SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Traineeship in Community Nutrition - B03103
Title: Stáž v komunitní výživě
Guaranteed by: 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2023
Semester: summer
Points: 4
E-Credits: 4
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:0/40, C [HS]
Extent per academic year: 40 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Explanation: Ing. Hana Pejšová
Note: enabled for web enrollment
Guarantor: Ing. Hana Pejšová, Ph.D.
Attributes: Nutriční terapeut
Interchangeability : B01707
Annotation - Czech
Last update: Ing. Vladislava Kohútová (12.10.2018)
Předmět navazuje na teoretické znalosti ze "Stáže v potravinářských technologiích" a z "Praxe v dietním vaření". Stáž na pracovištích v komunitě - dle výběru pracoviště sociální péče, domov důchodců, home care, hospic, poradna výživy, výrobce nutričních preparátů, sdružení nemocných (například coeliaků, nespecifických střevních zánětů, diabetiků), školní jídelny. Studenti uplatní znalosti zásad zdravé výživy, doporučení pro jednotlivé stravovací kategorie a znalosti o alternativní výživě v práci pro zvolenou komunitu.
Aim of the course - Czech
Last update: Ing. Vladislava Kohútová (12.10.2018)

V průběhu stáže seznámení s činností nutričního terapeuta pro potřeby komunity, včetně spolupráce v oblasti hygieny výživy, specifických výživových potřeb jednotlivých stravovacích kategorií - výživa seniorů, dospělé populace, dětí, problematika školních jídelen a vazba na spotřební koš.

Syllabus - Czech
Last update: Jana Kolářová (06.05.2019)

Témata:

1. Současná legislativa vztahující se ke stravování populačních skupin v komunitě 

2. Organizace stravovacích služeb v komunitě

3. Systém práce poraden výživy 

5. Způsob zpracování edukačních materiálů pro komunitní využití

6. Systém organizace edukačních akcí.

7. Sestavení jídelníčku pro školní jídelnu či jídelnu mateřské školy. Důkladné pochopení spotřebního koše. Úprava jídelního lístku ve vazbě na doporučené výživové hodnoty pro danou věkovou kategorii.

8. Kontrola standardizace nutriční péče v domově důchodců (pracoviště soc. péče) či spolupráce při její přípravě. Příprava přednášky pro klienty domova nebo ošetřující personál.

9. Příprava vzorového jídelního lístku včetně propočtu jeho výživové hodnoty.

10. Vyhodnocení nutričního stavu klienta - home care ve vazbě na aktuální nutriční péči. Student navrhuje případnou úpravu nutriční péče.

11. Student se aktivně zapojí do přípravy přednášky pro laickou veřejnost, přípravy plánu edukačních akcí pro klientské skupiny.

Literature - Czech
Last update: Jana Kolářová (06.05.2019)

Povinná  literatura:

Společnost pro výživu. Dokumenty: Metodika výpočtu spotřebního koše

Projekt „Zdravá školní jídelna“

SZÚ, Rádce školní jídelny 1.- 2.

Doporučená rozšiřující literatura:

JANOTOVÁ, Lucie. Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech. Plzeň: Jídelny.cz, 2014. ISBN 978-80-905557-1-6. 

PETROVÁ, Jana a Sylva ŠMÍDOVÁ. Základy výživy pro stravovací provozy: školní stravování, výživové normy (spotřební koš), dietní stravování ve školní jídelně, zásady správné výživy, výživa dětí, dospívajících, sportujících dětí a adolescentů, seniorů. Plzeň: Jídelny.cz, 2014. ISBN 978-80-905557-0-9.

KAPOUNOVÁ, Zlata, Anna PACKOVÁ, Jana PETROVÁ, Jana SPÁČILOVÁ, Alena STROSSEROVÁ a Sylva ŠMÍDOVÁ. Diety ve školních jídelnách: manuál k zavedení dietního stravování do školních jídelen. Praha: Raabe, 2017. ISBN 978-80-7496-328-5.

Společnost pro výživu. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Praha: 2012

FRÜHAUF, Pavel a Peter SZITÁNYI. Výživa v pediatrii. Praha: Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, 2013. ISBN 978-80-87023-26-6.

KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. 2. přeprac. vyd. Praha: Grada, 2011. Zdraví & životní styl. ISBN 978-80-247-3433-0.

Česká společnost paliativní medicíny ČLS JEP. Standardy paliativní péče. 2013

Teaching methods - Czech
Last update: Ing. Vladislava Kohútová (12.10.2018)


Samostatná práce na zadaném tématu či úseku práce. Plnění zadaných úkolu pod vedením školitelů. Dodržování a kontrola HACCP.

Requirements to the exam - Czech
Last update: Ing. Vladislava Kohútová (12.10.2018)

 100% docházka, kladné hodnocení z pracoviště, seminární práce.

.

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html