SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Alternative Nutrition - B02744 (Child and Adult Nutrition)
Title: Alternativní výživa
Guaranteed by: 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2023
Semester: winter
Points: 3
E-Credits: 3
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:1/1, C+Ex [HT]
Extent per academic year: 30 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Note: prefer medical statement
enabled for web enrollment
Guarantor: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Comes under: Povinné NVDD P 2.r._23/24
Attributes: Child and Adult Nutrition
Klinický předmět
Annotation - Czech
Last update: Jana Kolářová (15.03.2023)
Absolvováním předmětu si student prohloubí znalosti o různých formách alternativní výživy. Dokáže přesně identifikovat možná rizika vyplývající z nutričních deficiencí zejména ve vztahu k jednotlivým cílovým skupinám, různým alternativním směrům a míře restrikce. Dále bude schopen určit faktické složení stravy a porovnat zjištěné s aktuálními potřebami pacienta/klienta. V rámci praktické části výuky jsou studenti vedeni ke kritickému myšlení a porozumění textu. Součástí výuky je praktický nácvik komunikace s pacientem/klientem/rodinnými příslušníky.
Syllabus - Czech
Last update: Jana Kolářová (15.03.2023)

Základní principy a formy alternativní výživy.

Společné prvky různých alternativních forem výživy.

Typy vegetariánských forem výživy a jejich složení. Veganství.

Základní principy stravování dle ájurvédy.

Další formy alternativní výživy: Makrobiotika, raw strava, dělená strava, strava dle krevních skupin, paleodieta atd.

Možná rizika nutričních deficiencí jednotlivých mikro - i makronutrientů. Možné psychologicko-nutriční souvislosti.

Základní principy komunikace se zastánci alternativní výživy. Kritické myšlení v dané problematice.

Možná pozitiva a úskalí jednotlivých forem a míry restrikce u alternativní výživy.

Literature - Czech
Last update: Jana Kolářová (15.03.2023)

Povinná:

  • Zlatohlávek, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current media, 2019, 519 s. ISBN 978-80-88129-44-8.

Course completion requirements - Czech
Last update: Mgr. Aneta Hásková (24.09.2023)

Zápočet: Aktivní účast na teoretické přednášce– 1,5 hodiny.

+   Příprava samostatné práce a následná prezentace na odborné úrovni na vybraný alternativní směr výživy, nebo zpracovaná kazuistika

Prezentace na odborné úrovni:

- Představení výživového směru

- Nejméně 2-3 studie na vybrané téma, ideálně nejvyšší úrovně studií

- Pomyslná pro/pomyslná proti nebo – kazuistika pacienta či příbuzného 1-3 denní jídelníček (zhodnocený), návrh změny (je-li třeba)

Zkouška: Absolvování závěrečného testu 

Education plan -
Schedule by date
Day Date Description Teacher Files Note Hodnocení
Thursday05.10.2023Mgr. Aneta Hásková 
Thursday12.10.2023Mgr. Aneta Hásková 
Thursday19.10.2023Učitel: Mgr. Lucie Burdová 
Thursday09.11.2023Mgr. Aneta Hásková 
Thursday23.11.2023Učitel: Mgr. Alžběta Staňová 
Thursday07.12.2023Učitel: Mgr. Nikola Křesáková 
Thursday11.01.2024Mgr. Aneta Hásková 
Thursday18.01.2024Mgr. Aneta Hásková 
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html