|
|
|
||
Poslední úprava: Mgr. Dagmar Říhová, Ph.D. (13.09.2023)
|
|
||
Poslední úprava: Mgr. Dagmar Říhová, Ph.D. (13.09.2023)
Účastníci předmětu Praktické poznávání přírody si osvojí základní techniky získávání, zpracování a uchovávání biologického materiálu využitelného ve výuce; a základy laboratorní práce. |
|
||
Poslední úprava: Mgr. Dagmar Říhová, Ph.D. (13.09.2023)
Studijní zátěž je rozložena takto: - 16 hodin přímé prezenční výuky - 20 hodin nepřímé výuky pro opatřování potřebných pomůcek, na sběr a přípravu přírodnin - 37 hodin nepřímé výuky (studium literatury, práce se studijními materiály a příprava na KZ) na zpracování "kuchařky" (viz zakončení předmětu) |
|
||
Poslední úprava: Mgr. Dagmar Říhová, Ph.D. (13.09.2023)
ALTMANN Antonín (1975). Přírodniny ve vyučování biologii a geologii. 3. uprav. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství. Knižnice metodické literatury pro učitele. BUCHAR Jan (1993). Práce ze zoologie: určeno posluch. přírodovědecké fakulty. 2. vyd. Praha: Karolinum. ISBN 978-80-7066-711-8. HABROVÁ Věra (1990). Mikroskopická technika. 1. vyd. Praha: SPN. ISBN 978-80-7066-149-9. HANEL Lubomír (2001): Akvaristika. Biologie a chov vodních živočichů. I. Obecná část. Skriptum Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. HANEL Lubomír (2004): Akvaristika. Biologie a chov vodních živočichů. II. Speciální část. Skriptum Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. KŘÍSA B., PRÁŠIL K. a kol. (1994): Sběr, preparace a konzervace rostlinného materiálu. Skriptum Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. KREMER Bruno P. (2013). Mikroskop zcela jednoduše: preparace, barvení i digitální mikrofotografie krok za krokem. 1. vyd. Praha: Aventinum. Fotografické atlasy. ISBN 978-80-7151-372-8. LIŠKOVÁ Eva (2010). Biologická školní technika: příručka k projektu Alma Mater Studiorum. Praha: UK v Praze, Pedagogická fakulta. ISBN 978-80-7290-449-5. MOUREK Jan a LIŠKOVÁ Eva (2010). Biologické sbírky - metody sběru, preparace a uchovávání: příručka k projektu Alma Mater Studiorum. Praha: UK v Praze, Pedagogická fakulta. ISBN 978-80-7290-450-1. |
|
||
Poslední úprava: Mgr. Dagmar Říhová, Ph.D. (13.09.2023)
- aktivní účast na cvičeních. V akademickém roce 2023/2024 na šesti ze sedmi (6/7) - aktivní participace na plnění zadaných úkolů v pracovních dvojicích (v pracovních skupinách) - přinášení pomůcek, přírodnin a dalšího materiálu dle zadání vyučující (seznam pomůcek na každou lekci bude zveřejněn na lekci předchozí) - odevzdání „kuchařky“: soupisky všech úloh, které byly prováděny na navštívených cvičeních, s detailně popsaným pracovním postupem a ilustrativními fotografiemi (jedná se o soupisku pouze těch úloh, které si student skutečně v daném semestru vyzkoušel přímo při výuce) Dead-line pro odevzdání kuchařky je 31. ledna 2024; po předchozí dohodě s vedoucí předmětu lze prodloužit do 12. února 2024. |
|
||
Poslední úprava: Mgr. Dagmar Říhová, Ph.D. (13.09.2023)
Pozornost bude věnována především těmto okruhům témat:
· provedení laboratorních cvičení zaměřených na fyziologii člověka |
|
||
Poslední úprava: Mgr. Dagmar Říhová, Ph.D. (13.09.2023)
- aktivní účast na cvičeních. V akademickém roce 2023/2024 na šesti ze sedmi (6/7) - aktivní participace na plnění zadaných úkolů v pracovních dvojicích (pracovních skupinách) - přinášení pomůcek, přírodnin a dalšího materiálu dle zadání vyučující (seznam pomůcek na každou lekci bude zveřejněn na lekci předchozí) - odevzdání „kuchařky“: soupisky všech úloh, které byly prováděny na navštívených cvičeních, s detailně popsaným pracovním postupem a ilustrativními fotografiemi (jedná se o soupisku pouze těch úloh, které si student skutečně v daném semestru vyzkoušel přímo při výuce) Dead-line pro odevzdání kuchařky je 31. ledna 2024; po předchozí dohodě s vedoucí předmětu může být prodloužen do 12. února 2024. |
|
||
Poslední úprava: Mgr. Dagmar Říhová, Ph.D. (13.09.2023)
Posluchačům kurzu jsou k dispozici výukové prezentace používané při přednáškách, uložené v prostředí Moodle (https://dl1.cuni.cz/course/view.php?id=7821) a na google -disku. Vstupní údaje budou sděleny ústně na první přednášce; google-disk je k disposici na tomto odkazu: https://drive.google.com/drive/folders/1QaY_I8WYy9Mtrk2VAtGKfzyaZ7W7Gocw?usp=sharing |