SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Special Mikrobiology and Imunology for the Nutritionist, Food allergies - B03507 (Child and Adult Nutrition)
Title: Speciální mikrobiologie a imunologie pro nutricionisty, potravinové alergie
Guaranteed by: Institute of Immunology and Microbiology First Faculty of Medicine and General University Hospital in Prague (11-00351)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2023
Semester: winter
Points: 3
E-Credits: 3
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:2/0, C+Ex [HT]
Extent per academic year: 30 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Explanation: MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc., jitka.petanova@lf1.cuni.cz
Old code: B02721
Note: enabled for web enrollment
Guarantor: prof. RNDr. Libuše Kolářová, CSc.
Attributes: Child and Adult Nutrition
Teoretický předmět
Interchangeability : B02721
Annotation - Czech
Last update: Jana Kolářová (16.02.2022)
Správné nutriční postupy z pohledu mikrobiologie, nutriční doporučení u pacientů s imunodeficiencemi, autoimunitním nebo alergickým onemocněním.
Aim of the course - Czech
Last update: Ing. Vladislava Kohútová (15.02.2022)

Seznámit posluchače se správnými nutričními postupy z pohledu mikrobiologie, vysvětlení nutričních doporučení u pacientů s imunodeficiencemi, autoimunitním nebo alergickým onemocněním.

Syllabus - Czech
Last update: Jana Kolářová (16.02.2022)

1. Základy mikrobiologie, správné nutriční postupy z pohledu mikrobiologie.

2. Alimentární infekce bakteriální, virové, mykotické a parazitární, jejich prevence, diagnostika a léčba.

3. Sezónnost výskytu alimentárních infekcí, možné zdroje infekcí a mikrobiálních kontaminací z pohledu behaviorálního, geografického a ontogenetického.

4. Sterilizace, dezinfekce, asepse, hygiena.

5. Souhrn základů imunologie. Slizniční imunitní systém.

6. Imunopatologické reakce a stavy. Zánět.

7. Klinická imunologie a alergologie. Imunodeficience, autoimunita, alergie.

8. Potravinové alergie, definice, etiologie, klinický obraz

9. Potravinové alergie - diagnostika. Histaminová intolerance.

10. Zkřížené alergie. Orální alergický syndrom.

11. Alergie na vybrané druhy potravin.

12. Specializované nutriční postupy při potravinových alergiích, léčebné možnosti.

13. Přecitlivělost na určitý druh obilniny - přechodná. Celiakie.

14. Nutriční postupy u pacientů s jinými imunopatologickými stavy, u imunosuprimovaných pacientů.

15. Shrnutí. Nutrice a imunitní systém, probiotika, prebiotika.

Literature - Czech
Last update: Jana Kolářová (16.02.2022)

Povinná:

  • Vacek, Václav. Alimentární infekce. Praha: Galén, 2002, 163 s. ISBN 80-7262-166-1.
  • Julák, Jaroslav, Pavlík, Emil. Lékařská mikrobiologie pro zubní lékařství. Praha: Karolinum, 2010, 443 s. ISBN 978-80-246-1792-3.
  • Krejsek, Jan, Kopecký, Otakar. Klinická imunologie. [Hradec Králové]: Nucleus, 2004, 941 s. ISBN 80-86225-50-X.
  • Krejsek, Jan, Andrýs, Ctirad, Krčmová, Irena. Imunologie člověka. Hradec Králové: Garamon s.r.o., 2016, 495 s. ISBN 978-80-86472-74-4.
  • Špičák, Václav, Panzner, Petr. Alergologie. Praha: Galén : Karolinum, 2004, 348 s. ISBN 80-7262-265-X.
  • Svačina, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 978-80-247-2256-6.

Doporučená:

  • Hořejší, Václav, Bartůňková, Jiřina. Základy imunologie. Praha: Triton, 2009, 316 s. ISBN 978-80-7387-280-9.
  • Fuchs, Martin. Alergie číhá v jídle a pití. Plzeň: Adéla, 2007, 267 s. ISBN 978-80-902532-2-3.
  • Schleip, Thilo. Histaminová intolerance. Praha: Galén, 2009, 118 s. ISBN 978-80-7262-666-3.
  • Gershwin, M. Eric, German, J. Bruce Keen, Carl L. (eds.). Nutrition and immunology : principles and practice. Totowa: Humana Press, 2000, 505 s. ISBN 0-89603-719-3.

Learning resources - Czech
Last update: MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc. (20.11.2022)

prezentace v MS TEAMS, vybrané kapitoly z povinné a doporučené literatury

Teaching methods - Czech
Last update: Ing. Vladislava Kohútová (15.02.2022)

přednášky

Entry requirements - Czech
Last update: MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc. (20.11.2022)
splněné prerekvizity
Registration requirements - Czech
Last update: MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc. (20.11.2022)
splněné prerekvizity
Course completion requirements - Czech
Last update: MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc. (20.11.2022)

Zápočet bude udělen v den zkoušky na základě předložení písemně zpracované zadané otázky (rozsah max. 1 strana A4, stačí struktura odpovědi) a následné diskuze na toto téma. Konkrétní otázku (vycházíme ze zkouškových otázek) náhodně vylosovanou pro každého studenta najdete v seznamu v MST.

Ústní zkouška, výběr 3 otázek (1 z mikrobiologie, 2 z imunoalergologie).

