SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Seminar of Nutrition - OKB2317033
Title: Seminář z výživy
Guaranteed by: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Faculty: Faculty of Education
Actual: from 2018
Semester: winter
E-Credits: 2
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:0/0, C [HS]
Extent per academic year: 4 [hours]
Capacity: unknown / unknown (80)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: combined
Teaching methods: combined
Is provided by: OKBY2P130B
Note: course can be enrolled in outside the study plan
enabled for web enrollment
priority enrollment if the course is part of the study plan
Guarantor: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.
Pre-requisite : OKB2317007
Annotation -
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (31.05.2015)
The purpose of this subject is to verify and complete the knowledge acquired by studying the issues of healthy alimentation. The subject provides space for the practical application of the acquired knowledge about nutrition and healthy lifestyle.
Aim of the course -
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (31.05.2015)

The aim of the course is the practical application of acquired knowledge in the field of nutrition and further deepen the knowledge of nutrition and alimentation.

Literature -
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)

FRAŇKOVÁ, S.; DVOŘÁKOVÁ-JANŮ, V. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha : UK, 2003. 256 s. ISBN 80-246-0548-1

KLEINWÄCHTEROVÁ, H.; BRÁZDOVÁ, Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. 2. přepr. vyd. Brno : Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 2001. 102 s. ISBN 80-7013-336-8

KRCH, F. D. aj. Poruchy příjmu potravy. Praha : Grada, 1999. ISBN 80-7169-627-7

MÁLKOVÁ, I.; KRCH, F. D. SOS nadváha - Průvodce úskalím diet a životního stylu. Praha : Portál, 2001. 236 s. ISBN 80-7178-521-0

NEVORAL, J. aj. Výživa v dětském věku. Jinočany : H&H, 2003. ISBN 80-86-022-93-5

PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1 

DOSTÁLOVÁ J.; KADLEC P. a kol. Technologie potravin: Potravinářské zbožíznalství. Nakladatelství KEY Publishing, s. r. o., Ostrava, 2014, 1. vydání. ISBN 978-80-7418-208-2

MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9

VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3 

FRAŇKOVÁ, S.; DVOŘÁKOVÁ-JANŮ, V. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha : UK, 2003. 256 s. ISBN 80-246-0548-1

KRCH, F. D. aj. Poruchy příjmu potravy. Praha : Grada, 1999. ISBN 80-7169-627-7 

Requirements to the exam -
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)

A condition for the credit is the development and timely submission of semester work on given topic.

Syllabus -
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (04.10.2016)

 

1. The role of nutrition in the prevention of disease.

2. Penetration of contaminants into the food chain.

3. New trends in food preparation.

4. Alternative nutrition.

5. Sensory evaluation of foods - creating forms for sensory evaluation of food.

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html