SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2013/2014
   Login via CAS
Nutrition Physiology - CDHFV2
Title: Fyziologie výživy
Guaranteed by: Department of Hygiene 3FM CU (12-HYG)
Faculty: Third Faculty of Medicine
Actual: from 2013 to 2022
Semester: winter
Points: 3
E-Credits: 3
Examination process: winter s.:
summer s.:
Hours per week, examination: winter s.:20/0, C [HS]
summer s.:0/20, C+Ex [HS]
Capacity: winter:unknown / unknown (unknown)
summer:unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Level:  
Guarantor: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D.
Examination dates   Schedule   
Annotation - Czech
Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (19.10.2012)
Předmět Fyziologie výživy poskytuje studentům odborné vědomosti a učí je způsobu myšlení potřebnému pro pochopení vztahu výživy a životních funkcí člověka. Z hlediska faktografického podává vysvětlení vztahu organismu a zevního prostředí a přehled látek přijímaných ze zevního prostředí, vysvětlení, co je to trávení a vstřebávání a činnost trávicího traktu, vstřebávání z trávicího traktu, transport látek v organismu, metabolismus v cílových tkáních a mechanismy vylučování. Z hlediska pochopení předmětu jde o chápání potravy jako zdroje energie, stavebních a zásobních součástí těla a regulačních látek, osvojení si představy, že složení potravy a způsob příjmu ve vztahu k aktuálnímu stavu organismu ovlivňuje jeho životní funkce, akceptování každého organismu jako zvláštního jedince i z hlediska ovlivnění jeho životních procesů nejen přijímanou potravou, ale i způsobem jejího příjmu.
Literature - Czech
Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (19.10.2012)

Doporučená literatura 

  1. Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi - souborné vydání, Univerzita Karlova / Fortuna, 2004.
  2. Keller U., Meier R., Bertoli S.: Klinická výživa, Scientia medica, 1993
  3. Anděl M. a kol.: Diabetes mellitus a další poruchy metabolismu, Galén, Praha, 2001.
  4. Kraml P.: Hyperlipoproteinémie v klinické praxi. Tigis, Praha, 2008.
  5. Blatná J., Dostálová J., Perlín C., Tláskal P.: Výživa na začátku 21. století. Společnost pro výživu, Praha, 2005.
  6. Svačina Š. a kol.: Klinická dietologie, Grada, Praha, 2008.
  7. Hronek M: Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Maxdorf, 2004.
  8. Hrubý S., Turek B.: Hygienická problematika mikroflóry trávicího ústrojí u člověka, Avicenum, Praha 1989
  9. Zadák Z.: Výživa v intenzivní péči. Grada, Praha, 2009.
  10. Kohout P., Kotlíková E.: Základy klinické výživy- Forsdapi, Praha, 2010.
  11. DACH: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu, Praha, 2010.
Teaching methods - Czech
Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (01.11.2012)

přednášky, praktika

Syllabus - Czech
Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (19.10.2012)
  • Význam a potřeba jednotlivých živin (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky a stopové prvky, vitamíny, další nutričně významné látky)
  • Nutriční a hygienický význam jednotlivých skupin potravin
  • Alimentární nákazy a intoxikace mikrobiálního původu (salmonelózy, shigelózy, kampylobakteriózy a další bakteriální alimentární onemocnění - epidemiologie, klinika, možnosti prevence; nákazy parazitární; nákazy  virové; transmisivní spongioformní encefalopatie; alimentární intoxikace)
  • Mikroflóra gastrointestinálního traktu a její význam
  • Nutriční toxikologie. Toxické látky v potravinách. Toxiny přirozeného původu v potravinách. Otravy houbami.  
  • Výživa v patogenezi a prevenci chronických onemocnění (aterosklerózy, nádorových onemocnění, osteoporózy, obezity, diabetu…)
  • Výživa zvláštních skupin populace (Výživa novorozenců a kojenců. Kojení, složení mateřského mléka, význam a podpora kojení. Umělá kojenecká výživa. Výživa dětí. Výživa těhotných žen a kojících žen. Výživa starých lidí, faktory ovlivňující nutriční stav ve stáří)
  • Hladovění a malnutrice - příčiny, typy, patofyziologie, klinický obraz a diagnostika, prevence
  • Poruchy příjmu potravy
  • Obezita, možnosti prevence a léčby
  • Alternativní výživové směry
  • Vyšetřování nutričního stavu. Metody hodnocení nutričního stavu. Vyšetření antropometrická, biochemická, hematologická a imunologická. Metody sledování spotřeby
  • Metabolismus lipidů a lipoproteinů a jeho poruchyrenterální výživy. pc. Diabetická dieta a další
  • Zásady správné výživy. Nová výživová doporučení pro obyvatelstvo. Doporučené výživové dávky a jejich použití
  • Dietní systém nemocnic. Diabetická dieta a další zvláštní diety
  • Základy enterální a parenterální výživy
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html