|
|
|
||
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (21.01.2022)
|
|
||
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (21.01.2022)
|
|
||
Last update: PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D. (04.01.2022)
Předmět má 5 kreditů dle ECTS, celková časová zátěž studenta odpovídá 135 hodinám. Doba očekávané přípravy na 1 hodinu přednášky 25 minut, doba očekávané přípravy na 1 hodinu semináře 25 minut, samostudium literatury (za celý semestr) 20 hodin, práce se studijními materiály (za celý semestr) 18 hodin, plnění průběžných úkolů (za celý semestr) 16 hodin. Příprava na zkoušku a zkouška 30 hodin. |
|
||
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (21.01.2022)
KOPEC, K. Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada, 2010. KUDEROVÁ, L. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. Praha: Fortuna, 2010. KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha: Grada, 2011. MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ. Víš, co jíš. 2018. Dostupné z: http://www.viscojis.cz/ PÁNEK, J., POKORNÝ, J. & DOSTÁLOVÁ, J. Základy výživy a výživová politika. Praha: VŠCHT Praha, 2007. PEČ, P. a PEČOVÁ, D. Učebnice středoškolské chemie a biochemie. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2011. Referenční hodnoty pro příjem živin. Praha: Společnost pro výživu, 2012 PELCLOVÁ, D. Zdravá školní svačina, aneb, Uzdravme svůj školní automat i bufe. Praha: Karolinum, 2014. POUROVÁ, V. a A. JAKEŠOVÁ. O výživě. Praha: Pointa, 2019. ISBN 978-80- 88335-68-9. |
|
||
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (21.01.2022)
|
|
||
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (18.01.2024)
Producing all the tasks assigned to the subject at Moodle and submitting them on a predetermined date.). If all assigned tasks are not submitted at Moodle by that date, or the student does not receive a rating "task completed", will not be admitted to the final test and thus will not meet all the requirements for the exam and therefore will have to write the subject repeatedly in the next year!! For serious reasons, a student may request in writing (by e-mail) that the due date be moved to another. predetermined, deadline, before the due date is given to Moodle. Successful passing of written test (min. 75%, both open and closed questions) and a subsequent debate on the written test. The student has a total of three attempts (one regular and two corrective) to pass the exam. |
|
||
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (21.01.2022)
1.Repetitorium in somatology (selected chapters). Basic terminology used in nutrition. 2. Dietary function. Diet as an energy source. Food as a source of water. The role of water in the organism. 3. The importance of proteins in nutrition, their digestion and biochemical transformation in the human body. 4. The importance of carbohydrates in nutrition, their digestion and biochemical transformation in the human body. 5. The importance of lipids in nutrition, its digestion and biochemical transformation in the human body. 6. Minerals and trace elements. 7. Vitamins. 8. Other beneficial ingredients of the diet. Increasing the nutritional value of the diet. 9. Alternative diets, reasons and suitability for children and young people. 10.Nutrition recommendations for Czech residents. 11. Nutrition-related diseases. |