SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Nutrition - PBML003
Title: Výživa
Guaranteed by: Biomedicínská laboratoř (51-500500)
Faculty: Faculty of Physical Education and Sport
Actual: from 2020
Semester: winter
Points: 0
E-Credits: 3
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:6/0, C [HS]
Extent per academic year: 6 [hours]
Capacity: unknown / unknown (30)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: cancelled
Language: Czech
Teaching methods: combined
Teaching methods: combined
Level:  
Explanation: KS TVS, VT, 3.r. bc., ORTO
Note: course can be enrolled in outside the study plan
enabled for web enrollment
Guarantor: PhDr. Klára Coufalová, Ph.D.
Examination dates   Schedule   Noticeboard   
Annotation -
Last update: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (12.06.2019)
The aim of the course is to acquaint students with the basic rules of sports nutrition, acquaintance with some differences in nutrition of the general population. Students are acquainted with the applicability of diagnostic methods in dietology, the rules of compiling menus, the choice of food, the rules of the drinking regime depending on the movement load, information about nutritional supplements and supplements.
Aim of the course - Czech
Last update: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (01.06.2020)

Cílem předmětu je seznámit studenty se základní terminilogií, složkami stravy a nutričními doporučeními.

Literature - Czech
Last update: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (12.06.2019)

Clark, N. (2013). Nancy Clark's sports nutrition guidebook. Champaign: Human Kinetics.

Clarková, N. (2014). Sportovní výživa. Praha: Grada.

Maughan, R. J. (2008). Nutrition in sport. Oxford: Blackwell Science.

Maugham, R. J., & Burke, L. M. (2006). Výživa ve sportu - příručka pro sportovní medicínu. Praha: Galén.

McArdle, W. D., Katch, F. I., & Katch, V. L. (2010). Exercise physiology: nutrition, energy, and human performance. Philadelphia: Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins.

Svačina, Š., Müllerová, D., & Bretšnajdrová, A. (2013). Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. Praha: Triton.

Requirements to the exam - Czech
Last update: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (12.06.2019)

Požadavky na zápočet:

zápočtový test

Syllabus - Czech
Last update: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (21.06.2019)

1. Úvod do problematiky předmětu

2. Definice základních pojmů z oblasti výživy

3. Diagnostické metody v dietologii

4. Metody pro analýtu tělesného složení + praktická ukázka

5. Energetický metabolismus

6. Výživová pyramida

7. Složky stravy

8. Makroživiny (sacharidy, lipidy, proteiny)

9. Mikroživiny (vitamíny, minerály, voda)

10. - 13. Výživová doporučení pro specifické skupiny populace

14. Sportovní výživa (specifika sportovní výživy, pitný režim, výživové doplňky, doporučení)

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html