SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Community Nutrition - B02727 (Dietitian with Specialization)
Title: Komunitní výživa
Guaranteed by: 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2021
Semester: summer
Points: 2
E-Credits: 2
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:1/1, MC [HT]
Extent per academic year: 30 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Explanation: PhDr. Tamara Starnovská
Note: enabled for web enrollment
Guarantor: PhDr. Tamara Starnovská
Attributes: Nutriční specialista
Klinický předmět
Is interchangeable with: B03509
Annotation - Czech
Last update: Vladěna Topičová (26.02.2015)
Studenti se seznámí s nutričními potřebami u osob z jednotlivých věkových skupin a následně aplikují získané teoretické znalosti při zpracování vhodných výživových doporučení pro vybrané skupiny klientů. Naučí se identifikovat a navrhnout vhodnou nutriční podporu při výživových problémech postihujících danou komunitu či vybranou skupinu klientů. Studenti porozumí odlišnostem ve stravování u jednotlivých náboženství. Po absolvování tohoto předmětu se budou orientovat ve výživových intervenčních programech a v problematice humanitární potravinové pomoci. Prohloubí si znalost práce s odborným softwarem a nutričními databázemi. Výživová doporučení pro dospělou populaci ČR. Výživové nároky kojenců. Specifika výživy batolat. Výživa dětí předškolního věku. Výživa dětí školního věku a adolescentů. Výživové nároky těhotných a kojících žen. Podpora kojení. Specifika výživy seniorů. Vliv jednotlivých náboženství na stravovací zvyklosti. Výživové intervenční programy. Humanitární potravinová pomoc.
Literature - Czech
Last update: Vladěna Topičová (26.02.2015)
Základní studijní literatura
Společnost pro výživu. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Praha, 2012

DACH. Referenční hodnoty pro příjem živin. Výživaservis s.r.o., 1. vydání Praha, 2011

Piťha, J., Poledne, R., Zdravá výživa pro každý den. Praha: Grada Publishing a.s., 2009, ISBN 978-80-247-2488-1

Chrpová, D. S výživou zdravě po celý rok. Praha: Grada Publishing a.s., 2009, ISBN 978-80-247-2512-3

Frűhauf, P. Výživa novorozence, kojence a batolete. Pediatrie pro praxi. 2005, s. 38. ISSN 1213-0494

Frűhauf, P. Doporučení pro kojeneckou výživu 2011. Pediatrie pro praxi 2011; 12(5): 352-356. ISSN 1213-0494

Hrstková, H. a kol. Výživa kojenců a mladších batolat. Brno: IDV PZ, 2003. ISBN 80-7013-385-6

Kudlová, E., Mydlilová, A. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Praha: Grada Publishing a.s., 2005,

ISBN 978-80-247-6203-6

Nevoral, J. a kol. Výživa v dětském věku. Vyd. 1. Jinočany: H, 2003. ISBN 80-860-2293-5

Hronek, H. Výživa ženy v období těkotenství a kojení. Praha: Maxdorf, 2007, ISBN 80-7345-013-53

Jurašková B. Nutriční podpora v geriatrii. Lékařské listy 2006; 13: 10-13

Kalvach, Z., Zadák, Z., Jirák, R., et al. Geriatrie a gerontologie. Praha: Grada Publishing 2004, ISBN 80-247-0548-6.

Doporučená studijní literatura
Turek, B., Dostálová, J. Výživa ve stáří. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2002. 54 s. ISBN 80-85120-54-2

Kubešová, H., Výživa jako nástroj pro podporu zdraví a udržení kondice ve vyšším věku: zdravá výživa v otázkách a odpovědích. Vyd. 1. Podolí u Brna: Protis, 2008, 100 s. ISBN 978-80-903674-6-3

Stojanovičová, M., Matějová, H., Derflerová-Brázdová, Z.: Jak ovlivňují jednotlivá náboženství stravovací návyky . Výživa a potraviny. Společnost pro výživu. 2013, č. 1

Kříž, J. a kol. Zdravotní stav populace. Jak jsme na tom se zdravím? SZÚ, Praha, 2004

Vašíčková Z. Účinnost výživových intervenčních programů zaměřených na dětskou populaci. Vojen Zdrav Listy.

