SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Hygiene and Epidemiology - FFP1056
Title: Hygiena a epidemiologie
Guaranteed by: Department of Hygiene and Preventive Medicine (15-150)
Faculty: Faculty of Medicine in Hradec Králové
Actual: from 2012
Semester: summer
Points: 0
E-Credits: 2
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:15/6, C [HS]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Level:  
Guarantor: doc. MUDr. Jindra Šmejkalová, CSc.
Examination dates   Schedule   
Annotation - Czech
Last update: Monika Kinclová (13.04.2012)
Předmět je koncipován jako tématický celek poskytující základní strukturu poznatků z hygieny a preventivního lékařství, na které navazují další poznatky z ošetřovatelství. Předmět má především preventivní zaměření na podporu a ochranu zdraví, prevenci vzniku nemocí a jejich komplikací.
Requirements to the exam - Czech
Last update: Monika Kinclová (13.04.2012)

Zápočet

  1. Účast na seminářích (povoleno 20% omluvené absence) 
  2. Ústní přezkoušení z učiva probraného na přednáškách a seminářích.

 

Syllabus - Czech
Last update: Monika Kinclová (13.04.2012)

Přednášky

Přednášející

  • doc. MUDr. Jindra Šmejkalová, CSc.
  • prof. Ing. Zdeněk Fiala, CSc.
  • MUDr. Lenka Kotingová
  1. Zdravotní stav obyvatelstva ČR. Vnější a vnitřní determinanty zdraví. Preventivní programy - Projekty podpory zdraví (cíle, priority, tématické okruhy). Prevence tabakismu a metody odvykání kouření. Alkoholové a drogové závislosti - prevence. (Šmejkalová 3)
  2. Hygienická problematika výživy - rizika přímá. Přirozeně toxické látky potravě. Nepřiměřené množství energie - obezita (příčiny a komplikace), podvýživa. Výživová doporučení pro zdravé dospělé obyvatele ČR, výživová pyramida. Problematika tuků v potravě. Sacharidy - význam vlákniny, glykemický index. Zvýšené množství soli v potravě. Příjem tekutin. (Kotingová 3)
  3. Činnosti a disciplíny oboru hygiena, struktura hygienické služby v ČR. Právní předpisy v oblasti primární prevence. Škodlivé vlivy prostředí a jejich monitorování. Formy kontaktu člověka se škodlivinami. Hodnocení zdravotních rizik v hygienické praxi. Hodnocení a charakterizace nebezpečnosti, hodnocení expozice, charakterizace rizika. Testování karcinogenního potenciálu chemických látek. Testy "in vivo", "in vitro", "in silico". (Fiala 3)
  4. Hygienická problematika výživy - rizika nepřímá. Biologická kontaminace potravy (enteroinfekce a enterotoxikózy, nejčastější etiologická agens, prevence). Radiační kontaminace potravy (příčiny, prevence). Chemická kontaminace potravy (příčiny, prevence). Aditivní látky v potravě (výhody a rizika). Biopotraviny. Genotoxické látky v potravě. (Kotingová 3)
  5. Prevence nádorových onemocnění: primární a včasná sekundární prevence nádorů prsu, děložního čípku, plic, kolorektálního karcinomu a nádorů kůže. (Šmejkalová 3)

 Praktika a semináře

Vyučující

  • doc. MUDr. Jindra Šmejkalová, CSc.
  1. SEMINÁŘ - Nemocniční hygiena. Nozokomiální nákazy, zdroje, faktory napomáhající vzniku a šíření nemocničních nákaz, nejčastější původci, hlášení. Prevence nozokomiálních nákaz: hygiena pacientů, hygiena ošetřujícího personálu (mytí a desinfekce rukou, používání rukavic), hygiena provozu - manipulace s biologickým materiálem, aktivní vyhledávání zdrojů nákazy, monitorování rezistence mikroorganismů na antibiotika, bariérová ošetřující technika, manipulace s prádlem, manipulace se stravou, úklid prostor zařízení léčebně preventivní péče, problematika odpadů ve zdravotnických zařízeních.
  2. SEMINÁŘ - Primární a včasná sekundární prevence kardiovaskulárních onemocnění. Vyšetření rizikových faktorů K-V onemocnění studentů: a) orientační vyšetření výživového stavu (výpočet BMI, WHR, měření % tělesného tuku); b) odběr krve na stanovení krevních lipidů a glykémie; c) měření TK a vitální kapacity plic; d) dotazníkové zjišťování stravovacích návyků, míry pohybové aktivity, neuropsychické zátěže a případných negativních návyků; e) určení A/B typu chování.

 

Literature - Czech
Last update: Monika Kinclová (13.04.2012)

Povinná literatura

---  
 
Doporučená literatura

  1. Srb a kol. Vybrané kapitoly z hygieny a preventivního lékařství (Doplňkové výukové texty autorů), I. díl, 1994
  2. Šmejkalová a kol. Vybrané kapitoly z hygieny a preventivního lékařství (Doplňkové výukové texty autorů), II. díl, 1999
  3. Provazník a kol. Manuál prevence v lékařské praxi. I. Prevence poruch a nemocí, 1994 II. Výživa, 1995 III. Prevence nepříznivého působení vlivů obytného prostředí na zdraví, 1996 IV. Základy prevence infekčních onemocnění, 1996

 

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html