SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Introduction to Special Nutrition - B02767 (Child and Adult Nutrition)
Title: Speciální nutriční propedeutika
Guaranteed by: 4th Department of Medicine – Department of Gastroenterology and Hepatology First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00540)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2021
Semester: winter
Points: 2
E-Credits: 2
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:4/4, C+Ex [HS]
Extent per academic year: 8 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: combined
Teaching methods: combined
Explanation: doc. MUDr. František Novák, Ph.D.
Additional information: http://int4.lf1.cuni.cz/
Note: enabled for web enrollment
Guarantor: doc. MUDr. František Novák, Ph.D.
Attributes: Child and Adult Nutrition
Klinický předmět
Annotation - Czech
Last update: Jana Kolářová (05.02.2021)
Náplní předmětu jsou základy specializované nutriční péče u hospitalizovaných a ambulantních pacientů.
Syllabus - Czech
Last update: Jana Kolářová (05.02.2021)

1. Plošný nutriční screening (Úvod do problematiky modulu. Metodika tvorby screeningových dotazníků pro dětské a dospělé pacienty, dle věkových skupin v jednotlivých typech zařízení, vyhodnocování získaných dat, práce se získanými daty.)

2. Vyšetření vedoucí ke zjišťování výživového stavu dětského a dospělého pacienta (Nutriční anamnéza, fyzikální vyšetření, antropometrické údaje, laboratorní vyšetření biochemická a hematologická, bioelektrická impedance.

3. Malnutrice (Diagnostika malnutrice u dítěte a dospělého - rozdělení. Vliv malnutrice na průběh orgánových onemocnění. Výskyt u jednotlivých onemocnění a věkových skupin. Riziko rozvoje malnutrice v průběhu hospitalizace u jednotlivých onemocnění.

4. Nutriční tým (Definice nutričního týmu, úkoly, jeho složení a způsob práce).

5. Stupňovitá nutriční péče (Definice úkolů a cíl v nutriční péči o dospělé a dětské pacienty.)

6. Klinická dietologie (význam dietních opatření v klinické výživě, dietní systém, individuální diety a edukace)

7. Indikace a aplikace speciálních forem nutriční podpory (sipping, sondová enterální výživa a parenterální výživa u dospělých a dětí za hospitalizace a v domácím prostředí).

8. Standardizace nutriční péče (Systematické posuzování výživového stavu dětského a dospělého pacienta, odpovídající úpravy stravy, včasné použití prostředků enterální klinické výživy, dokumentace a hodnocení účinků nutriční intervence. Nutriční protokol.)

Literature - Czech
Last update: Jana Kolářová (05.02.2021)

Povinná:

  • Zadák, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči 2., rozšířené a aktualizované vydání. Praha: Grada, 2008, s. ISBN 978-80-247-7029-1.
  • Urbánková, Pavla Urbánek, Libor. Klinická výživa v současné praxi. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2008, 104 s. ISBN 978-80-7013-473-3.
  • Sobotka, Luboš, Allison, S. P. (eds.). Basics in clinical nutrition. Praha: Galén, 2011, 723 s. ISBN 978-80-7262-821-6.
  • Svačina, Štěpán. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén, 2010, 505 s. ISBN 978-80-7262-676-2.

Learning resources - Czech
Last update: MUDr. Tomislav Švestka, CSc. (24.05.2019)

Organizace a náplň kurzu-podmínky pro udělení zápočtu a složení zkoušky: V průběhu studia jsou studentům zadávány jednotlivé úseky k domácímu samostudiu (jejich obsah viz výše „osnova kurzu po tematických blocích“). Student svůj postup průběžně sám kontroluje včetně kontrolních otázek a problémů, popř. konzultuje s vyučujícím (konzultace osobní, e-mailové, telefonické). Finální kontrola je provedena ústní zkoušky. Kontrolu studia rovněž provádí student sám v rámci e-learningu. Studenti obdrží soubor otázek ke všem probíraným tématům. Otázky jsou vedle doporučené literatury podkladem pro samostatnou práci, především pro vyhledávání relevantních informací na internetu a intranetu a tím i k praktickému procvičování teoretických poznatků.

Další studijní opory:
http://www.wikiskripta.eu/index.php/Port%C3%A1l:Nutri%C4%8Dn%C3%AD_terapie
oddíl Nutriční propedeutika
Doplňující literatura:
Vybrané kapitoly z klinické výživy I, P. Kohout: Z. Rušavý, Z. Šerclová Forsapi 2010 , ISBN 978- 80-87250-08-2

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html