Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (19.10.2012)
Předmět Fyziologie výživy poskytuje studentům odborné vědomosti a učí je způsobu myšlení potřebnému pro pochopení vztahu výživy a životních funkcí člověka.
Z hlediska faktografického podává vysvětlení vztahu organismu a zevního prostředí a přehled látek přijímaných ze zevního prostředí, vysvětlení, co je to trávení a vstřebávání a činnost trávicího traktu, vstřebávání z trávicího traktu, transport látek v organismu, metabolismus v cílových tkáních a mechanismy vylučování. Z hlediska pochopení předmětu jde o chápání potravy jako zdroje energie, stavebních a zásobních součástí těla a regulačních látek, osvojení si představy, že složení potravy a způsob příjmu ve vztahu k aktuálnímu stavu organismu ovlivňuje jeho životní funkce, akceptování každého organismu jako zvláštního jedince i z hlediska ovlivnění jeho životních procesů nejen přijímanou potravou, ale i způsobem jejího příjmu.
Literature - Czech
Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (19.10.2012)
Doporučená literatura
Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi - souborné vydání, Univerzita Karlova / Fortuna, 2004.
Keller U., Meier R., Bertoli S.: Klinická výživa, Scientia medica, 1993
Anděl M. a kol.: Diabetes mellitus a další poruchy metabolismu, Galén, Praha, 2001.
Kraml P.: Hyperlipoproteinémie v klinické praxi. Tigis, Praha, 2008.
Blatná J., Dostálová J., Perlín C., Tláskal P.: Výživa na začátku 21. století. Společnost pro výživu, Praha, 2005.
Svačina Š. a kol.: Klinická dietologie, Grada, Praha, 2008.
Hronek M: Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Maxdorf, 2004.
Hrubý S., Turek B.: Hygienická problematika mikroflóry trávicího ústrojí u člověka, Avicenum, Praha 1989
Zadák Z.: Výživa v intenzivní péči. Grada, Praha, 2009.
Kohout P., Kotlíková E.: Základy klinické výživy- Forsdapi, Praha, 2010.
DACH: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu, Praha, 2010.
Teaching methods - Czech
Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (01.11.2012)
přednášky, praktika
Syllabus - Czech
Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (19.10.2012)
Význam a potřeba jednotlivých živin (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky a stopové prvky, vitamíny, další nutričně významné látky)
Nutriční a hygienický význam jednotlivých skupin potravin
Alimentární nákazy a intoxikace mikrobiálního původu (salmonelózy, shigelózy, kampylobakteriózy a další bakteriální alimentární onemocnění - epidemiologie, klinika, možnosti prevence; nákazy parazitární; nákazy virové; transmisivní spongioformní encefalopatie; alimentární intoxikace)
Mikroflóra gastrointestinálního traktu a její význam
Nutriční toxikologie. Toxické látky v potravinách. Toxiny přirozeného původu v potravinách. Otravy houbami.
Výživa v patogenezi a prevenci chronických onemocnění (aterosklerózy, nádorových onemocnění, osteoporózy, obezity, diabetu…)
Výživa zvláštních skupin populace (Výživa novorozenců a kojenců. Kojení, složení mateřského mléka, význam a podpora kojení. Umělá kojenecká výživa. Výživa dětí. Výživa těhotných žen a kojících žen. Výživa starých lidí, faktory ovlivňující nutriční stav ve stáří)
Hladovění a malnutrice - příčiny, typy, patofyziologie, klinický obraz a diagnostika, prevence
Poruchy příjmu potravy
Obezita, možnosti prevence a léčby
Alternativní výživové směry
Vyšetřování nutričního stavu. Metody hodnocení nutričního stavu. Vyšetření antropometrická, biochemická, hematologická a imunologická. Metody sledování spotřeby
Metabolismus lipidů a lipoproteinů a jeho poruchyrenterální výživy. pc. Diabetická dieta a další
Zásady správné výživy. Nová výživová doporučení pro obyvatelstvo. Doporučené výživové dávky a jejich použití
Dietní systém nemocnic. Diabetická dieta a další zvláštní diety