SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Holiday Practical Placement in Nutrition - B03111
Title: Prázdninová praxe v nutričním provozu
Guaranteed by: 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2022
Semester: winter
Points: 5
E-Credits: 5
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:0/80, C [HS]
Extent per academic year: 80 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: combined
Teaching methods: combined
Explanation: Ing. Hana Pejšová
Note: prefer medical statement
enabled for web enrollment
Guarantor: Ing. Hana Pejšová, Ph.D.
Attributes: výjimka pro zápis VP
Nutriční terapeut-kombinovaná
Teoretický předmět
Interchangeability : B02274
Annotation - Czech
Last update: Jana Kolářová (07.05.2019)
Pod vedením nutričního terapeuta se student zapojí do činnosti stravovacího provozu - plánování, realizace a hodnocení procesu přípravy léčebné stravy. Pochopí organizační strukturu a fungování příslušného provozu. Uplatní poznatky o stravování, použití poživatin pro přípravu pokrmů a jejich zařazení do léčebné výživy. Hodnotí správné technologické postupy a úpravu léčebné stravy po stránce chuťové či vzhledové se zaměřením na zachování biologické a nutriční hodnoty pokrmů. Zapojí se aktivně do spolupráce mezi nutričními terapeuty na jednotlivých odděleních a pracovníky stravovacího provozu. Naučí se samostatně pracovat s informačním systémem zdravotnického zařízení.
Aim of the course - Czech
Last update: Jana Kolářová (07.05.2019)

Cílem prázdninové praxe je upevnění teoretických znalostí a získání potřebných dovedností pod vedením nutričních terapeutů způsobilých k výkonu povolání bez odborného dohledu.

Syllabus - Czech
Last update: Jana Kolářová (07.05.2019)

Studenti se aktivně účastní těchto činností pod dohledem pověřené osoby:

  • Sestavování dlouhodobých jídelních plánů pro určené diety
  • Vyhodnocování těchto plánů po stránce energetické a biologické
  • Kontrola správných technologických postupů při přípravě léčebné výživy
  • Spolupráce při realizaci individuálních nutričních opatření
  • Kontrola správné výrobní a hygienické praxe prostřednictvím systému HACCP
  • Samostatná práce s odborným softwarem vybraného zařízení
  • Příprava edukačních materiálů a stravovacích pokynů
  • Seznámí se s ekonomickými požadavky kladenými na přípravu základních diet
  • Bude pracovat s informačním systémem zdravotnického zařízení
Literature - Czech
Last update: Jana Kolářová (07.05.2019)

Povinná  literatura:

Společnost pro výživu. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Praha: 2012

ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016. Medicus. ISBN 978-80-88129-03-5.

SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.- i jako e-kniha

Dietní systém konkrétního zařízení.

 

Doporučená rozšiřující literatura:

SEDLÁČKOVÁ, Hana a Pavel OTOUPAL. Technologie přípravy pokrmů 1.-6.:učebnice pro střední odborná učiliště, učební obory kuchař-kuchařka, kuchař-číšník, číšník-servírka, a pro hotelové školy. 3., přeprac. vyd. Praha: Fortuna, 2004-2012, 1.díl ISBN 80-7168-912-2, 6. díl ISBN 978-80-7373-114-4

RUNŠTUK, Jaroslav. Receptury teplých pokrmů. 7. vydání. Divec: R plus, 2015. ISBN 978-80-904093-2-3.

JANOTOVÁ, Lucie. Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech. Plzeň: Jídelny.cz, 2014. ISBN 978-80-905557-1-6. 

 

Nutriční databáze: Nutriservis.cz, nutridata.cz, kalorická kalkulačka, nutriční kalkulačka, nutriční databáze MTE, www.cronometer.com, Centrum pro databázi složení potravin - http://www.nutridatabaze.cz/, Potravinová banka dát - http://www.pbd-online.sk/

Databáze bezlepkových výrobků - http://www.potravinybezlepku.cz

 

Opory: dietoterapie  https://el.lf1.cuni.cz/p66466615

Teaching methods - Czech
Last update: Ing. Vladislava Kohútová (12.10.2018)

předmět má praktický charakter

Requirements to the exam - Czech
Last update: Ing. Vladislava Kohútová (12.10.2018)

Požadavky ke kontrole studia
1. 100% docházka
2. kladné hodnocení z pracoviště

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html