SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Internship - Spa Dietetics and Multicultural Aspects in Nutrition - B03329 (Nutriční terapie - prezenční)
Title: Stáž výživa v lázních a multikulturní aspekty ve výživě
Guaranteed by: 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2022
Semester: winter
Points: 4
E-Credits: 4
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:0/80, MC [HS]
Extent per academic year: 80 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Explanation: MUDr. Marie Micková, Ing. Hana Pejšová
Note: enabled for web enrollment
Guarantor: prof. MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.
Comes under: Povinné BNT18 P 3.r._23/24
Attributes: Nutriční terapeut
Interchangeability : B02389
Annotation - Czech
Last update: Jana Kolářová (28.01.2021)
Získání znalostí dietetiky u chorob zařazených do oborů interna, chirurgie, pediatrie, gynekologie a malých oborů. Rozdíly a přednosti výživy klientů různých zemí světa. Náboženské a etnické odlišnosti ve výživě. Znalost multikulturních aspektů získávají studenti aktuálně od lektorů.
Aim of the course - Czech
Last update: Jana Kolářová (28.01.2021)

Získání znalostí dietetiky u často se vyskytujících či závažných chorob, hlavně u metabolických chorob. Seznámení se s moderními dietetickými přístupy.

Syllabus - Czech
Last update: Jana Kolářová (28.01.2021)

Přehled diet u oborů: Interní lékařství, neurologie, infekciologie, pneumologie, hematologie, onkologie, nefrologie, revmatologie, chirurgie, traumatologie, ortopedie.

Rozdíly mezi nemocničním a lázeňským dietním systémem.

Pojem léčebné výživy, jednotlivé formy výživy v nemocnici a lázních, nutriční potřeba a spotřeba.

Výživové požadavky u fyziologických stavů, dětství, dospívání, sport, gravidita, stáří.

Technologické postupy při přípravě dietních jídel, jejich vliv na nutrienty.

Dietní systém pro lázně, zásady, vztah dietního režimu k výživě pacientů v těžkých stavech.

Dieta šetřivá, dieta s omezením tuku, dieta pankreatická, dieta redukční, dieta při zácpě.

Dieta diabetická, dieta protisklerotická, dieta při selhání jater, dieta při selhání ledvin.

Dieta bezlepková, dieta bezlaktózová, dieta při fenylketonurii.

Dieta vegetariánská, tekuté diety - jejich příprava formou tzv."kladenské diety".

Nízkoenergetická a neenergetická sladidla, alkoholické cukry jako sladidla.

Nové trendy v dietologii - např. - tuky - Olestra, - vláknina -inulin, oligofruktany a další.

Nutriční doplňky - jejich používání, přehled hlavních komponent v těchto doplňcích.

Literature - Czech
Last update: Ing. Vladislava Kohútová (16.11.2020)

POVINNÁ  LITERATURA:

Mařatka,Z. a spol.: Gastroenterologie, Universita Karlova,
nakladatelství Karolinum, 1999

Propedeutika klinické medicíny / Josef Marek, Zdeněk Kalvach, Petr
Sucharda a kol. - Vyd. 1. - Praha : Triton, cop. 2001. - 652 s. : il.

 Svačina Štěpán : Klinická dietologie  Grada

Úvod do medicíny : učebnice pro bakalářské a magisterské studium
zdravotnických, paramedicínských a sociálních oborů / Vladimír
Pacovský, Petr Sucharda. - 1. vyd. - Univerzita Karlova v Praze,
nakladatelství Karolinum, 2002. - 150 s.

 Heine V: Základy klinické obesitologie  Grada 2004

 VEITH, W. J.: DIET AND HEALTH. SCIENTIFIC PERSPECTIVES. CRC
PRESS-MEDPHARM,BOCA RATON 1998.

