|
|
|
||
Poslední úprava: Jana Kolářová (28.01.2021)
|
|
||
Poslední úprava: Jana Kolářová (28.01.2021)
Získání znalostí dietetiky u často se vyskytujících či závažných chorob, hlavně u metabolických chorob. Seznámení se s moderními dietetickými přístupy. |
|
||
Poslední úprava: Jana Kolářová (28.01.2021)
Přehled diet u oborů: Interní lékařství, neurologie, infekciologie, pneumologie, hematologie, onkologie, nefrologie, revmatologie, chirurgie, traumatologie, ortopedie. Rozdíly mezi nemocničním a lázeňským dietním systémem. Pojem léčebné výživy, jednotlivé formy výživy v nemocnici a lázních, nutriční potřeba a spotřeba.
Výživové požadavky u fyziologických stavů, dětství, dospívání, sport, gravidita, stáří.
Technologické postupy při přípravě dietních jídel, jejich vliv na nutrienty.
Dietní systém pro lázně, zásady, vztah dietního režimu k výživě pacientů v těžkých stavech.
Dieta šetřivá, dieta s omezením tuku, dieta pankreatická, dieta redukční, dieta při zácpě.
Dieta diabetická, dieta protisklerotická, dieta při selhání jater, dieta při selhání ledvin.
Dieta bezlepková, dieta bezlaktózová, dieta při fenylketonurii.
Dieta vegetariánská, tekuté diety - jejich příprava formou tzv."kladenské diety".
Nízkoenergetická a neenergetická sladidla, alkoholické cukry jako sladidla.
Nové trendy v dietologii - např. - tuky - Olestra, - vláknina -inulin, oligofruktany a další.
Nutriční doplňky - jejich používání, přehled hlavních komponent v těchto doplňcích. |
|
||
Poslední úprava: Ing. Vladislava Kohútová (16.11.2020)
POVINNÁ LITERATURA: |
|
||
Poslední úprava: Ing. Vladislava Kohútová (16.11.2020)
Klasifikace „započteno + zkouška“ - 2 týdny – 50 hodin, Mariánské lázně
Okruhy ke zkoušce (MUDr. Micková, Mariánské lázně):
|