SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
School observations and experiments - cell biology, genetics, and microbiology - MDPSBI011
Title: Školní pozorování a pokusy - buněčná biologie, genetika a mikrobiologie
Czech title: Školní pozorování a pokusy - buněčná biologie, genetika a mikrobiologie
Guaranteed by: Futher Education Centre (31-643)
Faculty: Faculty of Science
Actual: from 2023
Semester: summer
E-Credits: 2
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:0/36, C [HS]
Capacity: 4
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Is provided by: MB180C29
Explanation: Výuka předmětu začne 23. 2. 2024
Additional information: http://Google classroom: 2023/2024 Školní pozorování a pokus - zastřešující koncepty - MB180C29, MDPSBI011
http://kód kurzu: zlshbr5
Guarantor: RNDr. Vanda Janštová, Ph.D.
Teacher(s): Mgr. Radka Dvořáková, Ph.D.
Mgr. Martin Hůla, Ph.D.
RNDr. Vanda Janštová, Ph.D.
Mgr. Karolína Kotvaltová Sezemská, Ph.D.
Mgr. Jan Toman, Ph.D.
RNDr. Blanka Zikánová
Annotation -
Last update: RNDr. Vanda Janštová, Ph.D. (24.09.2020)
This course has only Czech version.
Literature -
Last update: RNDr. Vanda Janštová, Ph.D. (24.09.2020)

This course has only Czech version.

Requirements to the exam -
Last update: RNDr. Vanda Janštová, Ph.D. (24.09.2020)

This course has only Czech version.

Syllabus - Czech
Last update: RNDr. Vanda Janštová, Ph.D. (07.06.2023)

Celý předmět je zaměřen na praktickou práci s biologickým materiálem, ať už rostlinného, živočišného, či jiného původu (makroskopisky i mikroskopicky včetně LED-fluorescenční mikroskopie). V závislosti na sezónní dostupnosti materiálu jsou realizovány úlohy následujících typů:

Antibakteriální účinky zubní pasty - seznámení se s jednotlivými složkami zubní pasty a jejich účinky. Porovnání účinnosti různých druhů zubních past co do zabíjení bakterií na kultuře Bacillus subtilis (kterou lze snadno získat);

Fermentace. Teorie i ukázka využití fermentace v praxi s ochutnávkou. Důkazy proběhnutí fermentace. Barvení a pozorování bakterií mléčného kvašení. Co se dá pozorovat a měřit na droždí;

Důkaz škrobu v listech, pokusy na téma fotosyntéza;

Aktivita enzymů;

Mikroskopické preparáty živočišných tkání – pozorování a porovnání snadno dostupných tkání (svalová, krycí, nervová, pojivová) z hlediska morfologie a funkce;

Osmóza - na příkladu gumových medvídků, brambor, agaru s fenolftaleinem, základní měření a výpočty;

Mitóza v buňkách kořenové špičky cibule;

Evoluce - vznik života; Evoluční psychologie a teorie her (herní aktivity typu Vězňovo dilema); evoluce člověka;

Hry na téma dědičnost, centrální dogma molekulární biologie

 

Jedno setkání může být realizováno distanční formou s cílem zprostředkovat studentům praktickou zkušenost se specifickými didaktickými aspekty školního pokusu a pozorování v podmínkách distanční výuky (online simulace, mikroskopování apod.).

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html