SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Traineeship - Nutrition at a spa and multicultural aspects in nutrition - B02310
Title: Stáž - Výživa v lázních a multikulturní aspekty ve výživě
Guaranteed by: 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2022
Semester: winter
Points: 5
E-Credits: 5
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:0/25, C+Ex [HS]
Extent per academic year: 25 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: combined
Teaching methods: combined
Explanation: doc.MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.
Note: enabled for web enrollment
Guarantor: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Attributes: Nutriční terapeut-kombinovaná
Is interchangeable with: B03330
Annotation - Czech
Last update: Zuzana Džupinková (09.05.2012)
Získání znalostí dietetiky u chorob zařazených do oborů interna, chirurgie, pediatrie, gynekologie a malých oborů. Rozdíly a přednosti výživy klientů různých zemí světa. Náboženské a etnické odlišnosti ve výživě. Znalost multikulturních aspektů získávají studenti aktuálně od lektorů. Jde o praktický předmět, který se neliší v prezenční a kombinované formě studia
Aim of the course - Czech
Last update: Zuzana Džupinková (09.05.2012)

Získání znalostí dietetiky u často se vyskytujících či závažných chorob, s důrazem na metabolické choroby. Seznámení se s moderními dietetickými přístupy.

Syllabus - Czech
Last update: Zuzana Džupinková (09.05.2012)

1. Přehled diet u oborů: interní lékařství, neurologie, infekciologie, pneumologie, hematologie, onkologie, nefrologie, revmatologie, chirurgie, traumatologie, ortopedie.

2. Rozdíly mezi nemocničním a lázeňským dietním systémem. Pojem léčebné výživy, jednotlivé formy výživy v nemocnici a v lázních, nutriční potřeba a spotřeba.

3. Výživové požadavky u fyziologických stavů, dětství, dospívání, sport, gravidita, stáří.

4. Technologické postupy při přípravě dietních jídel, jejich vliv na nutrienty.

5. Dietní systém pro lázně, zásady, vztah dietního režimu k výživě pacientů v těžkých stavech.

6. Dieta šetřící, dieta s omezením tuku, dieta pankreatická, dieta redukční, dieta při zácpě.

7. Dieta diabetická, dieta protisklerotická, dieta při selhání jater, dieta při selhání ledvin.

8. Dieta bezlepková, dieta bezlaktózová, dieta při fenylketonurii.

9. Dieta vegetariánská, tekuté diety - jejich příprava formou tzv. „kladenské diety“.

10. Nízkoenergetická a neenergetická sladidla, alkoholické cukry jako sladidla.

11. Nové trendy v dietologii - např. - tuky - Olestra, - vláknina - inulin, oligofruktany a další.

Nutriční doplňky - jejich používání, přehled hlavních komponentů v těchto doplňcích.

Literature - Czech
Last update: Zuzana Džupinková (09.05.2012)
Povinná literatura:
Mařatka,Z. a spol.: Gastroenterologie, Universita Karlova,nakladatelství Karolinum, 1999

Propedeutika klinické medicíny / Josef Marek, Zdeněk Kalvach, Petr Sucharda a kol. - Vyd.1. - Praha: Triton, cop. 2001. - 652 s.: il.

Svačina Štěpán : Klinická dietologie Grada

Úvod do medicíny : učebnice pro bakalářské a magisterské studium zdravotnických, paramedicínských a sociálních oborů / Vladimír Pacovský, Petr Sucharda. - 1. vyd. - Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2002. - 150 s.

Doporučená literatura:
Sucharda, P.: Metabolický syndrom - epidemie 21. století- Současná klinická praxe 2008

Heiner V: Základy klinické obesitologie Grada 2004

Veith, W. J.: Diet and Health. Scientific Perspectives. CRC Press-Medpharm, Boca Raton 1998.

Leitzmann, C. a spol.: Ernährung in Prävention und Therapie. Hippokrates Verlag, Stuttgart 2001

Literatura pro distanční formu studia:

Povinná literatura:
Mařatka,Z. a spol.: Gastroenterologie, Universita Karlova, nakladatelství Karolinum, 1999

Propedeutika klinické medicíny / Josef Marek, Zdeněk Kalvach, Petr Sucharda a kol. - Vyd.1. - Praha: Triton, cop. 2001. - 652 s.: il.

