SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Hygiene and Epidemiology - B03200 (Adiktologie, Nutriční terapie - kombinovaná)
Title: Hygiena a epidemiologie
Guaranteed by: Institute of Hygiene and Epidemiology First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00200)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2020
Semester: winter
Points: 2
E-Credits: 2
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:4/4, C+Ex [HS]
Extent per academic year: 8 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: combined
Teaching methods: combined
Explanation: Doc. MUDr. M . Tuček, CSc.,email: milan.tucek@lf1.cuni.cz
Additional information: http://hyg.lf1.cuni.cz/
Old code: 244
Note: prefer medical statement
enabled for web enrollment
Guarantor: prof. MUDr. Eva Králíková, CSc.
Comes under: Povinné BADI18 K 2.r._23/24
Povinné BNT18 K 2.r._23/24
Attributes: Adiktologie-kombinovaná
Nutriční terapeut-kombinovaná
Teoretický předmět
Interchangeability : B02279, B02543
Aim of the course - Czech
Last update: Jana Kolářová (07.01.2020)

Cílem předmětu hygiena a epidemiologie je získání základních poznatků o vztazích člověka a prostředí.

Syllabus - Czech
Last update: Jana Kolářová (16.01.2020)
Probíraná témata:

Hygiena - základní pojmy, historie oboru, aktuální problémy podpory a ochrany zdraví.

Zátěž organismu fyzikálními, chemickými, biologickými, psychosociálními faktory.

Faktory životního stylu - výživa a zdraví. Hodnocení výživového stavu, výživová doporučení.

Faktory životního stylu - kouření. Závislost na tabáku, diagnostika a léčba - role všech zdravotních profesí v prevenci a léčbě této nemoci.

Práce a zdraví. Rizikové faktory pracovního prostředí. Hodnocení zdravotních rizik.

Pitná voda a zdraví. Hromadní a individuální zásobování vodou. Zdravotní rizika z vody.

Epidemiologie - základní pojmy, historie oboru, epidemiologická metoda práce.

Základní ukazatelé zdravotního stavu.

Infekční epidemiologie, proces šíření nákazy. Očkování.

Protiepidemická opatření: Preventivní, represivní.

Bariérově ošetřovací techniky, hygienické zabezpečení rukou, manipulace s biologickým materiálem, protiepidemický režim. Nozokomiální nákazy.

Epidemiologie onemocnění hromadného výskytu.

Literature - Czech
Last update: MUDr. Alena Slámová, Ph.D. (02.09.2020)

Povinná:

  • Tuček, Milan, Slámová, Alena. Hygiena a epidemiologie pro bakaláře

    . Praha: Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2018, 216 s. ISBN 978-80-246-3932-1.

  • Podstatová, Hana. Základy epidemiologie a hygieny. Praha: Galén : Karolinum, 2009, 158 s. ISBN 978-80-246-1631-5.
  • Bencko, Vladimír. Hygiena a epidemiologie : učební texty k seminářům a praktickým cvičením pro studijní obor Zubní lékařství. Praha: Karolinum, 2006, 178 s. ISBN 80-246-1129-5.

Doporučená:

  • Kudlová, Eva. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Praha: Karolinum, 2009, 287 s. ISBN 978-80-246-1735-0.
  • Fait, Tomáš, Vrablík, Michal, Češka, Richard. Preventivní medicína. Praha: Maxdorf, 2008, 551 s. ISBN 978-80-7345-160-8.
  • Šrámová, Helena. Nozokomiální nákazy. Praha: Maxdorf, 2013, 400 s. ISBN 978-80-7345-286-5.
  • Melicherčíková, Věra. Sterilizace a dezinfekce. Praha: Galén, 2015, 174 s. ISBN 978-80-7492-139-1.
  • Göpfertová, Dana, Pazdiora, Petr, Dáňová, Jana. Epidemiologie : obecná a speciální epidemiologie infekčních nemocí. Praha: Karolinum, 2013, 223 s. ISBN 978-80-246-2223-1.

Teaching methods - Czech
Last update: MUDr. Alena Slámová, Ph.D. (02.09.2020)

Výuka probíhá formou seminářů a přednášek, každé téma je částečně předneseno, částečně probráno na semináři. Výuka probíhá na Ústavu hygieny a epidemiologie
Semináře jsou pro studenty povinné, účast na nich je podmínkou k zápočtu

Requirements to the exam - Czech
Last update: MUDr. Alena Slámová, Ph.D. (23.11.2020)

Požadavky ke zkoušce:

zkoška probíhá ústně . Skládá se z 1 otázky z hygieny a 1 otázky z epidemiologie. Při neúspěchu v jedné části musí student opakovat při dalším pokusu obě. části znovu.

