SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2019/2020
   Login via CAS
Biochemical Aspects of Nutrition - FV50068
Title: Biochemické aspekty výživy
Guaranteed by: Department of Histology and Embryology (15-140)
Faculty: Faculty of Medicine in Hradec Králové
Actual: from 2019 to 2020
Semester: winter
Points: 0
E-Credits: 1
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:12/3, C [HT]
Capacity: 45
Min. number of students: 5
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Level:  
Note: course can be enrolled in outside the study plan
enabled for web enrollment
Guarantor: MUDr. Tomáš Soukup, Ph.D.
Comes under: Volitelné předěmty CZ
Volitelné předměty CZ
Pre-requisite : FV10033
Examination dates   Schedule   
Annotation - Czech
Last update: Markéta Ulrichová (16.06.2020)
Cílem navrhovaného předmětu je seznámit studenty s biochemickými aspekty zdravé výživy, se zvláštním zaměřením na sekundární rostlinné metabolity a lipidy, jakož i optimální přípravu potravin. Kriticky budou porovnány rozšířené typy populárních diet. Diskutovány budou kombinace potravin, vliv stravy na regeneraci po sportovní zátěži a sestavení zdravého jídelníčku odpovídajícího individuálním potřebám.
Requirements to the exam - Czech
Last update: Markéta Ulrichová (16.06.2020)

Docházka a  zápočtový test - otázky s mnohočetným výběrem odpovědi z probíraných témat 

Syllabus - Czech
Last update: Markéta Ulrichová (16.06.2020)

Vyučjící:

MUDr. Tomáš Soukup, Ph.D.

MUDr. Pavel Tomšík, Ph.D.

 

Pžednášky a seminář:

1. Přirozená regenerace organismu                                                                                 

    Vztah výživy a regenerace lidského těla (zdravý člověk, sportovec). Regenerace výživou po zátěži, role přirozených potravin a doplňků stravy.  Workshop - sestavení modelových jídelníčků (student medicíny, manuálně pracující člověk, sportovec).                                                                                                                           

2. Flavonoidy a organosírové sloučeniny v rostlinné stravě.                               

    Vlastnosti a antioxidační aktivita flavonoidů, výskyt v potravě a vztah k funkci v buňce. Zdrojové rostliny, biologická dostupnost, metabolismus, mechanizmy účinků na buněčné a tkáňové úrovni. Vliv úpravy potravy na obsah a biologickou dostupnost flavonoidů. Organosírové sloučeniny z Allium, glukosinoláty  zejm. z Brassiaceae; jejich potenciálně prospěšné i

    antinutriční   vlastnosti. Vliv úpravy zeleniny na výskyt původních látek/štěpných produktů.                                                                                                                                                        

3.Specifické diety a jejich vliv na zdraví.                                                          

    Racionální dieta a její varianty. Alternativní často používané diety - kritické zhodnocení podle evidence-based medicine: Atkinsova dieta, paleo strava, primal, Whole30, vegetariánství, veganství, dělená strava. Proč se lidé uchylují k takovým dietám? Jsou vůbec pro někoho  vhodné? Biochemické aspekty, klady, rizika a možné  karence u specifických diet. 

4. Tuky a další lipidy, terpenoidy, vitamin D                                                    

   Terpeny, biochemické účinky. Mono- a seskviterpeny, karotenoidy a tokoferoly v rostlinné potravě. Vliv úpravy potravy na jejich obsah a dostupnost. Složení mastných kyselin v potravě (nasycené, omega-9,- 6  a -3 nenasycené mastné kyseliny; méně časté mastné kyseliny). Furanové mastné kyseliny. Cholesterol, rostlinné steroly. Vitamin D a jeho biochemické účinky. 

5. Tvorba potenciálně škodlivých látek při úpravě potravin.                          

    Kombinace potravin a jejich kompatibilita. Produkty Maillardovy reakce,  produkty degradace lipidů, oxidační produkty; cholesterol, 3-chloro-1,2-propandiol, polycyklické aromatické uhlovodíky, heterocyklické aminy,  N-nitrosaminy. Vhodné a nevhodné kombinace potravin pro zajištění biologické dostupnosti vybraných rostlinných látek.  

    Zápočtový test.

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html