SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Practical Course Of Techniques Used In Teaching - OKNB3B031A
Title: Praktické poznávání přírody I
Guaranteed by: Katedra biologie a environmentálních studií (41-KBES)
Faculty: Faculty of Education
Actual: from 2022
Semester: winter
E-Credits: 4
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:0/0, MC [HT]
Extent per academic year: 10 [hours]
Capacity: unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: combined
Teaching methods: combined
Note: course can be enrolled in outside the study plan
enabled for web enrollment
priority enrollment if the course is part of the study plan
Guarantor: Mgr. Dagmar Říhová, Ph.D.
Teacher(s): Mgr. Dagmar Říhová, Ph.D.
Is pre-requisite for: OKNB3B041A
Annotation -
Last update: Mgr. Dagmar Říhová, Ph.D. (10.09.2022)
The aim of this subject is to prepare students - future teachers of Natural history and Biology - for the preparation and management of practical forms of teaching of these subjects. During the course, students will learn the methodology of collection, conservation and cultivation of natural resources and try out the making of a range of preparation of teaching aids using them. They will improve their work in laboratory as well in the field and learn to set up and maintain biological school collections. They will also become familiar with the principles of safe operating in a school laboratory, preparing and conducting practical exercises and field trips. During the course, students will create their own collection of permanent microscopic slides and other facilitations, which they can use during their career as a teacher. Protocols from laboratory exercises will later serve as a kind of "personal cookbook" for the implementation of practical tasks.
Aim of the course - Czech
Last update: Mgr. Dagmar Říhová, Ph.D. (13.09.2023)

Účastníci předmětu Praktické poznávání přírody si osvojí základní techniky získávání, zpracování a uchovávání biologického materiálu využitelného ve výuce.

Descriptors - Czech
Last update: Mgr. Dagmar Říhová, Ph.D. (13.09.2023)

Kurz je rozvrhován do dvou souvislých bloků (10. listopadu 2023 a 9. prosince 2023), pro úspěšné splnění předmětu je potřeba účastnit se prezenčně obou bloků.

V případě přerušení prezenční výuky dostanou frekventanti kurzu seznam "domácích úkolů" k distančnímu splnění. Dead-line odevzdání kuchařky (31. ledna 2024; s možností prodloužení po individuální domluvě s vedoucí kurzu do 12. února 2024) platí i v případě distanční výuky.

Literature - Czech
Last update: Mgr. Dagmar Říhová, Ph.D. (13.09.2023)

Základní:

ALTMANN Antonín (1975). Přírodniny ve vyučování biologii a geologii. 3. uprav. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství. Knižnice metodické literatury pro učitele.

KREMER Bruno P. (2013). Mikroskop zcela jednoduše: preparace, barvení i digitální mikrofotografie krok za krokem. 1. vyd. Praha: Aventinum. Fotografické atlasy. ISBN 978-80-7151-372-8.

LIŠKOVÁ Eva (2010). Biologická školní technika: příručka k projektu Alma Mater Studiorum. Praha: UK v Praze, Pedagogická fakulta. ISBN 978-80-7290-449-5.

MOUREK Jan a LIŠKOVÁ Eva (2010). Biologické sbírky - metody sběru, preparace a uchovávání: příručka k projektu Alma Mater Studiorum. Praha: UK v Praze, Pedagogická fakulta. ISBN 978-80-7290-450-1.

 

Rozšiřující:

BUCHAR Jan (1993). Práce ze zoologie: určeno posluch. přírodovědecké fakulty. 2. vyd. Praha: Karolinum. ISBN 978-80-7066-711-8.

HABROVÁ Věra (1990). Mikroskopická technika. 1. vyd. Praha: SPN. ISBN 978-80-7066-149-9.

HANEL Lubomír (2001): Akvaristika. Biologie a chov vodních živočichů. I. Obecná část. Skriptum Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

HANEL Lubomír (2004): Akvaristika. Biologie a chov vodních živočichů. II. Speciální část. Skriptum Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

KŘÍSA B., PRÁŠIL K. a kol. (1994): Sběr, preparace a konzervace rostlinného materiálu. Skriptum Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Requirements to the exam - Czech
Last update: Mgr. Dagmar Říhová, Ph.D. (13.09.2023)

- aktivní prezenční účast na celém cvičení dle aktuálního rozvrhu

- aktivní participace na plnění zadaných úkolů v pracovních dvojicích (pracovních skupinách)

- přinášení pomůcek, přírodnin a dalšího materiálu dle zadání vyučující. Seznam pomůcek a přírodnin bude zaslán e-mailem před vlastní výukou.

- odevzdání „kuchařky“: soupisky všech úloh, které byly prováděny na cvičeních, s detailně popsaným pracovním postupem a ilustrativními fotografiemi. Jedná se o soupisku pouze těch úloh, které si student skutečně v daném semestru vyzkoušel přímo při výuce.

Dead-line pro odevzdání kuchařky je 31. ledna 2024 (po individuální dohodě lze posunout do 12. února 2024).

Syllabus - Czech
Last update: Mgr. Dagmar Říhová, Ph.D. (13.09.2023)

Předmět je vyučován ve dvou blocích (10. listopadu a 9. prosince 2023). Před oběma bloky studenti dostanou seznam nezbytných přírodnin k přinesení; seznam bude zaslán e-mailem před oběma bloky.

Výstupem předmětu je "kuchařka" -- soupiska návodů, jak na vyzkoušené praktické činnosti.  Dead-line pro odevzdání kuchařky je 31. ledna 2024 (po individuální dohodě lze posunout do 12. února 2024).

Course completion requirements - Czech
Last update: Mgr. Dagmar Říhová, Ph.D. (13.09.2023)

- aktivní prezenční účast na obou blocích dle aktuálního rozvrhu (v akademickém roce 2023/2024: 10. listopadu a 9. prosince 2023)

- aktivní participace na plnění zadaných úkolů v pracovních dvojicích (skupinách)

- přinášení pomůcek, přírodnin a dalšího materiálu dle zadání vyučující. Seznam pomůcek a přírodnin bude zaslán e-mailem před oběma bloky vlastní výuky.

- odevzdání „kuchařky“: soupisky všech úloh, které byly prováděny na cvičeních, s detailně popsaným pracovním postupem a ilustrativními fotografiemi (jedná se o soupisku pouze těch úloh, které si student skutečně v daném semestru vyzkoušel přímo při výuce)

 

Dead-line pro odevzdání kuchařky je 31. ledna 2024 (po individuální dohodě lze posunout na 12. února 2024).

Learning resources - Czech
Last update: Mgr. Dagmar Říhová, Ph.D. (13.09.2023)

Posluchačům kurzu jsou k dispozici výukové prezentace používané při přednáškách, uložené v prostředí Moodle (https://dl1.cuni.cz/course/view.php?id=7821) a na google-disku (https://drive.google.com/drive/folders/1QaY_I8WYy9Mtrk2VAtGKfzyaZ7W7Gocw?usp=sharing). Vstupní údaje budou sděleny v úvodní části prvního bloku výuky.

 

10 hodin přímé výuky je věnováno zpracovávání vlastního a erárního materiálu a přípravě preparátů (viz Anotace). Obsahem nepřímé výuky je samostudium studijních opor (viz doporučená Literatura), sepisování "Kuchařky nápadů" (seminární práce detailně popisující metodiku přípravy preparátu, kterou si účastníci vyzkoušeli v průběhu přímé výuky), a účast na diskusním fóru v prostředí Moodle.

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html