a VFN (11-00200)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2020
Semestr: zimní
Body: 3
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:0/42, Z+Zk [HS]
Rozsah za akademický rok: 42 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Vysvětlení: prof. MUDr. Milan Tuček, CSc.
Další informace: http://hyg.lf1.cuni.cz/
Garant: prof. MUDr. Milan Tuček, CSc.
Atributy: Klinický předmět
Zubní lékařství
Prerekvizity : B01148, B03113
Je záměnnost pro: B03151
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace -
Poslední úprava: MUDr. Ivana Holcátová, CSc. (17.10.2018)
Hygienická problematika pracovního prostředí s důrazem na stomatologické pracoviště - ergonomie, rizika, prevence. Toxikologická problematika ve stomatologii. Výživa jako faktor ovlivňující onemocnění a patologické procesy v dutině ústní, doporučení, prevence. Fyzikální faktory působící ve stomatologické ordinaci ( světlo, hluk, vibrace, ionizující záření, mikroklimatické faktory), rizika, možnosti prevence. Epidemiologická metodologie, obecná epidemiologie, epidemiologie nádorových onemocnění, epidemiologie infekčních nemocí, nozokomiální nákazy, imunizace ve vztahu k stomatologii. Rizikové faktory životního stylu. Schopnost stanovit základní diagnózu u některých avitaminóz, otrav apod. projevujícími se v dutině ústní, poskytnout základní preventivní doporučení v oblasti výživy dle zjištěných nedostatků. Možnost odhadnout vlastní pracovní rizika. Zvládnutí základních epidemiologických metod nutných k hygienicky nezávadnému chodu ordinace a k řešení vzniklých epidemiologických situací.
Sylabus -
Poslední úprava: MUDr. Ivana Holcátová, CSc. (17.10.2018)

Obor praktické zubní lékařství 3. ročník - Obsahová náplň seminářů
Epidemiologická metoda práce. Proces kvantitativního hodnocení rizika; identifikace nebezpečí - deskriptivní epidemiologie (charakteristika osoby, času, místa, expozice);  analytické epidemiologické studie (studie prospektivní, studie případů a kontrol); intervenční epidemiologické studie (randomizovaná klinická studie, metoda slepého pokusu). Míry asociace v analytických studiích (diferenční a relativní riziko).
Základy statistiky. Základní statistické pojmy (střední hodnoty, rozptyl a směrodatná odchylka, porovnání dvou souborů, t-test, korelace a regrese; hypotézy a interpretace; hladiny významnosti a intervaly spolehlivosti).
Proces šíření nákazy. Vlastnosti mikroorganizmů: patogenita, virulence, toxicita, rezistence, infekční dávka atd. Zdroj: člověk, zvíře, vnější prostředí, rezervoár nákazy. Přenos: přímý, nepřímý. Ingesce, inhalace, inokulace, kontakt. Vnímavý jedinec, obrana makroorganizmu - nespecifická rezistence, přirozená nespecifická imunita, získaná specifická imunita
Nozokomiální nákazy. Specifické, nespecifické. Endogenní, exogenní NN. Výskyt, etiologie - multirezistentní kmeny. Riziko vzniku a přenosu. Preventivní a represivní opatření. Hygiena rukou. Dekontaminace.
Epidemiologie infekčních onemocnění. Epidemiologie vybraných skupin infekčních onemocnění - alimentární nákazy, respirační, nákazy kůže a povrchových sliznic, transmisivní nákazy, krevní nákazy. Charakteristika, výskyt, etiologické agens, zdroj, cesta přenosu, inkubační doba, vnímavost, preventivní a represivní opatření. Jednotlivé nákazy vyskytující se v ČR.
Protiepidemická opatření. Preventivní, represivní. Šetření v ohnisku nákazy - protiepidemický režim. Dezinfekce: metody fyzikální, chemické. Vyšší stupeň dezinfekce. Sterilizace: metody fyzikální, chemické. Kontrola účinnosti protiepidemických opatření.
Imunizace: typy očkovacích látek. Indikace a kontraindikace očkování. Reakce po očkování. Organizace očkování v ČR. Očkování pravidelné, zvláštní, mimořádné, osob před odjezdem do zahraničí, očkování při úrazech a nehojících se ránách, očkování na požádání.
Epidemiologie zhoubných novotvarů. Základní terminilogické pojmy - karcinogen, mutagen, nádorový registr. Výskyt nádorových onemocnění u nás a ve světě, trendy v incidenci a mortalitě; rizikové a protektivní faktory, screeningové programy; rozdělení látek dle IARC kritérií, testování na karcinogenitu a mutagenitu.
Toxikologie. Člověk a prostředí versus význam životního stylu pro zdraví člověka -jedince, sociálních skupin a populačních celků. Stručné problémy lokální (energetika, doprava, chemizace prostředí včetně zemědělství, potravního koše) a globální (zasolování půdy, dezertifikace, kyselé srážky, snižování plochy tropických pralesů, urbanizace). Složky a faktory prostředí - ochrana a tvorba prostředí. Prostředí přirozené, kultivované, umělé, pojem vnitřní prostředí budov a jeho souvislosti se zdravím obyvatel. S rozvojem výroby vznikající nepříznivé důsledky jejichž odstranění není na jejich vznik pevně časově vázáno.