2003;72(4):153-7

MZČR : Zdraví 21 Dlouhodobý program zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva ČR, MZČR, Praha [online], 2010

[cit. 2014-21-01] dostupné z: http://www.mzcr.cz/dokumenty/zdravi-pro-vsechny-v-stoleti_2461_1101_5.html

WHO : Nutrition friendly school initiative, Kobe, 2005[online] dostupné z: http://apps.szu.cz/svi/hygiena/archiv/h2008-4-07-full.pdf

MZV: Operační strategie humanitární pomoci ČR na rok 2013[online], 2013 [cit. 2014-21-01] dostupné z: .

OSN: Světový potravinový program (WFP) [online], 2005 [cit. 2014-21-01], dostupné z: http://www.osn.cz/system-osn/programy-a-dalsi-organy-osn/?i=105

Potravinová banka [online], 2010 [cit. 2014-21-01], dostupné z: http://www.potravinovabanka.cz/

Laktační liga[online] dostupné z: . kojeni.cz/liga.phpa

Národní laktační centrum

http://www.wikiskripta.eu/index.php/Port%C3%A1l:Nutri%C4%8Dn%C3%AD_terapie

Learning resources - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (07.01.2016)

V průběhu studia jsou studentům zadávány jednotlivé kontrolní úkoly, prostřednictvím nichž si studenti prakticky osvojí teoretické poznatky.  Kontrola studia je provedena zhodnocením zadaných úkolů či projektů. 
Podmínkou udělení zápočtu (Z) je úspěšné splnění všech zadaných úkolů.
Studenti obdrží soubor otázek ke všem probíraným tématům. Otázky jsou vedle doporučené literatury podkladem pro samostatnou práci, především pro vyhledávání relevantních informací.

Výživová doporučení pro dospělou populaci ČR
V rámci samostudia nastudovat pracovní dokument komise Evropských společenství ze dne 30. 5. 2007: "BÍLÁ KNIHA" Strategie pro Evropu týkající se zdravotních problémů souvisejících s výživou, nadváhou a obezitou"
Téma je možné nastudovat z:
Společnost pro výživu. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Praha, 2012
DACH. Referenční hodnoty pro příjem živin. Výživaservis s.r.o., 2. vydání Praha, 2015
Piťha, J., Poledne, R., Zdravá výživa pro každý den. Praha: Grada Publishing a.s., 2009, ISBN 978-80-247-2488-1
Chrpová, D. S výživou zdravě po celý rok. Praha: Grada Publishing a.s., 2009, ISBN 978-80-247-2512-3
Kříž, J. a kol. Zdravotní stav populace. Jak jsme na tom se zdravím? SZÚ, Praha, 2004
MZČR : Zdraví 21 Dlouhodobý program zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva ČR, MZČR, Praha [online], 2010
[cit. 2014-21-01] dostupné z: http://www.mzcr.cz/dokumenty/zdravi-pro-vsechny-v-stoleti_2461_1101_5.html 
"BÍLÁ KNIHA" Strategie pro Evropu týkající se zdravotních problémů souvisejících s výživou, nadváhou a obezitou [online], 2010 [cit. 2014-21-01], dostupné z: http://www.wikiskripta.eu/index.php/Port%C3%A1l:Nutri%C4%8Dn%C3%AD_terapie

