SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Nutrition and Dietetics - FOP040
Title: Výživa a dietetika
Guaranteed by: Academic Department of Internal Medicine (15-400)
Faculty: Faculty of Medicine in Hradec Králové
Actual: from 2022
Semester: winter
Points: 0
E-Credits: 1
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:0/16, C [HS]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Level:  
Guarantor: prof. MUDr. Luboš Sobotka, CSc.
In complex pre-requisite: FOP064, FOP065, FOP066
Annotation - Czech
Last update: Bc. Tereza Bartáková (17.07.2023)
Předmět je koncipován jako teoretický. Poskytuje ucelené informace o základech správné výživy člověka a vlivu výživy na zdravotní stav lidí. Seznamuje studenty se zásadami přípravy stravy a alternativními způsoby podávání – parenterální a enterální výživě při jednotlivých onemocněních. Seznamuje s riziky podvýživy a nadměrné výživy. Součástí je hodnocení stavu výživy a energeticko-nutriční bilance.
Requirements to the exam - Czech
Last update: Bc. Tereza Bartáková (17.07.2023)

docházka podle evidence (80% splnění docházky)

Syllabus - Czech
Last update: Bc. Tereza Bartáková (17.07.2023)

Vyučující:

  • prof. MUDr. Luboš Sobotka, CSc.
  • MUDr. Jakub Víšek, PhD

Semináře a praktika:

1. Enterální a parenterální výživa
2. Diabetes melitus a výživa, dyslipoproteinemie a výživa

1. Jedno tříhodinové praktikum k předmětu Výživa a dietetika

Literature - Czech
Last update: Bc. Tereza Bartáková (17.07.2023)

 Doporučená literatura:

  1. učebnice - Vnitřní lékařství, fyziologie
  2. přednáškové materiály
  3. Sobotka - Basic and Clinical Nutrition
  4. Recentní portály (SKVIMP, LINKOS)
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html