SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Agriculture and the Environment - MZ340P622
Title: Zemědělství a životní prostředí člověka
Czech title: Zemědělství a životní prostředí člověka
Guaranteed by: Department of Social Geography and Regional Development (31-340)
Faculty: Faculty of Science
Actual: from 2020
Semester: winter
E-Credits: 2
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:1/1, C [HT]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: cancelled
Language: Czech
Is provided by: MZ340P623
Note: enabled for web enrollment
Guarantor: RNDr. Václav Frajer
Opinion survey results   Examination dates   Schedule   
Annotation
Last update: JANU (12.08.2002)
Optional course. The aim of the lecture is to learn students to understand the role of agriculture in the process of recreation of the country at the interaction of man and nature. In this respect geography can contribute to more rational approach of setting quantitative (cumulation) and qualitative (ways) aspects of using the landscape. Main topics are historical development, general characteristics of agricultural landscape, living (habitation) and the life of man in agricultural landscape, environmental functions of agriculture, socio-economic development of society and agricultural use of the landscape.

References
NEUERBURG, W., PADEL, S. (1994): Ekologické zemědělství v praxi. Nadace pro organické zemědělství FOA, Praha, 476 s.
FRAJER, V. (1995): Vliv zemědělství na životní prostředí člověka. Otázky geografie, č. 2. Nakl. ČGS, Praha, s. 17-29.



Syllabus - Czech
Last update: JANU (12.08.2002)

Z340P50 Zemědělství a životní prostředí člověka

Ročník volitelný semestr zimní i letní 30 hodin / semestr

RNDr. Václav Frajer

Pracoviště č. 340

katedra sociální geografie a regionálního rozvoje

Volitelná přednáška. Cílem přednášky je naučit studenty chápat úlohu zemědělství v procesu přetváření krajiny při vzájemném působení člověka a přírody. V tomto ohledu může geografie přispět k racionálnějšímu přístupu stanovení kvantitativní (kumulace) a kvalitativní (způsobů) stránky využívání krajiny.

Stručný program:

1. Úvod, historický vývoj, obecné charakteristiky zemědělské krajiny.

2. Vliv rolnictví na životní prostředí člověka, kulturní step.

a) Vliv chemizace a biologizace rolnictví na krajinu.

b) Vliv agrotechnických zásahů na krajinu.

3. Vliv chovu hospodářských zvířat na životní prostředí člověka.

4. Bydlení a život člověka v zemědělské krajině.

5. Rekreace v zemědělské krajině, agroturistika.

6. Ekologické zemědělství.

7. Environmentální funkce zemědělství.

8. Sociálně-ekonomický rozvoj společnosti a zemědělské využívání krajiny.

a) Problémy zemědělství v krajině ekonomicky rozvinutých regionů.

b) Problémy vztahů zemědělství a krajiny v ekonomicky rozvojových regionech.

Podmínky pro splnění studijních povinností: vypracování referátu, znalosti dané problematiky.

Studijní literatura

NEUERBURG, W., PADEL, S. (1994): Ekologické zemědělství v praxi. Nadace pro organické zemědělství FOA, Praha, 476 s.

FRAJER, V. (1995): Vliv zemědělství na životní prostředí člověka. Otázky geografie, č. 2. Nakl. ČGS, Praha, s. 17-29.

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html