Last update: MUDr. Petr Michenka (26.12.2019)
Otázky ke státní rigorózní zkoušce z Oborů preventivního lékařství (CVSE5P0066)
5. ročník, platné pro akademický rok 2018/19
Veřejné zdravotnictví
1) Aktuální úhradový systém v českém zdravotnictví – jakým způsobem jsou financování poskytovatelé v ČR a kdo o tom rozhoduje.
2) Ekonomická problematika moderního zdravotnictví – příčiny vzestupu nákladů. Demografický strom.
3) Úhrada formou DRG – vysvětlení, výhody a nevýhody.
4) Indikátory zdravotnického systému – přehled, příklady, praktické využití.
5) Informovaný souhlas. Formy jeho získání, náležitosti, právní závaznost, problematika nesouhlasu pacienta s výkonem.
6) Primární péče – organizace, financování.
7) Rizika při poskytování zdravotní péče – obecný přehled a možnosti prevence.
8) Řízení kvality ve zdravotnictví, formy externí kontroly kvality zdravotnických zařízení a jejich přínos, situace v ČR.
9) Základní povinnosti při vedení zdravotnické dokumentace.
10) Systém specializačního vzdělávání lékařů v ČR.
11) Organizace zdravotnických zařízení – typy, systém úhrady, základní charakteristika.
12) Resortní bezpečností cíle – přehled, popis, očekávaný přínos.
13) Problematika předem vyslovených přání a možná aplikace v ČR.
14) Povinná mlčenlivost při poskytování zdravotních služeb – rozsah, možnosti prolomení
15) Základní aspekty pracovního práva – pracovní smlouva, popis pracovního místa (kompenzace).
16) Základní typy zdravotnických systémů – výhody a nevýhody.
Zdraví dětí a mládeže
1) Základní práva a potřeby dětí.
2) Výživa kojenců a batolat.
3) Podpora a ochrana kojení.
4) Výživa předškolních a školních dětí.
5) Obezita u dětí.
6) Hodnocení růstu a vývoje dětí.
7) Hodnocení školní zralosti a psychomotorického vývoje předškolního dítěte.
8) Rizika poškození zdraví dětí ve školských zařízeních.
9) Hygienické požadavky na školy a podpora zdraví ve školách.
10) Syndrom rizikového chování mladistvých.
11) Sebepoškozování u dětí.
12) Úrazy u dětí.
13) Syndrom týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte v ordinaci PLDD.
14) Prevence kouření a užívání tabáku u dětí.
15) Prevence užívání návykových látek a závislostí u dětí.
Epidemiologie
1) Alimentární intoxikace infekční etiologie
2) Bakteriální střevní infekce
3) Epidemiologická surveillance, účel a elementy
4) Epidemiologie nádorů
5) Epidemiologie úrazů
6) Infekce vyvolané enteroviry
7) Infekce vyvolané herpetickými viry
8) Infekce vyvolané chlamydiemi a rickettsiemi
9) Nákazy s přírodní ohniskovostí v ČR
10) Nozokomiální nákazy; příčiny jejich vzniku, jejich zvláštnosti a prevence
11) Očkovací kalendář ČR
12) Principy aktivní a pasivní imunizace
13) HIV/AIDS
14) Respirační bakteriální infekce
15) Respirační virové infekce
16) Virové exantematické infekce, včetně příušnic
17) Virové hepatitidy
18) Virové střevní nákazy
19) Typy epidemiologických studií, jejich význam a využití
20) Analytické studie (kohortové, případů a kontrol)
Obecná hygiena
1) Pitná voda – její zdroje, požadavky na kvalitu a zdravotní nezávadnost, organoleptické vlastnosti.
2) Pitná voda – chemické a mikrobiální kontaminace, zdravotní rizika, možnosti prevence
3) Koupací voda – hygienické požadavky, zdravotní rizika mikrobiální a chemické kontaminace, možnosti prevence.
4) Komunální, průmyslové a zemědělské odpadní vody, zdravotní rizika, prevence.
5) Hygienická problematika odpadů – charakteristika, způsoby likvidace odpadů a jejich rizika z hlediska zdravotních i ekologických dopadů.
6) Odpady ve zdravotnictví – jejich specifita, nakládání s odpady ze zdravotnických zařízení, zdravotní rizika a jejich prevence.
7) Znečištění prostředí toxickými kovy – zdroje a šíření znečištění, průnik do potravních řetězců, zdravotní rizika pro populaci, příklady.
8) Endokrinní disruptory v životním prostředí – zdroje a šíření znečištění, vstup do potravních řetězců, zdravotní rizika z populačního hlediska, příklady.
9) Hodnocení zdravotních rizik faktorů prostředí – základní metodické, odhad expozice člověka, komunikace rizika a jeho vnímání.
