SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2015/2016
   Login via CAS
Introduction to Special Nutrition - B02767 (Dietitian with Specialization)
Title: Speciální nutriční propedeutika
Guaranteed by: 4th Department of Medicine – Department of Gastroenterology and Hepatology First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00540)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2015 to 2015
Semester: summer
Points: 2
E-Credits: 2
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:0/8, C+Ex [HS]
Extent per academic year: 8 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: combined
Teaching methods: combined
Note: enabled for web enrollment
Guarantor: prof. MUDr. Aleš Žák, DrSc.
Attributes: Nutriční specialista - kombinovaná f.
Klinický předmět
Annotation - Czech
Last update: MUDr. Tomislav Švestka, CSc. (24.05.2019)
Plošný nutriční screening (Úvod do problematiky modulu. Metodika tvorby screeningových dotazníků pro dětské a dospělé pacienty, dle věkových skupin v jednotlivých typech zařízení, vyhodnocování získaných dat, práce se získanými daty.) Vyšetření vedoucí ke zjišťování výživového stavu dětského a dospělého pacienta (Nutriční anamnéza, fyzikální vyšetření, antropometrické údaje, laboratorní vyšetření biochemická a hematologická, bioelektrická impedance. Malnutrice (Diagnostika malnutrice u dítěte a dospělého – rozdělení. Vliv malnutrice na průběh orgánových onemocnění. Výskyt u jednotlivých onemocnění a věkových skupin. Riziko rozvoje malnutrice v průběhu hospitalizace u jednotlivých onemocnění. Nutriční tým (Definice nutričního týmu, úkoly, jeho složení a způsob práce). Stupňovitá nutriční péče (Definice, její hlavní úkoly a cíle v nutriční péči o dětské pacienty.) Dietní systém (Stejný název, jiný význam. Metody zpracování, zpracovatelé.) Standardizace nutriční péče (Systematické posuzování výživového stavu dětského a dospělého pacienta, odpovídající úpravy stravy, včasné použití prostředků enterální klinické výživy, dokumentace a hodnocení účinků nutriční intervence. Nutriční protokol.) Klinická dietologie (význam dietních opatření v klinické výživě, dietní systém, individuální diety a edkace) Indikace a aplikace speciálních forem nutriční podpory (sipping, sondová enterální výživa a parenterální výživa u dospělých a dětí za hospitalizace a v domácím prostředí).
Literature - Czech
Last update: MUDr. Tomislav Švestka, CSc. (24.05.2019)

Výživa v intenzivní péči Z. Zadák , 2. Rozšířené a upravené vydání, Grada 2008, ISBN 978- 80- 247-2844- 5

Basic in clinical nutrition, 4th edition editor -in -Chief- L. Sobotka , Galén 2011. ISBN 978. 80- 262-821-6 ci

Learning resources - Czech
Last update: MUDr. Tomislav Švestka, CSc. (24.05.2019)

Organizace a náplň kurzu-podmínky pro udělení zápočtu a složení zkoušky: V průběhu studia jsou studentům zadávány jednotlivé úseky k domácímu samostudiu (jejich obsah viz výše „osnova kurzu po tematických blocích“). Student svůj postup průběžně sám kontroluje včetně kontrolních otázek a problémů, popř. konzultuje s vyučujícím (konzultace osobní, e-mailové, telefonické). Finální kontrola je provedena ústní zkoušky. Kontrolu studia rovněž provádí student sám v rámci e-learningu. Studenti obdrží soubor otázek ke všem probíraným tématům. Otázky jsou vedle doporučené literatury podkladem pro samostatnou práci, především pro vyhledávání relevantních informací na internetu a intranetu a tím i k praktickému procvičování teoretických poznatků.

Další studijní opory:

http://www.wikiskripta.eu/index.php/Port%C3%A1l:Nutri%C4%8Dn%C3%AD_terapie

oddíl Nutriční propedeutika

Doplňující literatura:

Vybrané kapitoly z klinické výživy I, P. Kohout: Z. Rušavý, Z. Šerclová Forsapi 2010 , ISBN 978- 80-87250-08-2

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html