SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Traineeship in Food Technology - B03110
Title: Stáž v potravinářských technologiích
Guaranteed by: 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2023
Semester: winter
Points: 4
E-Credits: 4
Examination process: winter s.:
summer s.:
Hours per week, examination: winter s.:0/80, C [HS]
summer s.:0/80, C [HS]
Extent per academic year: 160 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: combined
Teaching methods: combined
Explanation: Bc. Iva Dvořáková, Ing. Hana Pejšová
Note: enabled for web enrollment
Guarantor: Ing. Hana Pejšová, Ph.D.
Attributes: Nutriční terapeut-kombinovaná
Teoretický předmět
Interchangeability : B02528
Annotation - Czech
Last update: Ing. Vladislava Kohútová (12.10.2018)
Stáž navazuje na teoretické přednášky o chemii potravin. Studenti se seznámí s hygienickými požadavky kladenými na provozy poskytující stravovací služby a s hygienickým zabezpečením provozu a výroby. Získají znalosti o technologickém zpracování poživatin, o základních technologických postupech a změnách na potravinách, ke kterým při nich dochází. Dokážou specifikovat druhovou kvalifikaci potravin. Jsou aktivně zapojeni do těch úseků stravovacích provozů, které s jejich znalostmi lze prakticky absolvovat. Praxe v jakémkoliv provozu poskytujícím stravovací služby dle vlastního výběru - není zapotřebí přítomnost nutričního terapeuta. Stáž v provozu či výrobně potravinářských produktů - dle vlastního výběru.
Aim of the course - Czech
Last update: Ing. Vladislava Kohútová (12.10.2018)

Znalost "správné výrobní praxe", organizace výrobních postupů, systému sledování kvality potravinových výrobků a legislativních požadavků na výrobu, distribuci a skladování. Schopnost samostatně normovat běžné druhy pokrmů a navrhnout správný technologický postup při jejich přípravě. Správně interpretovat informace uváděné na výrobcích.

Syllabus - Czech
Last update: Ing. Vladislava Kohútová (12.10.2018)

Seznámení se s

1.    platnou legislativou o hygienických požadavcích na stravovací služby a se zásadami osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných

2.     předpoklady zdravotně bezpečného zpracování potravin (HACCP)

3.    požadavky na přípravu a podávání pokrmů v rámci zdravotní péče a sociálních služeb (příprava kojenecké stravy, banka mateřského mléka, podmínky podávání pokrmů v rámci léčebného procesu, tekuté výživy ústy a výživy      

       aplikované gastrickou sondou)

4.    druhovou kvalifikací potravin

5.    základními technologickými postupy přípravy pokrmů ze  základních druhů poživatin

6.    běžnými druhy pokrmů

7.    definovanými dávkami potravin pro přípravu konkrétních pokrmů

8.    informacemi uváděnými na výrobcích

Literature - Czech
Last update: Jana Kolářová (07.05.2019)

Povinná  literatura:

Vyhláška ministerstva zdravotnictví č. 137/2004 Sb. v pozdějším znění 1. 1. 2007

Vyhláška č. 157/2008 Sb. o potravinách určených pro zvláštní výživu.

Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe 1. - 2. část. Národní informační středisko pro podporu jakosti. Praha, 2006.

JANOTOVÁ, Lucie. Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech. Plzeň: Jídelny.cz, 2014. ISBN 978-80-905557-1-6. 

 

Doporučená rozšiřující literatura:

DOSTÁLOVÁ, Jana. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Praha: Forsapi 2008, svazek II.

DOSTÁLOVÁ, Jana a Pavel KADLEC. Potravinářské zbožíznalství: technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2014, 425 s. Monografie (Key Publishing). ISBN 9788074182082.

KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH a Michal VOLDŘICH. Přehled tradičních potravinářských výrob: technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2012. Monografie (Key Publishing). ISBN 978-80-7418-145-0.

Teaching methods - Czech
Last update: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (04.09.2019)

1. Přednáška - seminář, exkurze, praktická cvičení - 40 hodin (ZS)

2. Stáž ve vybraném zařízení  - 120 hodin (LS)

Organizace ZS bude upřesněna vyučující během přednášek (exkurze a pod.)

Stáž dle vlastního výběru může být plněna i v zimním semestru, během celého AR.

Requirements to the exam - Czech
Last update: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (04.09.2019)

1. docházka 90%, případná náhrada zameškaných hodin v rámci vyučování prezenčního studia, splnění všech povinností zadaných vyučující

2. Kladné hodnocení z praxe, splnění požadovaných hodin praxe

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html