SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Technological Processing of Food - O02317031
Title: Potravinářská technologie
Guaranteed by: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Faculty: Faculty of Education
Actual: from 2008
Semester: summer
E-Credits: 2
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:1/1, C [HT]
Capacity: unknown / unknown (15)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Old code: POTE
Note: course can be enrolled in outside the study plan
enabled for web enrollment
priority enrollment if the course is part of the study plan
Guarantor: PaedDr. Eva Marádová, CSc.
Classification: Teaching > Family Education
Pre-requisite : O02317030
Is pre-requisite for: O02317SOZ, O02317032, O02317078
Annotation -
Last update: MARADOVA (12.07.2005)
The course deals with basic types of technological processing of food in the food industry, school cafeterias and families. The course objective is to handle particular technologies of food preparation and basic ways of processing both, common and special kinds of food. Furthermore, students get acquainted with tradition and eating habits in the Czech Republic and other countries.
Literature - Czech
Last update: MARADOVA (12.07.2005)

VODRÁŽKA, Z. Potravinářská biochemie. Praha: VŠCHT, 1995.

MARÁDOVÁ, E. Výživa a stravování I. a II. Praha: SPN, 1991. ISBN 80-70-66-326-X

VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor: OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-3-780-902391-2-9 (soubor)

Syllabus - Czech
Last update: MARADOVA (11.11.2005)

Obsah kurzu:

  • Hygiena a ochrana zdraví při přípravě stravy
  • Zásady sestavování jídelníčků a menu
  • Nákup a skladování poživatin. Způsoby konzervace
  • Předběžná úprava základních potravin
  • Zpracování zeleniny. Studené předkrmy
  • Tepelná úprava pokrmů. Příprava polévek, teplých předkrmů a omáček
  • Technologické zpracování masa, vajec a mléčných výrobků
  • Technologické zpracování mouky. Přílohy, moučníky, dezerty
  • Nápoje a jejich podávání. Kultura stolování
  • Seznámení s pracovištěm. Vybavení kuchyně, organizace práce ve cvičné kuchyni

Požadavky k zápočtu:

  • Aktivní účast
  • Zápočtový test
  • Vypracování protokolu z praktického cvičení

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html