Toxické kovy v pracovním prostředí.
Hygienická problematika vody. Voda v organismu, potřeba tekutin pro člověka. Pitná voda: požadavky na kvalitu, zásobování vodou v ČR a ve světě; hromadné a individuální zásobování. Rizika z vody chemická a biologická .Vliv pitné vody na zdraví člověka.Balené nápoje. Příprava vody v mezních situacích. Zdravotní rizika při záplavách. Rekreační voda: bazény a koupaliště a jejich možná zdravotní rizika. Praktická analýza vzorku vody z hlediska chemického složení.
FFP 1: hluk, vibrace. Systémové a lokální účinky hluku na člověka. Základní veličiny (frekvence /Hz/, hladina /dB/), práh slyšení. Typy hluku, jejich charakteristika a metody. Limitní hodnoty (pracovní prostředí, vnitřní chráněné prostředí, venkovní prostředí). Ukázky různých typů hluku z magnetofonového záznamu a jejich měření zvukoměrem. Osobní ochranné prostředky, technická opatření. Praktická demonstrace počítačového zpracování měření a hodnocení proměnného hluku.
FFP 2: EMG, světlo. Veličiny popisující EMG A osvětlení, měření a hodnocení. Denní (přirozené) osvětlení, činitel denního osvětlení /%/. Umělé osvětlování: lux /Lx/. Sdružené osvětlení: požadavky na intenzitu a barvu umělé složky. Rušivé oslnění - absolutní, relativní. Objektivní a subjektivní hodnocení světelných podmínek.
FFP 3: ionizující záření. Zdroje mírové expozice obyvatelstva IZ, minimalizace dávek. Dávka /Gy/ a dávkový ekvivalent /Sv/, kontrolované pásmo, dozimetrické monitorování zátěže, limity pro obyvatelstvo a pracovní prostředí, pacient s aplikací radiofarmaka, aktivita /Bq/. Principy ochrany před IZ (vzdáleností, stíněním, časem) a kontaminací. Kontraindikace, lékařská péče.
Závislost na tabáku: epidemiologie, prevence a léčba. Epidemiologie, historie užívání tabáku, formy tabáku; vliv na zdraví; kouření a různé obory. Tabáková pandemie a epidemie v ČR, model tabákové epidemie, prevalence a spotřeba tabáku, GYTS, Monica, problémy sledování statistických údajů. Složení tabákového kouře. Pasivní kouření.  Prevence závislosti na tabáku - celospolečensky: legislativa, informování veřejnosti, klíčové profese: media, lékaři, učitelé. Princip vzniku závislosti na tabáku (psychosociální a drogová závislost); neurobiologie závislosti na tabáku, ostatní drogy, nikotinové receptory. Abstinenční tabákový syndrom, farmakologie a farmakokinetika nikotinu, účinky nikotinu na organismus.
Faktory životního stylu - výživa: Základní pojmy. Složení a význam jednotlivých druhů potravin obecně a se zřetelem k onemocnění v dutině ústní. Výživa starších kojenců, dětí a mládeže. Hodnocení spotřeby potravin - metody, tabulky složení potravin, doporučené dávky živin. Zásady správné výživy dospělé populace, česká výživová doporučení, hlavní nedostatky ve výživě české populace. Samostatná práce s následující skupinovou diskusí: hodnocení prospektivního zápisu spotřeby potravin. Onemocnění v dutině ústní se vztahem k výživě - prevence. Alternativní výživa: hlavní typy alternativního způsobu stravování, jejich přednosti a nedostatky.
Hygienická problematika práce ve zdravotnictví. Základní pojmy hygieny práce. Nemoci z povolání - definice, výskyt dle regionů, dle kapitol nemocí z povolání. Vztah práce a zdraví - vymezení pracovních systémů, metodika hodnocení pracovišť, pracovního místa a činnosti, základní ergonomické pojmy. Rizika práce ve zdravotnictví - specifické faktory pracovního prostředí, nemoci z povolání u zdravotníků, preventivní opatření na ochranu zdraví pracovníků ve zdravotnictví, zdravotní kontraindikace