LÁZEŇSKÝ DIETNÍ SYSTÉM PRO DOSPĚLÉ A DĚTI  KOLEKTIV AUTORŮ
1982,1983 GŘ  LÁZNĚ  A ZŘÍDLA

 DOPORUČENÁ  LITERATURA:

Sucharda P  Metabolický syndrm - eoidemie 21. století- Súčasná
klinická praxe2008           

LEITZMANN, C. A SPOL.: ERNÄHRUNG IN PRÄVENTION UND THERAPIE.
HIPPOKRATES VERLAG, STUTTGART 2001 Keller, U., Meier,R., Bertoli,S.:
Klinická výživa. Scientia medica,Praha 1993

Kohout,P, Kotrlíková,E.: Základy klinické výživy. Nakladatelství
Krigl,Praha, 2005

Maughan,R.J., Berke,L.M.(editoři): Výživa ve sportu. Nakladatelství
Galén,Praha,2006

Mařatka,Z. a spol.: Gastroenterologie, Universita
Karlova,nakladatelství Karolinum, 1999

Navrátilová,M., Češková,E., Sobotka,L.: Klinická výživa v
psychiatrii. Maxdorf, Praha, 2000

Provazník, K. a spol.: Manuál prevence v lékařské praxi, I.-V:
díl, Nakladatelství Fortuna, Praha, 1998

PERLÍN, C.: EKONOMICKÉ MOŽNOSTI PREVENCE OBEZITY Z HLEDISKA VÝŽIVY.
VÝŽIVA A POTRAVINY, 61, 2006, Č. 1, S. 12-13 Feldheim,W.,
Steimetz,R.: Ernährunglehre, Verlag W.Kohlhammer, Stuttgart,Berlin,
1998

Hope,R.A.,Longmore,J.M., Hodgetts,TJ., Ramrakra,P.S.: Oxfordská
příručka klinické medicíny. Victoria Publishing,Praha, 1995

Kadlec, Pavel a kol.: Technologie potravin, díl I a II, VŠCHT, Praha
2002

  Perlín, C., Holasová, M.: Problematika databází složení
potravin z pohledu Evropy, Výživa a potraviny, 60, 2005, č.6, s.
159-160

Requirements to the exam - Czech
Last update: Ing. Vladislava Kohútová (16.11.2020)

Klasifikace „započteno + zkouška“ - 2 týdny – 50 hodin, Mariánské lázně

 

Okruhy ke zkoušce (MUDr. Micková, Mariánské lázně):

 

  1. Pojem léčebné výživy, nutriční spotřeba a potřeba
  2. Dietní systém v lázních, rozdíly mezi nemocničním a lázeňským systémem
  3. Metabolická onemocnění, dieta pankreatická, při hypertenzi a dně
  4. Diabetes mellitus, diety a nové aspekty výživy
  5. Dieta při nemocech zažívacího traktu, M Crohn a colitis ulcerosa
  6. Neurologická onemocnění, RS, Alzheimerova choroba, dieta při a po CMP
  7. Kardiologická onemocnění - antisklerotická dieta
  8. Dieta při onemocnění ledvin, neslaná, nízkobílkovinná, dieta  při nefrolitiaze-oxaláty, uráty
  9. Obesita - redukční dieta, rozdíly u starších a mladších lidí. Zásady diety při klimakteriu
  10. Diety bezlepkové, bezlaktozové, diety  u alergii potravinových
  11. Vegetariánská, veganská a makrobiotická dieta,  pozitiva a negativa
  12. Geriatrie - požadavky na výživu, malnutrice u geriatrických pacientů, příčiny
  13. Stravovací zvyklosti u ruských, arabských a asijských hostů, základní potraviny  
  14. Tolerance u diet v multikulturní společnosti v lázních, stravování a stolování
  15. Potravinové doplňky Olestra, Inulín  indikace a kontraindikace
  16. Výživa u polymorbidních pacientů, u pacientů s kolostomií v lázních
  17. Dieta u onkologických pacientů  po chemoterapii a aktinoterapii v lázních
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html