10) Biomonitoring člověka a jeho význam a použití při odhadu expozice běžné populace toxickým látkám z prostředí, příklady.
11) UV záření a jeho pozitivní i negativní důsledky na člověka, prevence.
12) Hygienické požadavky na zdravotnická zařízení.
13) Bydlení – hygienické požadavky a zdravotní rizika prostředí bytu.
14) Znečistění venkovního ovzduší – zdroje, hlavní složky znečišťující ovzduší a jejich zdravotní rizika, systém monitoringu znečištění ovzduší na úrovni národní i lokální, možnosti prevence.
15) Znečištění ovzduší v interiérech, fyzikální, chemické i biologické faktory specifické pro toto prostředí, možnosti prevence.
16) Zdravotní problematika komunálního hluku – zdroje, zdravotní rizika, možnosti prevence.
17) Faktory prostředí a specifická rizika pro dětskou populaci.
Pracovní lékařství
1) Měření a hodnocení hluku v pracovním prostředí.
2) Měření a hodnocení vibrací v pracovním prostředí.
3) Měření a hodnocení lokální svalové zátěže a pracovních poloh.
4) Hodnocení elektromagnetického a ionizujícího záření.
5) Měření a hodnocení faktorů rozhodných pro tepelnou pohodu při práci.
6) Měření a hodnocení energetického výdeje při práci.
7) Hygienický dozor na pracovištích (kategorizace práce, primární prevence, pracovně-lékařské služby).
8) Zdravotní rizika při pobytu a práci v zahraničí.
9) Zdravotní rizika při práci v hornictví, kovoprůmyslu, zdravotnictví a zemědělství.
10) Měření a hodnocení prašnosti v pracovním ovzduší.
11) Měření a hodnocení světelné pohody na pracovišti.
12) Hodnocení expozice faktorům pracovního prostředí.
Tělovýchovné lékařství
1) Doping.
2) Role a preskripce silového a dynamického silového tréninku v primární a sekundární prevenci.
3) Funkční hodnoty sledované při zátěžových testech v laboratoři (VO2, TF, TK, RQ, tepový kyslík) a jejich klinický význam. Jejich ovlivnění farmaky.
4) Metabolický syndrom a možnosti léčebného působení.
5) Metabolismus hlavních živin při tělesné práci. Výživa ve sportu.
6) Zátěžové testy: typy testů, zdroje zatížení, protokoly ZT, sledované veličiny.
7) Vliv pravidelné pohybové aktivity (tréninku) na tělesnou zdatnost a metabolické parametry. Vliv imobilizace.
8) Obezita – etiopatogenese, diagnostika, léčba.
9) Pohybová aktivita v etiopatogenezi a léčbě kardiovaskulárních chorob.
10) Pohybová aktivita v etiopatogenezi a léčbě metabolických chorob (DM, hyperlipoproteinémie).
11) Svalové dysbalance.
12) Pohybová aktivita a dietní režim v etiopatogenezi a léčbě obezity.
13) Úloha pohybové aktivity u následujících vybraných stavů (osteoporóza, plicní onemocnění, ICHDK, těhotenství, stáří).
14) Vliv pravidelné tělesné aktivity na organizmus (kardiovaskulární systém, kosterní sval, metabolické ukazatele, hormonální stav). Vliv na mortalitu a morbiditu.
15) Základy preskripce pohybové aktivity (PA) v primární prevenci (typ, objem, intenzita). Určení a vyjádření vhodné intenzity PA při preskripci tělesné zátěže.
16) Zátěžové testy – indikace, kontraindikace a kritéria patologického testu.
17) Klinické hodnocení obezity: typy obezity a jejich význam.
Výživa
1) Hlavní principy správné výživy.
2) Tuky, bílkoviny a sacharidy ve výživě.
3) Vitamíny - projevy nedostatku a nadbytku.
4) Minerální látky - projevy nedostatku a nadbytku.
5) Výživa novorozenců, kojenců, batolat a předškolních dětí.
6) Výživa žen v období těhotenství a kojení.
7) Výživa starých lidí.
8) Možnosti hodnocení nutričního stavu.
9) Výživa v prevenci aterosklerózy.
10) Výživa v prevenci diabetu.
11) Výživa v prevenci nádorových onemocnění.
12) Alternativní výživové směry – výhody a rizika.
13) Prevence alimentárních nákaz a intoxikací.
14) Toxické látky ve výživě – anorganické kontaminanty (toxické kovy, dusičnany a dusitany).
15) Toxické látky ve výživě – organické kontaminanty (PCB, PCDD, PAU, ftaláty, mykotoxiny).
16) Otravy houbami.
17) Význam saprofytů a mikroflóry gastrointestinálního traktu.