SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Special Dietology of GIT - B02763 (Dietitian with Specialization)
Title: Speciální dietologie u onemocnění GIT
Guaranteed by: 4th Department of Medicine – Department of Gastroenterology and Hepatology First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00540)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2022
Semester: winter
Points: 2
E-Credits: 2
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:4/4, MC [HS]
Extent per academic year: 8 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: combined
Teaching methods: combined
Note: prefer medical statement
enabled for web enrollment
Guarantor: prof. MUDr. Radan Brůha, CSc.
Attributes: Nutriční specialista - kombinovaná f.
Klinický předmět
Annotation - Czech
Last update: MUDr. Tomislav Švestka, CSc. (24.05.2019)
Specializované nutriční postupy po operaci střev a při střevních vývodech (Indikace provedení střevního vývodu – nádory, traumata, záněty, vrozené vady. Péče o dětské a dospělé pacienty s vývody. Jednotlivé druhy umělých vývodů. Dieta a péče o stomie. Časné komplikace. Pozdní komplikace. Stavy po střevních operacích, syndrom krátkého střeva. Problematika výživy u dětských a dospělých pacientů po operacích střeva a se střevními vývody. Perorální příjem. Umělá výživa enterální a parenterální. Zásady dietních opatření dle věku. Povolené a zakázané potraviny a technologické postupy. Edukace dospělých, dítěte a osob o dítě pečujících. Specializované nutriční postupy při idiopatických střevních zánětech (Idiopatické střevní záněty – Crohnova choroba, ulcerózní kolitida. Etiologie, klinický obraz, diagnostika, průběh onemocnění, léčebné možnosti, komplikace, prevence. Zásady diety při Crohnově chorobě a ulcerózní kolitida. Edukace dospělého, dítěte a osob o dítě pečujících.) Specializované nutriční postupy při dětských střevních onemocněních (Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace u jednotlivých onemocnění. Průjmy akutní infek ní i neinfek ní etiologie. Chronické průjmy, zácpa. Specializovaná nutriční opatření při jednotlivých typech onemocnění a cílená hydratace. Edukace dítěte a osob o dítě pečujících.) Specializovaný nutriční postup při onemocnění slinivky břišní (Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace. Umělá výživa při onemocnění slinivky břišní a přechod na pankreatickou dietu. Hlavní zásady a jednotlivé stupně pankreatické diety. Edukace dítěte a osob o dítě pečujících.) Specializované nutriční postupy při onemocněních jícnu, vředové choroby žaludku, dvanácterníku (Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace u jednotlivých peptických onemocnění. Dieta v prevenci a léčbě peptických onemocnění, technologie úpravy pokrmů. Edukace osob o dítě pečujících.) Specializované nutriční postupu při onemocnění jater (funkce jater, diagnostika onemocnění jater, typické symptomy a syndromy při onemocněních jater, nutriční podpora při onemocnění jater, transplantace jater, vrozená metabolická onemocnění Specializované nutriční postupy při onemocněních žlučníku a žlučových cest (diagnostika onemocnění žlučníku a žlučových cest, cholelithiasa, cholecystitida, pooperační stavy po výkonech na žlučových cestách, dietní opatření. Specializované nutriční postupy u malabsorpčních onemocnění GIT (malabsorpční syndrom klinický obraz, diagnosa, sekundární malabsorpce, celiakie, laktázová intolerance, poléková, malabsorpce, Dietní opatření u malabsorpčního syndromu . Specializované nutriční postupy při onemocnění tlustého střeva (klinický obraz diagnostika, léčba, divertikulóza,divertikulitida. karcinom tlustého střeva , dietní opatření) Funkční gastrointestinální poruchy (příznaky, diagnostika, léčba, prevence,dietní opatření ) Nesnášenlivost potravin a potravinové alergie( klinický obraz., diagnostika, laktózová intolerance, nesnášenlivost jiných potravin, glutenová enteropatie, ostatní potravinové alergie, terapie a dietní opatření .
Literature - Czech
Last update: MUDr. Tomislav Švestka, CSc. (24.05.2019)

* Základní studijní literatura
1) Gastroenterologie a hepatologie učebnice K. Lukáš A. Žák a kolektiv Grada 2007 ISBN 978- 80. 247. 1787
2) Poruchy metabolismu a výživy , Š. Svačina et al., Galén 2010 ISBN 978 -80 . 7262-676
* Doporučená studijní literatura
Hepatologie, J. Ehrmann, P. Hůlek a kol. Grada 2010 , ISBN 978- 80- 247- 3118-.6
Basic in clinical nutrition Fourth edition editor -in -Chief- L. Sobotka , Galén 2011. ISBN 978 . 80- 7262-821-6 ci

Hůlek P., Urbánek P.: Hepatologie, Praha, Grada, 2018, 3. vyd., ISBN 978-80-271-0394-2

Learning resources - Czech
Last update: STDOWNER (21.09.2020)

MS Teams: Speciální dietologie u onemocnění GIT 20/21 B02763

Organizace a náplň kurzu-podmínky pro udělení KZ: V průběhu studia jsou studentům zadávány jednotlivé úseky k domácímu samostudiu (jejich obsah viz výše „ osnova kurzu po tematických blocích“). Student svůj postup průběžně sám kontroluje včetně kontrolních otázek a problémů, popř. konzultuje s vyučujícím (konzultace osobní, e-mailové, telefonické). Finální kontrola je provedena písemného testu. Kontrolu studia rovněž provádí student sám v rámci e-learningu. Studenti obdrží soubor otázek ke všem probíraným tématům. Otázky jsou vedle doporučené literatury podkladem pro samostatnou práci, především pro vyhledávání relevantních informací na internetu a intranetu a tím i k praktickému procvičování teoretických poznatků.

Další studijní opory:
<http://www.wikiskripta.eu/index.php/Port%C3%A1l:Nutri%C4%8Dn%C3%AD_terapie>
oddíl Dietologie a klinická výživa
Doplňující literatura:
Klinická dietologie , Š Svačina a kol Grada 2008 , ISBN 978- 80- 247- 2256. 6
Trávicí obtíže v lékařské praxi Z. Mařatka ,Galén 2007 ISBN 979- 80-7262-472- 0 .

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html