SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Human Nutrition - OCRP17VZ07
Title: Výživa člověka
Guaranteed by: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Faculty: Faculty of Education
Actual: from 2020
Semester: summer
E-Credits: 0
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:0/0, Ex [HT]
Capacity: unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Note: priority enrollment if the course is part of the study plan
Guarantor: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.
Annotation - Czech
Last update: PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D. (23.10.2020)
Předmětu má ukázat výživu jako komplex biologických a sociálních faktorů, který prostupuje celým životem člověka. Sleduje vliv výživy na fyzické i duševní zdraví a vývoj nutričního chování člověka. Program předmětu je postaven na systémovém posuzování nutriční hodnoty stravy.
Literature - Czech
Last update: PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D. (23.10.2020)

KOPEC, K. (2010). Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada.

KUDEROVÁ, L. (2010). Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. Praha: Fortuna.

KUNOVÁ, V. (2011). Zdravá výživa. Praha: Grada.

MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ. (2018). Víš, co jíš. Dostupné z: http://www.viscojis.cz/

PÁNEK, J., POKORNÝ, J. & DOSTÁLOVÁ, J. (2007). Základy výživy a výživová politika. Praha: VŠCHT Praha.

PEČ, P. & PEČOVÁ, D. (2011). Učebnice středoškolské chemie a biochemie. Olomouc: Nakladatelství Olomouc.

Referenční hodnoty pro příjem živin. (2012). Praha: Společnost pro výživu.

PELCLOVÁ, D. (2014). Zdravá školní svačina, aneb, Uzdravme svůj školní automat i bufe. Praha: Karolinum.

Requirements to the exam - Czech
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (24.10.2020)

Předmět bude ukončen písemnou zkouškou (otevřené i uzavřené otázky). Pro úspěšné absolvování je potřeba  dosáhnout 70 %  úspěšnost.

Syllabus - Czech
Last update: PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D. (23.10.2020)

1. Základy fyziologie výživy.

2. Nutriční hodnota stravy.

3. Obsah jednotlivých živin v potravě, energetická hodnota potravy.

4. Hygienická jakost a zdravotní nezávadnost potravin.

5. Vliv způsobu stravování na zdravotní stav člověka.

6. Stravování novorozence, kojence, výživa dětí, formování nutričních návyků.

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html