Výživové nároky kojenců
Vytvořit konkrétní nutriční doporučení pro zdravého kojence plně kojeného a kojence živeného umělými mléčnými přípravky - množství tekutin, energie, základních živin, vlákniny, minerálních látek a vitamínů, vhodné druhy umělých mléčných přípravků, nemléčné přídavky- jejich 3- stupňové zavádění. Zaměřit se na rozdíly v nutričních doporučeních s ohledem na dosavadní způsob výživy. Zapracovat doporučení v zavádění lepku do kojenecké výživy a prevenci vzniku alergií. Při zpracování vycházet z Referenčních hodnot pro příjem živin - DACH (Česká spol. pro výživu převzala v r. 2015) a jejich pravidelných přepracování.
Téma je možné nastudovat z:
Frűhauf, P. Výživa novorozence, kojence a batolete. Pediatrie pro praxi. 2005, s. 38. ISSN 1213-0494
Frűhauf, P. Doporučení pro kojeneckou výživu 2011. Pediatrie pro praxi 2011; 12(5): 352-356. ISSN: 1213-0494
Hrstková, H. a kol. Výživa kojenců a mladších batolat. Brno: IDV PZ, 2003. ISBN 80-7013-385-6
DACH. Referenční hodnoty pro příjem živin. Výživaservis s.r.o., 2. vydání Praha, 2015
http://www.wikiskripta.eu/index.php/Port%C3%A1l:Nutri%C4%8Dn%C3%AD_terapie

Specifika výživy batolat
Vypracovat 10 zásad zdravé výživy batolat formou prezentace či letáku a na základě těchto zásad sestavit "dětskou potravinovou pyramidu".

Téma je možné nastudovat z:

Frűhauf, P. Výživa novorozence, kojence a batolete. Pediatrie pro praxi. 2005, s. 38. ISSN 1213-0494
Hrstková, H. a kol. Výživa kojenců a mladších batolat. Brno: IDV PZ, 2003. ISBN 80-7013-385-6
Kudlová, E., Mydlilová, A. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Praha: Grada Publishing a.s., 2005, 
ISBN 978-80-247-6203-6
Nevoral, J. a kol. Výživa v dětském věku. Vyd. 1. Jinočany: H, 2003. ISBN 80-860-2293-5
DACH. Referenční hodnoty pro příjem živin. Výživaservis s.r.o., 2. vydání Praha, 2015
http://www.wikiskripta.eu/index.php/Port%C3%A1l:Nutri%C4%8Dn%C3%AD_terapie

Výživa dětí předškolního věku
Nastudovat edukační materiál: Desatero "NE" - jak neprovádět nutriční výchovu - Zdravotní ústav
Seznámit se s programem Pyramidáček : edukační program určený mateřským školám. Projekt zaměřený na systematickou výuku základů správné výživy. Podporován Ministerstvem zdravotnictví ČR. 

Téma je možné nastudovat z:
Nevoral, J. a kol. Výživa v dětském věku. Vyd. 1. Jinočany: H, 2003. ISBN 80-860-2293-5
DACH. Referenční hodnoty pro příjem živin. Výživaservis s.r.o., 2. vydání Praha, 2015
Program Pyramidáček [online]. 2006 [cit. 2014-21-01] dostupné z: http://www.pyramidacek.cz/

Projekt Cepík
http://www.wikiskripta.eu/index.php/Port%C3%A1l:Nutri%C4%8Dn%C3%AD_terapie

 

Výživa dětí školního věku a adolescentů

Projekt 5- denního jídelního lístku - ve spolupráci s rodiči, školou a dítětem vyhodnotit 5 celodenních jídelních lístků (min. 10 nutričních složek) a porovnat výsledky s DACH- Referenční hodnoty pro příjem živin. V rámci tohoto projektu si studenti aktivně procvičí práci se "spotřebním košem" a nutričními databázemi např. NutriDan, Nutriservis atd.

Projekt Happysnack
Téma je možné nastudovat z:
Nevoral, J. a kol. Výživa v dětském věku. Vyd. 1. Jinočany: H, 2003. ISBN 80-860-2293-5
DACH. Referenční hodnoty pro příjem živin. Výživaservis s.r.o., 2. vydání Praha, 2015
Spotřební koš [online]. 2002- 2014 [cit. 2014-21-01] dostupné z: http://www.jidelny.cz/
http://www.wikiskripta.eu/index.php/Port%C3%A1l:Nutri%C4%8Dn%C3%AD_terapie

