Předmět je koncipován jako tématický celek poskytující základní strukturu poznatků z hygieny a preventivního lékařství, na které navazují další poznatky z ošetřovatelství. Předmět má především preventivní zaměření na podporu a ochranu zdraví, prevenci vzniku nemocí a jejich komplikací.
Requirements to the exam - Czech
Last update: Monika Kinclová (13.04.2012)
Zápočet
Účast na seminářích (povoleno 20% omluvené absence)
Ústní přezkoušení z učiva probraného na přednáškách a seminářích.
Syllabus - Czech
Last update: Monika Kinclová (13.04.2012)
Přednášky
Přednášející
doc. MUDr. Jindra Šmejkalová, CSc.
prof. Ing. Zdeněk Fiala, CSc.
MUDr. Lenka Kotingová
Zdravotní stav obyvatelstva ČR. Vnější a vnitřní determinanty zdraví. Preventivní programy - Projekty podpory zdraví (cíle, priority, tématické okruhy). Prevence tabakismu a metody odvykání kouření. Alkoholové a drogové závislosti - prevence. (Šmejkalová 3)
Hygienická problematika výživy - rizika přímá. Přirozeně toxické látky potravě. Nepřiměřené množství energie - obezita (příčiny a komplikace), podvýživa. Výživová doporučení pro zdravé dospělé obyvatele ČR, výživová pyramida. Problematika tuků v potravě. Sacharidy - význam vlákniny, glykemický index. Zvýšené množství soli v potravě. Příjem tekutin. (Kotingová 3)
Činnosti a disciplíny oboru hygiena, struktura hygienické služby v ČR. Právní předpisy v oblasti primární prevence. Škodlivé vlivy prostředí a jejich monitorování. Formy kontaktu člověka se škodlivinami. Hodnocení zdravotních rizik v hygienické praxi. Hodnocení a charakterizace nebezpečnosti, hodnocení expozice, charakterizace rizika. Testování karcinogenního potenciálu chemických látek. Testy "in vivo", "in vitro", "in silico". (Fiala 3)
Hygienická problematika výživy - rizika nepřímá. Biologická kontaminace potravy (enteroinfekce a enterotoxikózy, nejčastější etiologická agens, prevence). Radiační kontaminace potravy (příčiny, prevence). Chemická kontaminace potravy (příčiny, prevence). Aditivní látky v potravě (výhody a rizika). Biopotraviny. Genotoxické látky v potravě. (Kotingová 3)
Prevence nádorových onemocnění: primární a včasná sekundární prevence nádorů prsu, děložního čípku, plic, kolorektálního karcinomu a nádorů kůže. (Šmejkalová 3)
Praktika a semináře
Vyučující
doc. MUDr. Jindra Šmejkalová, CSc.
SEMINÁŘ -Nemocniční hygiena. Nozokomiální nákazy, zdroje, faktory napomáhající vzniku a šíření nemocničních nákaz, nejčastější původci, hlášení. Prevence nozokomiálních nákaz: hygiena pacientů, hygiena ošetřujícího personálu (mytí a desinfekce rukou, používání rukavic), hygiena provozu - manipulace s biologickým materiálem, aktivní vyhledávání zdrojů nákazy, monitorování rezistence mikroorganismů na antibiotika, bariérová ošetřující technika, manipulace s prádlem, manipulace se stravou, úklid prostor zařízení léčebně preventivní péče, problematika odpadů ve zdravotnických zařízeních.
SEMINÁŘ -Primární a včasná sekundární prevence kardiovaskulárních onemocnění. Vyšetření rizikových faktorů K-V onemocnění studentů: a) orientační vyšetření výživového stavu (výpočet BMI, WHR, měření % tělesného tuku); b) odběr krve na stanovení krevních lipidů a glykémie; c) měření TK a vitální kapacity plic; d) dotazníkové zjišťování stravovacích návyků, míry pohybové aktivity, neuropsychické zátěže a případných negativních návyků; e) určení A/B typu chování.
Literature - Czech
Last update: Monika Kinclová (13.04.2012)
Povinná literatura
---
Doporučená literatura
Srb a kol. Vybrané kapitoly z hygieny a preventivního lékařství (Doplňkové výukové texty autorů), I. díl, 1994
Šmejkalová a kol. Vybrané kapitoly z hygieny a preventivního lékařství (Doplňkové výukové texty autorů), II. díl, 1999
Provazník a kol. Manuál prevence v lékařské praxi. I. Prevence poruch a nemocí, 1994 II. Výživa, 1995 III. Prevence nepříznivého působení vlivů obytného prostředí na zdraví, 1996 IV. Základy prevence infekčních onemocnění, 1996