Hygiene and Preventive Medicine is preventive health science that deals with the protection and promotion of health. As part of this course will be discussed ways of prevention of excessive exposure to risk factors from living and working environment. The preventive programs organized in the practice of GPs will be mentioned, particularly primary and early secondary prevention of cardiovascular, metabolic and cancer diseases.
Last update: Bc. Iva Malířová (13.09.2023)
Hygiena a preventivní lékařství je preventivní medicínský obor, který se zabývá ochranou a podporou zdraví. V rámci
uvedeného předmětu budou zmíněny možnosti prevence nadměrné expozice rizikovým faktorům z životního a
pracovního prostředí. Zdůrazněna bude problematika hygieny zdravotnických zařízení, hygienické požadavky na
provoz stomatologické ordinace, kategorizace prací a význam pracovně lékařských prohlídek. Představeny budou
rovněž preventivní programy realizované v praxi praktických lékařů, zejména primární a včasná sekundární
prevence kardiovaskulárních, metabolických a nádorových onemocnění.
Entry requirements - Czech
Last update: Bc. Iva Malířová (15.09.2023)
Prerekvizity:
Nutné splnit povinné předměty 3. ročníku.
Requirements to the exam - Czech
Last update: Bc. Iva Malířová (15.09.2023)
Zápočet
Podmínky udělení zápočtu
Účast na praktických cvičeních – tolerujeme absenci na 1 praktickém cvičení (bez náhrady výuky). Při absenci na 2 cvičeních požadujeme k získání zápočtu přezkoušení z veškeré zameškané látky. 3 a více absencí není tolerováno (požadavek na opakování ročníku nebo individuální studijní plán).
Zápočtový test – písemný test z učiva probíraného v přednáškách a seminářích. V případě neúspěchu v testu – ústní zkoušení.
Syllabus - Czech
Last update: Bc. Iva Malířová (13.09.2023)
Přednášky:
Přednášející:
prof. Ing. Z. Fiala, CSc.
doc. MUDr. J. Šmejkalová, CSc.
MUDr. L. Kotingová, Ph.D.
Výživa. Vliv výživy na zdraví. Zvýšený a snížený příjem potravy. Současná hlavní rizika výživy. (Kotingová)
Zdravotní rizika práce ve zdravotnictví. Rizika fyzikální (prach, hluk, vibrace, fyzická zátěž), biologická, chemická (včetně genotoxických) a psychická (syndrom vyhoření). (Šmejkalová)
Praktická cvičení a semináře
Vyučující:
prof. Ing. Z. Fiala, CSc.
doc. MUDr. J. Šmejkalová, CSc.
MUDr. L. Kotingová, Ph.D.
MUDr. D. Holmannová, Ph.D.
Kategorizace prací a vyhlašování rizikových prací. Prevence chorob z povolání, způsoby prevence (kolektivní, individuální). Osobní ochranné pracovní pomůcky. Periodické preventivní prohlídky.
Prevence nozokomiálních nákaz, provozní řád pracoviště.
Vliv prostředí obytných místností na zdravotní stav osob. Hygienická problematika pitné vody.
Primární a včasná sekundární prevence kardiovaskulárních onemocnění. Vyšetření rizikových faktorů KVO studentů - orientační vyšetření výživového stavu (výpočet BMI, WHR, měření % tělesného tuku); měření TK; určení A/B typu chování. Při semináři je možno nechat si odebrat krev na vyšetření glykémie a cholesterolémie – v tom případě ráno nesnídat.
Hygienické požadavky na provoz stomatologické ordinace. Zápočet.
Literature - Czech
Last update: Bc. Iva Malířová (13.09.2023)
Povinná literatura 1. Tuček a kol.: Hygiena a epidemiologie, Karolinum, 2012 2. Výukové texty vypracované vyučujícími, které jsou dostupné na moodlu LFHK.