Kulinární film - AFV0000530
|
|
|
||
|
Kurz Kulinární film čerpá jednak z rostoucího množství odborné literatury zabývající se vztahem mezi filmem a jídlem, jednak z aktuálního trendu eventů, které propojují filmové projekce s gastronomickými zážitky. Tyto eventy se konají jak v českém prostředí (například program Cinema Cuisine), tak i na prestižních mezinárodních festivalech (například sekce Kulinarisches Kino na MFF v Berlíně, Culinary Zinema na MFF v San Sebastiánu a Culinary Cinema na MFF Cork). Diskuze v rámci kurzu se prostřednictvím vybraných filmů zaměří na otázky excesu a smyslového prožitku, ale i na to, jak jídlo zprostředkovává transkulturní dialogy, a na etická dilemata konzumu. V úvodních týdnech se seznámíme s klasickými snímky tematizujícími jídlo, poté se zaměříme na výrazné festivalové a artové food filmy posledních let.<br>
Předběžný seznam analyzovaných filmů: Krmení dítěte (Repas de bébé, 1895) Velká žranice (La Grande Bouffe, 1973) Tampopo (1985) Babettina hostina (Babettes gæstebud, 1987) Jíst, pít, muž, žena (Yin shi nan nu, 1994) Ratatouille (2007) Julie a Julia (Julie & Julia, 2009) Džiróovy vysněné sushi (Jiro Dreams of Sushi, 2011) Z prezidentské kuchyně (Les Saveurs du Palais, 2012) Cizí oběd (Dabba, 2013) Láska na kari (The Hundred-Foot Journey, 2014) Bistro Ramen (Ramen Teh, 2018) Tak chutná pho (Smak pho, 2019) Restaurant na obloze (Sora no resutoran, 2019) Bod varu (Boiling point, 2021) Šéfkuchařův stůl (Chef’s Table, 2015–2024), vybrané epizody Poslední úprava: Hanzlík Jan, Mgr., Ph.D. (15.09.2025)
|
|
||
Poslední úprava: Hanzlík Jan, Mgr., Ph.D. (24.08.2025)
|
|
||
|
Základní literatura: Bartz, Christina, Jens Ruchatz, a Eva Wattolik (eds.). Food – Media – Senses: Interdisciplinary Approaches. Bielefeld: Transcript Verlag, 2023. Bower, Anne L. (ed.). Reel Food: Essays on Food and Film. New York and London: 2004. Goktas, Levent Selman. Culinary Culture and Social Identity in Cinema: Comparative Analysis of Gastronomy-Themed Films. Journal of Recreation Tourism Research 11, č. 4, 2024, s. 15–32. Johnston, Josée, a Shyon Baumann. Foodies: Democracy and Distinction in the Gourmet Foodscape. 2nd ed., New York and London: Routledge, 2015. LeBesco, Kathleen, and Peter Naccarato (eds.). The Bloomsbury Handbook of Food and Popular Culture. London and New York: Bloomsbury Academic, 2017. Poslední úprava: Hanzlík Jan, Mgr., Ph.D. (22.08.2025)
|