Výživové nároky těhotných a kojících žen. Podpora kojení
Zhodnotit zadaný vzorový jídelní lístek těhotné a kojící ženy.
Téma je možné nastudovat z:
Hronek, H. Výživa ženy v období těkotenství a kojení. Praha: Maxdorf, 2007, ISBN 80-7345-013-53
DACH. Referenční hodnoty pro příjem živin. Výživaservis s.r.o., 2. vydání Praha, 2015
<http://www.wikiskripta.eu/index.php/Port%C3%A1l:Nutri%C4%8Dn%C3%AD_terapie>
Laktační liga[online] dostupné z: <http://www>. kojeni. cz/liga.phpa 
Národní laktační centrum

Specifika výživy seniorů
Stanovit nutriční potřeby u konkrétního seniora s ohledem na změny související se stářím, s ohledem na interakce léků s potravinami a na aktuální výživový stav klienta.
Téma je možné nastudovat z:
Jurašková B. Nutriční podpora v geriatrii. Lékařské listy 2006; 13: 10-13
Kalvach, Z., Zadák, Z., Jirák, R., et al. Geriatrie a gerontologie. Praha: Grada Publishing, 2004, ISBN 80-247-0548-6
Turek, B., Dostálová, J. Výživa ve stáří. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2002. 54 s. ISBN 80-85120-54-2
Kubešová, H., Výživa jako nástroj pro podporu zdraví a udržení kondice ve vyšším věku: zdravá výživa v otázkách a odpovědích. Vyd. 1. Podolí u Brna: Protis, 2008, 100 s. ISBN 978-80-903674-6-3.
http://www.wikiskripta.eu/index.php/Port%C3%A1l:Nutri%C4%8Dn%C3%AD_terapie

Vliv jednotlivých náboženství na stravovací zvyklosti
Vypracovat referát o stravovacích zvyklostech nejrozšířenějších náboženství světa (křesťanství, islám, hinduismus, buddhismus a judaismus).
Téma je možné nastudovat z:
Stojanovičová, M., Matějová, H., Derflerová-Brázdová, Z.: Jak ovlivňují jednotlivá náboženství stravovací návyky <http://www.vyzivaspol.cz/clanky-casopis/jak-ovlivnuji-jednotliva-nabozenstvi-stravovaci-navyky.html>.  Výživa a potraviny. Společnost pro výživu. 2013, č. 1 

Výživové intervenční programy. Humanitární potravinová pomoc
Vyhledat aktuální výživový intervenční program a dostupné možnosti potravinové pomoci. Seznámit se s jejich cíly. 
Téma je možné nastudovat z:
FIALOVÁ, Jana. Preventivní intervenční programy v oblasti zdravé výživy dětí - projekty Světové zdravotnické organizace v boji proti dětské obezitě. Česko-slovenská pediatrie, Praha: Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2009, roč. 64, č. 12, s. 660-663. ISSN 0069-2328.
Nutrition friendly school initiative, Kobe, 2005[online] dostupné z: http://apps.szu.cz/svi/hygiena/archiv/h2008-4-07-full.pdf
Operační strategie humanitární pomoci ČR na rok 2013[online], 2013 [cit. 2014-21-01] dostupné z: http://www.mzv.cz/jnp/cz/zahranicni_vztahy/rozvojova_spoluprace/humanitarni_pomoc/prirucka_WFP_pro_nevladni_organizace/operacni_strategie_humanitarni_pomoci_cr_3.html
Světový potravinový program (WFP) [online], 2005 [cit. 2014-21-01], dostupné z: http://www.osn.cz/system-osn/programy-a-dalsi-organy-osn/?i=105
Potravinová banka [online], 2010 [cit. 2014-21-01], dostupné z: <http://www.potravinovabanka.cz/>

Course completion requirements - Czech
Last update: PhDr. Tamara Starnovská (21.02.2019)

Prezentace aktuálního intervenčního programu v oblasti výživy.

Projekt 5-ti denního jídelního lístku Domova pro seniory

Vypracovat 10 zásad zdravé výživy batolat formou prezentace či letáku a na základě těchto zásad sestavit "dětskou potravinovou pyramidu"

Zhodnotit zadaný jídelní lístek školního stravování.

Prezentace specifik stravování u jednotlivých náboženství.

splnění všech zadaných testů

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html