SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Food, Beverages and Food Supplements - CCOCB0072
Title: Potraviny, nápoje a doplňky stravy
Guaranteed by: Department of Hygiene 3FM CU (12-HYG)
Faculty: Third Faculty of Medicine
Actual: from 2023
Semester: summer
Points: 3
E-Credits: 3
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:20/20, C [HS]
Capacity: unknown / unknown (25)
Min. number of students: 1
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: taught
Language: Czech, English
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Level:  
Additional information: http://www.citacepro.com/slozka/fqQ0tk6L
Note: course can be enrolled in outside the study plan
Guarantor: prof. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D.
Comes under: BNUT-PVK-3 (ZÁPIS)
Examination dates   Schedule   
Annotation - Czech
Last update: Bc. Kateřina Maternová (04.05.2022)
Předmět je zaměřen na zbožíznalecký popis jednotlivých druhů a skupin potravinářských surovin a výrobků dle komoditních vyhlášek včetně jejich kvalitativních znaků, významu v lidské výživě a popisu hlavních vad a způsobů falšování. Kromě toho se studenti seznámí s vývojem lidské stravy, současnými potravinářskými trendy a doplňky stravy. Student bude: • schopen ohodnotit jakosti základních potravinářských surovin a sortimentu výrobků z nich produkovaných v souladu se současně platnou potravinářskou legislativou • schopen rozčlenit jednotlivé potravinářské výrobky do skupin, charakterizovat jej a popsat strukturu sortimentu dle platné legislativy • znát význam jednotlivých potravinových komodit ve výživě • schopen odhalit nesoulad potraviny s legislativními předpisy • schopen se orientovat v legislativním rámci doplňků stravy a doplňcích stravy dostupných na trhu • znát aktuální trendy v potravinářství
Course completion requirements - Czech
Last update: Bc. Kateřina Maternová (04.05.2022)

75% účast na přednáškách,

100% účast na cvičení (omluvy dle individuální domluvy

s vyučujícím), příprava skupinové prezentace na dané téma a její

prezentování v rámci cvičení, skupinová příprava návrhu etikety

potravinářského výrobku a jeho prezentace, hodnocení návrhů

etiket vypracovaných ostatními spolužáky, napsání zápočtového testu nad 75%

Syllabus - Czech
Last update: Bc. Kateřina Maternová (04.05.2022)

Témata přednášek:

1. Úvod, základní pojmy

2. Současné potravinářské trendy

3. Evoluce lidské stravy

4. Mléko a mléčné výrobky

5. Jedlé tuky a oleje

6. Pekařské a cukrářské výrobky

7. Ovoce a zelenina

8. Přírodní antioxidanty

9. Maso a masné výrobky

10. Sladidla, med, cukrovinky, čokoláda, kakao

11. Nealkoholické nápoje

12. Alkoholické nápoje

13. Výroba piva

14. Potravinářská aditiva

15. Doplňky stravy

Cvičení:

• Úvod, podmínky zápočtu, zdroje informací ve výživě a v potravinářství

• Ryby, vejce a výrobky z nich

• Čaj, káva, kávoviny, zmrazené potraviny

• Brambory, mlýnské produkty z obilovin, těstoviny

• Škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena

• Koření, jedlá sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené

omáčky, dresinky a hořčice

• Suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich

• Kvasný ocet a droždí

• Mlýnské obilné výrobky, těstoviny, cukrářské výrobky a těsta

• Požadavky na některé zmrazené potraviny

• Klasifikace jatečně upravených těl jatečných zvířat

• Prezentace samostatných prací a etiket

Course completion requirements - Czech
Last update: Bc. Kateřina Maternová (04.05.2022)

75% účast na přednáškách,

100% účast na cvičení (omluvy dle individuální domluvy

s vyučujícím), příprava skupinové prezentace na dané téma a její

prezentování v rámci cvičení, skupinová příprava návrhu etikety

potravinářského výrobku a jeho prezentace, hodnocení návrhů

etiket vypracovaných ostatními spolužáky, napsání zápočtového testu nad 75%

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html