SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Special Dietology of GIT - B03301 (Výživa dospělých a dětí - kombinovaná)
Title: Speciální dietologie u onemocnění GIT
Guaranteed by: 4th Department of Medicine – Department of Gastroenterology and Hepatology First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00540)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2023
Semester: winter
Points: 3
E-Credits: 3
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:8/0, C+Ex [HS]
Extent per academic year: 8 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: combined
Teaching methods: combined
Note: prefer medical statement
enabled for web enrollment
Guarantor: doc. MUDr. František Novák, Ph.D.
Attributes: Child and Adult Nutrition
Klinický předmět
Annotation - Czech
Last update: Jana Kolářová (05.02.2021)
Náplní předmětu je speciální dietologie při gastroenterologických onemocněních u hospitalizovaných a ambulantních pacientů.
Syllabus - Czech
Last update: Jana Kolářová (05.02.2021)
1. Nutriční postupy po operaci střev a při střevních vývodech
(Indikace provedení střevního vývodu - nádory, traumata, záněty, vrozené vady. Péče o dětské a dospělé pacienty s vývody. Jednotlivé druhy umělých vývodů. Dieta a péče o stomie. Časné komplikace. Pozdní komplikace. Stavy po střevních operacích, syndrom krátkého střeva. Problematika výživy u dětských a dospělých pacientů po operacích střeva a se střevními vývody. Perorální příjem. Umělá výživa enterální a parenterální. Zásady dietních opatření dle věku. Povolené a zakázané potraviny a technologické postupy. Edukace.)

2. Výživa při idiopatických střevních zánětech
(Idiopatické střevní záněty - Crohnova choroba, ulcerózní kolitida. Etiologie, klinický obraz, diagnostika, průběh onemocnění, léčebné možnosti, komplikace, prevence. Zásady diety a edukace.)

3. Nutriční postupy při dětských střevních onemocněních
(Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace u jednotlivých onemocnění. Průjmy akutní infekční i neinfekční etiologie. Chronické průjmy, zácpa. Specializovaná nutriční opatření při jednotlivých typech onemocnění a cílená hydratace. Edukace.)

4. Výživa při onemocnění slinivky břišní
(Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace. Umělá výživa při onemocnění slinivky břišní a přechod na pankreatickou dietu. Hlavní zásady a jednotlivé stupně pankreatické diety, edukace).

5. Nutriční postupy při onemocněních jícnu, vředové choroby žaludku, dvanácterníku
(etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace u jednotlivých peptických onemocnění, postgastrektomický syndrom, dieta v prevenci a léčbě peptických onemocnění, technologie úpravy pokrmů, edukace).

6. Nutřiční postupy při onemocnění jater
(funkce jater, diagnostika onemocnění jater, typické symptomy a syndromy při onemocněních jater, nutriční podpora při onemocnění jater, transplantace jater, vrozená metabolická onemocnění).

7. Výživa při onemocněních žlučníku a žlučových cest
(diagnostika onemocnění žlučníku a žlučových cest, cholelithiasa, cholecystitida, pooperační stavy po výkonech na žlučových cestách, dietní opatření).

8. Nutriční postupy u malabsorpčních onemocnění GIT
(malabsorpční syndrom klinický obraz,diagnosa, sekundární malabsorpce, celiakie, laktázová intolerance, poléková,malabsorpce, dietní opatření u malabsorpčního syndromu).

9. Výživa při onemocnění tlustého střeva
(klinický obraz diagnostika, léčba, divertikulóza,divertikulitida. karcinom tlustého střeva, dietní opatření).

10. Funkční poruchy GIT
(příznaky, diagnostika, léčba, prevence, dietní opatření).

11. Nesnášenlivost potravin a potravinové alergie
(klinický obraz., diagnostika, laktózová intolerance, nesnášenlivost jiných potravin, glutenová enteropatie, ostatní potravinové alergie, terapie a dietní opatření).

Literature - Czech
Last update: Jana Kolářová (05.02.2021)

Povinná:

  • Lukáš, Karel, Žák, Aleš. Gastroenterologie a hepatologie : učebnice. Praha: Grada, 2007, 380 s. ISBN 978-80-247-1787-6.
  • Svačina, Štěpán. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén, 2010, 505 s. ISBN 978-80-7262-676-2.
  • Svačina, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008, s. ISBN 978-80-247-7031-4.
  • Mařatka, Zdeněk. Trávicí obtíže. Praha: Galén, 2007, 161 s. ISBN 978-80-7262-472-0.
  • Ehrmann, Jiří, Hůlek, Petr. Hepatologie. Praha: Grada, 2010, 590 s. ISBN 978-80-247-3118-6.
  • Fuchs, Martin. Potravinová alergie a intolerance. Praha: Mladá fronta, 2016, 447 s. ISBN 978-80-204-3757-0.

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html