Zkušební otázky:

1.     Hygiena a epidemiologie,.definice oborů. Ochrana a podpora zdraví

2.     Chemické látky ve vnitřním prostředí budov, prevence.

3.     Pozdní účinky xenobiotik (mutagenní, karcinogenní, teratogenní, alergenní), možnosti prevence

4.     Znečištění ovzduší a zdraví člověka. Zdravotní význam hlavních škodlivin v ovzduší

5.     Zdravotní rizika z odpadů,  včetně nemocničních.

6.     Hygiena práce, základní pojmy (expozice, nebezpečí, riziko). Analýza a hodnocení rizik při práci

7.     Ochrana zdraví před fyzickým, psychickým a smyslovým přetížením..

8.     Zdravotní problematika denního a umělého osvětlení, druhy oslnění. Principy ochrany zdraví

9.     Zdravotní problematika tepelně vlhkostního mikroklimatu, jednotlivé faktory. Principy ochrany zdraví.

10.  Zdravotní problematika ionizujícího a neionizujícího záření. Principy ochrany zdraví..

11.  Zdravotní problematika hluku a vibrací, typy, principy ochrany zdraví.

12.  Rizika práce ve zdravotnictví, nemoci z povolání u zdravotníků.

13.  Voda a zdraví, požadavky na kvalitu pitné vody.

14.  Veřejné a individuální zásobování vodou, zdravotní rizika z vody.

15.  Balená voda, pitný režim.

16.  Výživová doporučení pro populaci.

17.  Význam jednotlivých druhů potravin ve výživě.

18.  Hlavní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy): zdroje a význam pro zdraví člověka.

19.  Vitaminy: zdroje a význam pro zdraví člověka.

20.  Minerální látky a stopové prvky: zdroje a význam pro zdraví člověka.

21.  Poruchy zdravotního stavu se vztahem k výživě (nadbytek nebo nedostatek živin).

22.    Hygiena potravin a bezpečné stravování

23.  Toxické a přídatné látky v potravinách.

24.  Zdravotní specifika vulnerabilních populačních skupin (děti, mladiství, těhotné ženy, senioři) 

25.  Preventivní lékařské prohlídky, jejich účel a druhy.

26.  Poškození zdraví z práce, druhy a prevence

27.  Riziko biologických činitelů na pracovišti, hodnocení rizika.Režim pracovišť s biologickými činiteli.

28.   Nákazy přenášení krví.

 

29.  Epidemiologie závislosti na tabáku v ČR a celosvětově, trendy.

30.   Mortalita a morbidita způsobená užíváním tabáku. Léčba závislosti na tabáku

31.  Užívání tabákových výrobků, účinná prevence

32.  Epidemiologie závislostí na alkoholu a nedovolených návykových látkách.

33.  Základní ukazatelé zdravotního stavu.

34.  Deskriptivní epidemiologické studie. Základní epidemiologické charakteristiky.

35.  Analytické epidemiologické studie - typy.

36.  Experimentální epidemiologické studie. Metoda slepého pokusu.

37.  Sterilizace - význam, metody.

38.  Dezinfekce - význam, metody.

39.  Proces šíření nákazy - zdroj.

40.  Přenos původců nákaz.

41.  Vnímavý organismus v procesu šíření nákazy.

42.  Proces šíření nozokomiálních nákaz.

43.  Rizikové faktory vzniku nozokomiálních nákaz, možnosti prevence.

44.  Zásady práce s biologickým materiálem.

45.  Preventivní protiepidemická opatření.

46.  Represivní protiepidemická opatření.

47.  Preventivní protiepidemická opatření ve zdravotních zařízeních.

48.  Imunizace - typy očkovacích látek, indikace, reakce po očkování.

49.  Očkování v ČR.

50.  Alimentární nákazy - původci, zdroj, přenos, prevence

51.  Nákazy přenášené vzdušnou cestou- původci, zdroj, přenos, prevence

52.  Nákazy přenášené kontaktem - původci, zdroj, přenos, prevence

53.  Nákazy přenášené vektory.

54.  Chronická onemocnění s hromadným výskytem - rizikové faktory

55.  Epidemiologie kardiovaskulárních onemocnění.

56.  Epidemiologie nádorových onemocnění-trendy.

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html