SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Nutrition - O02317029
Title: Výživa
Guaranteed by: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Faculty: Faculty of Education
Actual: from 2008
Semester: summer
E-Credits: 2
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:1/1, C+Ex [HT]
Capacity: unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Old code: VÝŽI
Note: course can be enrolled in outside the study plan
enabled for web enrollment
priority enrollment if the course is part of the study plan
Guarantor: PaedDr. Eva Marádová, CSc.
Classification: Teaching > Family Education
Pre-requisite : O02317028
Is pre-requisite for: O02317030, O02317SOZ
Annotation -
Last update: MARADOVA (12.07.2005)
The course is based on nutrition as a complex of bio-psycho-social factors, which affect the whole human life. It explores the influence of nutrition on mental health and development of eating behavior. Moreover, students learn principles of assessing nutritious values (content of individual nutrients, energetic value of food, its hygienic quality) and gain basic knowledge of physiology of nutrition.
Literature - Czech
Last update: MARADOVA (12.07.2005)

MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha: VŠH, 2001. ISBN 80-86578-01-1

STRATIL, P. abc zdravé výživy. Brno: 1988. 80-900029-8-6

POKORNÝ, J. Základy výživy a výživová politika. Praha, VŠCHT, 2002. ISBN 80-7080-468-8

Syllabus - Czech
Last update: MARADOVA (11.11.2005)

Obsah kurzu:

  • Výživa a zdravotní stav člověka
  • Hygiena výživy. Denní stravovací režim
  • Výživa různých skupin obyvatelstva
  • Fyziologie výživy
  • Nutriční hodnota potravy
  • Základní živiny, metabolismus živin
  • Voda v organismu a v potravě. Nerostné látky
  • Působky v potravě. Vitamíny, antivitamíny aj.
  • Cizorodé látky v potravním řetězci
  • Maso a masné výrobky
  • Mléko a mléčné výrobky
  • Obilovina a luštěniny
  • Zelenina, ovoce
  • Pochutiny, nápoje
  • Skladování a konzervace poživatin
  • Změny výživové hodnoty potravin při jejich zpracování

Požadavky k zápočtu:

  • Aktivní účast
  • Seminární práce

Zápočtové testy (2)

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html