Literatura
Poslední úprava: MUDr. Alena Slámová, Ph.D. (16.05.2019)

1. Tuček, M., Slámová, A. a kol. Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. Praha: Karolinum, 2018. ISBN 978-80-246-3932-1

2. Bencko,V. a kol.: Hygiena a epidemiologie - učební texty k seminářům a praktickým cvičením pro studijní obor zubní lékařství. Univerzita Karlova Praha, 2006

3. Tuček, M. a kol.: Hygiena a epidemiologie. Univerzita Karlova, Karolinum Praha, 2.vydání, 2018

4. Kudlová E., Bencko V., Holcátová I., Králíková E., Novotný L., Rameš J., Schejbalová M., Slámová A.: Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Karolinum Praha, 2009.

5. Králíková, E. e al.: Závislost na tabáku - epidemiologie, prevence a léčba, Adamira, Břeclav, 2013.

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: MUDr. Alena Slámová, Ph.D. (15.02.2019)

Zkoušku je možné skládat až po udělení zápočtu. Zápočet se uděluje na základě prezence na seminářích a splnění zápočtového testu.

Zkušební otázky z hygieny a epidemiologie obor praktické zubní lékařství:

Hygiena:

1.    Znečištění ovzduší a zdraví člověka. Zdravotní význam hlavních škodlivin v prostředí.

2.    Voda a zdraví, požadavky na kvalitu pitné vody, zdravotní rizika z vody.

3.    Životní styl, rizikové faktory civilizačních onemocnění.

4.    Závislost na tabáku jako nemoc, léčba, role zdravotníků.

5.    Závislost na tabáku: epidemiologie, vliv na zdraví, prevence.

6.    Ústní hygiena v primární prevenci zubního kazu.

7.    Význam jednotlivých druhů potravin ve výživě.

8.    Výživová doporučení.

9.    Minerály a stopové prvky v potravě a jejich význam.

10.   Vitamíny v potravě a jejich význam.

11.   Poruchy zdravotního stavu ve vztahu k výživě.

12.   Význam výživy u onemocnění dutiny ústní.

13.   Toxikologie ve výživě.

14.   Hygienická problematika dětského a dorostového věku z hlediska stomatologa.

15.   Alergeny v životním a pracovním prostředí. Zdravotní rizika, možnosti prevence.

16.   Stomatologická pracoviště a rizika práce ve stomatologii.

17.   Nemoci z povolání u zdravotníků, principy ochrany zdraví zdravotnických pracovníků.

18.   Fyzikální faktory prostředí (mikroklima, osvětlení).

19.   Fyzikální faktory prostředí (hluk a vibrace) – způsob hodnocení, ochrana před nepříznivými vlivy.

20.   Ionizující záření. Lékařská aplikace ionizujícího záření, principy ochrany.

21.   Fyzikální faktory prostředí (UV záření a elektromagnetické pole) – způsoby hodnocení, ochrana před nepříznivými vlivy.

22.   Chemické škodliviny v pracovním prostředí – účinky, principy ochrany zdraví při práci na stomatologických pracovištích.

23.   Rtuť v životním a pracovním prostředí.

24.   Pozdní účinky xenobiotik.

25.   Hygienická problematika odpadů (pevných a tekutých), odpady ze zdravotnických zařízení a jejich specifické problémy.

 

Epidemiologie:

26.   Základní ukazatelé zdravotního stavu populace.

27.   Primární, sekundární a terciární prevence.

28.   Deskriptivní epidemiologické metody a studie.

29.   Analytické a experimentální metody a studie.

30.   Míry polohy a variability, Gaussovo normální rozložení.

31.   Proces šíření nákazy – zdroj nákazy.

32.   Přenos původců nákazy.

33.   Vnímavý organismus v procesu šíření nákazy.

34.   Preventivní protiepidemická opatření.

35.   Význam očkování , typy očkovacích látek, očkování v ČR.

36.   Represivní protiepidemická opatření.

37.   Nákazy přenášené vzdušnou cestou.

38.   Alimentární nákazy.

39.   Nákazy kůže a povrchových sliznic.

40.   Transmisivní nákazy.

41.   Nákazy přenášené krví.

42.   Infekce dutiny ústní.

43.   Nozokomiální nákazy: zdroje, cesty přenosu, nejčastější původci.

44.   Nozokomiální nákazy: výskyt, rizikové faktory, prevence.

45.   Zásady práce s biologickým materiálem.

46.   Sterilizace – význam, metody.

47.   Dezinfekce – význam, metody.

48.   Chronická onemocnění s hromadným výskytem – pojem civilizační nemoc.

49.   Epidemiologie nádorových onemocnění.

50.   Epidemiologie  onemocnění dutiny ústní.