Requirements to the exam - Czech
Last update: MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc. (20.11.2022)

Ústní zkouška, výběr 3 otázek (1 z mikrobiologie, 2 z imunologie):

Otázky ke zkoušce:

A. Speciální mikrobiologie (předpokladány znalosti obecné mikrobiologie v rozsahu Bc. studia)

1.      Obory mikrobiologie, charakteristika jednotlivých skupin mikroorganismů

2.      Vyšetřovací metody v mikrobiologii

3.      Fyziologická flóra GIT a její význam

4.      Zásady bezpečného stravování a manipulace s potravinami

5.      Metody sterilizace

6.      Metody dezinfekce

7.      Asepse a hygienická dezinfekce rukou

8.      Sezónní alimentární infekce.

9.      Nesezónní alimentární infekce.

10.  Zdroje infekcí u alimentárních infekcí (salmonelózy, kampylobakteriózy, shigelózy, yersiniózy, infekce vyvolané E. coli, listeriózy, virové střevní infekce, hepatitidy, břišní tyfus, paratyfy).

11.  Původci alimentárních infekcí

12.  Prevence a rizika alimentárních infekcí

13.  Terapie alimentárních infekcí

B. Imunologie, potravinové alergie

1.      Buněčné složky přirozené imunity, jejich funkce

2.      Humorální složky přirozené imunity, jejich funkce

3.      Buněčné složky adaptivní imunity, jejich funkce

4.      Humorální složky adaptivní imunity, jejich funkce

5.      Význam žírných buněk

6.      Histamin (význam a funkce, receptory, odbourávání)

7.      Slizniční imunitní systém

8.      Slizniční IgA

9.      Orální tolerance

10.  Imunopatologická reakce  I. Typu

11.  Imunopatologická reakce  II. Typu

12.  Imunopatologická reakce  III. Typu

13.  Imunopatologická reakce  IV. Typu

14.  Zánět

15.  Prevence rozvoje alergie - výživové postupy z hlediska primární a terciální prevence

16.  Imunologický význam mateřského mléka

17.  Bezlepková dieta

18.  Prebiotika a probiotika, symbiotika

19.  Imunodeficience - manifestace, klasifikace, příklady, rizika ve vztahu k nutrici

20.  Autoimunitní onemocnění - imunopatologické mechanismy, klasifikace, příklady, rizika ve vztahu k nutrici

21.  Alergie - mechanismy, typy onemocnění, projevy

22.  Potravinová intolerance (základní rozdělení, příklady)

23.  Potravinová alergie - charakteristika, nejčastější typy alergenů, klinické projevy

24.  Zkřížená alergie

25.  Diagnostika potravinových alergií

26.  Histaminová intolerance (příčiny, klinické projevy, léčba)

27.  Potravinová alergie z hlediska věku

28.  Imunopatologické reakce na lepek

29.  Klinické projevy celikaie

30.  Laboratorní diagnostika celiakie

31.  Nutriční postupy u imunokompromitovaných pacientů

32.  Nutrice a imunitní systém

Education plan -
Schedule semestral
Educational week Date From - To Education type Theme Teacher Files Note Hodnocení
104.10.202308:30 - 10:00lectureZáklady mikrobiologie, správné nutriční postupy z pohledu mikrobiologie. RNDr. Jan Bobek, Ph.D. 
průměr: 5, hodnoceno: 2x
211.10.202308:30 - 10:00lectureAlimentární infekce bakteriální, virové, mykotické a parazitární, jejich prevence, diagnostika a léčba.MUDr. Zora Mělková, Ph.D. 
průměr: 5, hodnoceno: 3x
318.10.202308:30 - 10:00lectureZdroje a sezónnost výskytu alimentárních infekcí.Mgr. Marta Chanová, Ph.D. 
průměr: 5, hodnoceno: 1x
425.10.202308:30 - 10:00lectureSterilizace, dezinfekce, asepse, hygiena.doc. Ing. Karel Holada, Ph.D. 
průměr: 5, hodnoceno: 3x
501.11.202308:30 - 10:00lectureSouhrn základů imunologie. Slizniční imunitní systém.doc. RNDr. Jiří Hrdý, Ph.D. 
průměr: 5, hodnoceno: 1x
608.11.202308:30 - 10:00lectureImunopatologické reakce a stavy. Zánět.doc. RNDr. Jiří Hrdý, Ph.D. 
průměr: 5, hodnoceno: 2x
715.11.202308:30 - 10:00lectureKlinická imunologie a alergologie. Imunodeficience, autoimunita, alergie.Mgr. Michaela Nováková 
průměr: 5, hodnoceno: 2x
822.11.202308:30 - 10:00lecturePotravinové alergie, definice, etiologie, klinický obraz.MUDr. Dana Čechová 
průměr: 5, hodnoceno: 1x
929.11.202308:30 - 10:00lecturePotravinové alergie – diagnostika. Histaminová intolerance. MUDr. Dana Čechová 
průměr: 5, hodnoceno: 1x
1006.12.202308:30 - 10:00lectureZkřížené alergie. Orální alergický syndrom.MUDr. Dana Čechová 
průměr: 5, hodnoceno: 1x
1113.12.202308:30 - 10:00lectureAlergie na vybrané druhy potravin. MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc. 
1220.12.202308:30 - 10:00lectureSpecializované nutriční postupy při potravinových alergiích, léčebné možnosti.Mgr. Michaela Nováková 
1303.01.202408:30 - 10:00lecturePřecitlivělost na určitý druh obilniny – přechodná. Celiakie.MUDr. Helena Posová, CSc. 
1410.01.202408:30 - 10:00lectureNutriční postupy u pacientů s jinými imunopatologickými stavy, u imunosuprimovaných pacientů.MUDr. Dana Čechová 
1517.01.202408:30 - 10:00lectureShrnutí. Nutrice a imunitní systém, probiotika, prebiotika.MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc. 
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html