SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Practice in Selected Facility 1 - B03513 (Child and Adult Nutrition)
Title: Praxe ve vybraném zařízení 1
Guaranteed by: 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2023
Semester: summer
Points: 4
E-Credits: 4
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:0/80, C [HS]
Extent per academic year: 2 [weeks]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Explanation: Ing. Hana Pejšová
Old code: B02731
Note: prefer medical statement
enabled for web enrollment
Guarantor: Ing. Hana Pejšová, Ph.D.
Attributes: Child and Adult Nutrition
Klinický předmět
Annotation - Czech
Last update: Jana Kolářová (17.02.2022)
Předmět pomáhá studentům upevnit teoretické znalosti a prakticky uplatnit získané vědomosti v oblasti nutriční terapie pod vedením zkušených školitelů na klinických pracovištích.
Syllabus - Czech
Last update: Jana Kolářová (17.02.2022)

Student ve spolupráci s pověřeným školitelem na odborné praxi ve vybraném zařízení:

vede rozhovor s klientem/pacientem a získává potřebné informace,

hodnotí antropometrické, fyzikální a biochemické vyšetření,

stanovuje na základě nutriční anamnézy nutriční diagnózu a nutriční plán, vyhodnocuje výsledky poskytované nutriční péče,

zaznamenává individuální nutriční postup do dokumentace a pracuje s informačním systémem zdravotnického zařízení,

uplatní metodiku a využívání plošného nutričního screeningu,

uvádí výsledky práce nutričního týmu do praxe,

komplexně řeší problémy spojené s výživou,

zajišťuje ve spolupráci s ostatními zdravotnickými pracovníky podávání vhodné enterální výživy, modulárních dietetik a sippingu

aplikuje zásady pro vypracování dietního systému a standardů nutriční péče v určitém zdravotnickém zařízení,

zabezpečuje a komplexně řeší uspokojování bio-psycho-sociálních potřeb klientů/pacientů,

pracuje se zdravotnickou technikou, uplatňuje při práci s přístroji bezpečné pracovní postupy,

zajišťuje činnosti spojené s přijetím, překladem či propuštěním klienta/pacienta,

provádí edukační činnost u klienta/pacienta, vytvoří edukační plán pro klienta/pacienta při propuštění do domácího prostředí,

podporuje v rámci ošetřovatelské péče zdraví jedinců, rodin a skupin, spolupracuje na realizaci programů zaměřených na zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva,

podílí se na výzkumných šetřeních a sběru informací,

uplatní moderní teorie, trendy a postupy v poskytování nutriční péče a umí posoudit jejich realizaci v praxi,

efektivně pracuje s odbornou (i cizojazyčnou) literaturou.

Literature - Czech
Last update: Jana Kolářová (17.02.2022)

Povinná:

  • HALUZÍKOVÁ, J. Informovaný pacient - spokojený pacient, zdravotník v roli edukátora. In Diagnóza v ošetřovatelství. 7 (2006): 276-280.
  • Svačina, Štěpán, Bretšnajdrová, Alena. Jak na obezitu a její komplikace. Praha: Grada Publishing, 2008, 139 s. ISBN 978-80-247-2395-2.
  • Svačina, Štěpán. Obezitologie a teorie metabolického syndromu. Praha: Triton, 2013, 286 s. ISBN 978-80-7387-678-4.
  • Svačina, Štěpán, Bretšnajdrová, Alena. Dietologický slovník. Praha: Triton, 2008, 271 s. ISBN 978-80-7387-062-1.
  • Svačina, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 978-80-247-2256-6.
  • Kohout, Pavel. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. Praha: Forsapi, 2011, 57 s. ISBN 978-80-87250-12-9.

Course completion requirements - Czech
Last update: Jana Kolářová (17.02.2022)

Zpracování podrobné nutriční anamnézy zvoleného klienta,

zpracování podrobného nutričního plánu po jednotlivých obdobích,

vyhodnocení energetické a biologické hodnoty stravy za období 1 týden (za využití záznamových archů přijaté stravy), k vyhodnocení student využije dostupnou nutriční databázi vybraného zařízení, vyhodnotí případné nedostatky a navrhne úpravy vypracování statistiky plošného nutričního screeningu za vybrané oddělení a období (screening např. formou Mini Nutritional Assessment či vlastního nutričního screeningu daného zařízení),

příprava krátké přednášky pro klienty na zadané téma, další úkoly zadané školitelem.

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html