SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Nutrition and dietology - PBML005N
Title: Výživa a dietologie /AZ/
Guaranteed by: Department of Biomedical Foundation in Kinanthropology (51-300200)
Faculty: Faculty of Physical Education and Sport
Actual: from 2022
Semester: winter
Points: 1
E-Credits: 3
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:2/0, C [HT]
Extent per academic year: 28 [hours]
Capacity: unknown / unknown (30)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Level:  
Note: course can be enrolled in outside the study plan
enabled for web enrollment
priority enrollment if the course is part of the study plan
Guarantor: PhDr. Klára Coufalová, Ph.D.
Classification: Sport and Physical Education > Biomedicine Subjects
Co-requisite : PLSM058N, PLSM060N
Examination dates   Schedule   Noticeboard   
Annotation -
Last update: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (14.05.2019)
The aim of the course is to revise the basic terminology of dietology (diet components, their importance and representation in the diet). Students are acquainted with general view on rational diet (basic rules, principles of diagnostic methods used in dietology and nutritional counseling, compiling menus). The basic rules of sports nutrition are mentioned, especially some differences from the nutrition of the general population. Students are acquainted with the possibilities of nutritional intervention in selected civilization diseases.
Literature - Czech
Last update: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (09.07.2009)

1. Výživa a potraviny; Diabetologie, Metabolismus, Endokrinologie

2. CLARKOVÁ, N. Sportovní výživa. Praha: Grada Publishing, 2000, 266 s.

3. DLOUHÁ, R. Výživa - přehled základní problematiky. Praha: Karolinum, 1998, 215 s.

4. FOŘT, P. Výživa nejen pro kulturisty. Pardubice: Svět kulturistiky, 1. vydání, 1996, 253 s.

5. MAUGHAN,RJ., BURKE, L.Výživa ve sportu - příručka pro sportovní medicínu. Praha: Galén, 2006, 311 s.

6. MAUGHAN, RJ. (ed). Nutrition in sport. Blackwell science, 2000, 680 pp.

Requirements to the exam - Czech
Last update: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (21.06.2019)

Požadavky na zápočet:

zápočtový test

Syllabus - Czech
Last update: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (21.06.2019)

1. Základní pojmy z oblasti výživy (výživová pyramida)

2. Složky stravy a jejich význam

3. Racionální strava (základní pravidla, jídelníček)

4. - 5. Diagnostické metody v dietologii

6. - 8. Sportovní výživa (specifika, volba vhodných potravin v závislosti na pohybovém zatížení, pitný režim, výživové doplňky)

9. - 12. Specifika výživy u civilizačních onemocnění

13. Dotazníková šetření a PC vyhodnocení (softwary pro dietologii)

14. Metody pro stanovení tělesného složení

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html