Předmět je součástí teoretického základu pro všeobecné sestry. Je úvodem do ošetřovatelské péče o základní potřebu člověka: výživu. Poskytuje ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka. Seznamuje s riziky podvýživy a nadměrné výživy, a s odlišnostmi podávání a přijímání potravy ve stáří. Součástí jsou klinické stavy při poruchách výživy a enterální i parenterální způsoby podávání výživy v zařízeních i v domácnosti.
Requirements to the exam - Czech
Last update: Bc. Tereza Bartáková (08.08.2023)
Podmínky pro udělení zápočtu:
docházka podle evidence (100 % splnění docházky)
Syllabus - Czech
Last update: Bc. Tereza Bartáková (08.08.2023)
Vyučující:
MUDr. Jakub Víšek, PhD
prof. MUDr. Luboš Sobotka, CSc.
Přednášky:
Diabetes mellitus a výživa. Dyslipoproteinemie a výživa (3, Víšek)
Malnutrice a indikace pro vnitřní podporu. Obezita a výživa (3, Sobotka)