Svačina Štěpán : Klinická dietologie Grada

Úvod do medicíny : učebnice pro bakalářské a magisterské studium zdravotnických, paramedicínských a sociálních oborů / Vladimír Pacovský, Petr Sucharda. - 1. vyd. - Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2002. - 150 s.

Heine V: Základy klinické obesitologie Grada 2004

Veith, W. J.: Diet and Health. Scientific Perspectives. CRC Press-Medpharm,Boca Raton 1998.

Doporučená literatura:
Sucharda P Metabolický syndrm - eoidemie 21. století- Súčasná klinická praxe2008

Leitzmann, C. a spol.: Ernährung in Prävention und Therapie. Hippokrates Verlag, Stuttgart 2001

Keller, U., Meier,R., Bertoli,S.: Klinická výživa. Scientia medica,Praha 1993

Kohout,P, Kotrlíková,E.: Základy klinické výživy. Nakladatelství Krigl,Praha, 2005

Maughan,R.J., Berke,L.M.(editoři): Výživa ve sportu. Nakladatelství Galén,Praha,2006

Mařatka,Z. a spol.: Gastroenterologie, Universita Karlova,nakladatelství Karolinum, 1999

Navrátilová,M., Češková,E., Sobotka,L.: Klinická výživa v psychiatrii. Maxdorf, Praha, 2000

Provazník, K. a spol.: Manuál prevence v lékařské praxi, I.-V: díl, Nakladatelství Fortuna, Praha, 1998

Perlín, C.: Ekonomické možnosti prevence obezity z hlediska výživy. Výživa a potraviny, 61, 2006, č. 1, s. 12-13

Feldheim,W., Steimetz,R.: Ernährunglehre, Verlag W.Kohlhammer, Stuttgart,Berlin, 1998

Hope,R.A.,Longmore,J.M., Hodgetts,TJ., Ramrakra,P.S.: Oxfordská příručka klinické medicíny. Victoria Publishing,Praha, 1995

Kadlec, Pavel a kol.: Technologie potravin, díl I a II, VŠCHT, Praha 2002

Perlín, C., Holasová, M.: Problematika databází složení potravin z pohledu Evropy, Výživa a potraviny, 60, 2005, č.6, s. 159-160

Course completion requirements - Czech
Last update: Mgr. Barbora Patková (04.10.2022)

Podmínky zakončení předmětu: klasifikovaný zápočet 

1.)    Praxe v Mariánských lázních: absolvování praxe, vypracování kazuistiky v rámci praxe (podklad pro zápočet), splnění závěrečného testu.

2.)    Studenti si mohou zajistit vlastní praxi: absolvování praxe, která musí být předem schválena, vypracování 1 A4 o absolvované praxi + 1 kazuistiky (podklad pro zápočet), splnění závěrečného test.

 

Requirements to the exam - Czech
Last update: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (23.05.2019)

Okruhy ke zkoušce

1. Pojem léčebné výživy, nutriční spotřeba a potřeba

2. Dietní systém v lázních, rozdíly mezi nemocničním a lázeňským systémem

3. Metabolická onemocnění, dieta pankreatická, při hypertenzi a dně

4. Diabetes mellitus, diety a nové aspekty výživy

5. Dieta při nemocech zažívacího traktu, M Crohn a colitis ulcerosa

6. Neurologická onemocnění, RS, Alzheimerova choroba, dieta při a po CMP

7. Kardiologická onemocnění – nízkocholesterolová dieta

8. Dieta při onemocnění ledvin, neslaná, nízkobílkovinná, dieta při nefrolitiáze-oxaláty, uráty

9. Obesita - redukční dieta, rozdíly u starších a mladších lidí. Zásady diety při klimakteriu

10. Diety bezlepkové, bezlaktózové, diety u alergií potravinových

11. Vegetariánská, veganská a makrobiotická dieta, pozitiva a negativa

12. Geriatrie - požadavky na výživu, malnutrice u geriatrických pacientů, příčiny

13. Stravovací zvyklosti u ruských, arabských a asijských hostů, základní potraviny

14. Tolerance u diet v multikulturní společnosti v lázních, stravování a stolování

15. Potravinové doplňky Olestra, Inulín indikace a kontraindikace

16. Výživa u polymorbidních pacientů, u pacientů s kolostomií v lázních.

17. Dieta u onkologických pacientů po chemoterapii a aktinoterapii v lázních

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html