|
|
|
||
Last update: Zuzana Džupinková (09.05.2012)
|
|
||
Last update: Zuzana Džupinková (09.05.2012)
Získání znalostí dietetiky u často se vyskytujících či závažných chorob, s důrazem na metabolické choroby. Seznámení se s moderními dietetickými přístupy. |
|
||
Last update: Zuzana Džupinková (09.05.2012)
1. Přehled diet u oborů: interní lékařství, neurologie, infekciologie, pneumologie, hematologie, onkologie, nefrologie, revmatologie, chirurgie, traumatologie, ortopedie. 2. Rozdíly mezi nemocničním a lázeňským dietním systémem. Pojem léčebné výživy, jednotlivé formy výživy v nemocnici a v lázních, nutriční potřeba a spotřeba. 3. Výživové požadavky u fyziologických stavů, dětství, dospívání, sport, gravidita, stáří. 4. Technologické postupy při přípravě dietních jídel, jejich vliv na nutrienty. 5. Dietní systém pro lázně, zásady, vztah dietního režimu k výživě pacientů v těžkých stavech. 6. Dieta šetřící, dieta s omezením tuku, dieta pankreatická, dieta redukční, dieta při zácpě. 7. Dieta diabetická, dieta protisklerotická, dieta při selhání jater, dieta při selhání ledvin. 8. Dieta bezlepková, dieta bezlaktózová, dieta při fenylketonurii. 9. Dieta vegetariánská, tekuté diety - jejich příprava formou tzv. „kladenské diety“. 10. Nízkoenergetická a neenergetická sladidla, alkoholické cukry jako sladidla. 11. Nové trendy v dietologii - např. - tuky - Olestra, - vláknina - inulin, oligofruktany a další. Nutriční doplňky - jejich používání, přehled hlavních komponentů v těchto doplňcích. |
|
||
Last update: Zuzana Džupinková (09.05.2012)
Mařatka,Z. a spol.: Gastroenterologie, Universita Karlova,nakladatelství Karolinum, 1999 Propedeutika klinické medicíny / Josef Marek, Zdeněk Kalvach, Petr Sucharda a kol. - Vyd.1. - Praha: Triton, cop. 2001. - 652 s.: il. Svačina Štěpán : Klinická dietologie Grada Úvod do medicíny : učebnice pro bakalářské a magisterské studium zdravotnických, paramedicínských a sociálních oborů / Vladimír Pacovský, Petr Sucharda. - 1. vyd. - Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2002. - 150 s. Doporučená literatura: Sucharda, P.: Metabolický syndrom - epidemie 21. století- Současná klinická praxe 2008 Heiner V: Základy klinické obesitologie Grada 2004 Veith, W. J.: Diet and Health. Scientific Perspectives. CRC Press-Medpharm, Boca Raton 1998. Leitzmann, C. a spol.: Ernährung in Prävention und Therapie. Hippokrates Verlag, Stuttgart 2001 Literatura pro distanční formu studia: Povinná literatura: Mařatka,Z. a spol.: Gastroenterologie, Universita Karlova, nakladatelství Karolinum, 1999 Propedeutika klinické medicíny / Josef Marek, Zdeněk Kalvach, Petr Sucharda a kol. - Vyd.1. - Praha: Triton, cop. 2001. - 652 s.: il. Svačina Štěpán : Klinická dietologie Grada Úvod do medicíny : učebnice pro bakalářské a magisterské studium zdravotnických, paramedicínských a sociálních oborů / Vladimír Pacovský, Petr Sucharda. - 1. vyd. - Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2002. - 150 s. Heine V: Základy klinické obesitologie Grada 2004 Veith, W. J.: Diet and Health. Scientific Perspectives. CRC Press-Medpharm,Boca Raton 1998. Doporučená literatura: Sucharda P Metabolický syndrm - eoidemie 21. století- Súčasná klinická praxe2008 Leitzmann, C. a spol.: Ernährung in Prävention und Therapie. Hippokrates Verlag, Stuttgart 2001 Keller, U., Meier,R., Bertoli,S.: Klinická výživa. Scientia medica,Praha 1993 Kohout,P, Kotrlíková,E.: Základy klinické výživy. Nakladatelství Krigl,Praha, 2005 Maughan,R.J., Berke,L.M.(editoři): Výživa ve sportu. Nakladatelství Galén,Praha,2006 Mařatka,Z. a spol.: Gastroenterologie, Universita Karlova,nakladatelství Karolinum, 1999 Navrátilová,M., Češková,E., Sobotka,L.: Klinická výživa v psychiatrii. Maxdorf, Praha, 2000 Provazník, K. a spol.: Manuál prevence v lékařské praxi, I.-V: díl, Nakladatelství Fortuna, Praha, 1998 Perlín, C.: Ekonomické možnosti prevence obezity z hlediska výživy. Výživa a potraviny, 61, 2006, č. 1, s. 12-13 Feldheim,W., Steimetz,R.: Ernährunglehre, Verlag W.Kohlhammer, Stuttgart,Berlin, 1998 Hope,R.A.,Longmore,J.M., Hodgetts,TJ., Ramrakra,P.S.: Oxfordská příručka klinické medicíny. Victoria Publishing,Praha, 1995 Kadlec, Pavel a kol.: Technologie potravin, díl I a II, VŠCHT, Praha 2002 Perlín, C., Holasová, M.: Problematika databází složení potravin z pohledu Evropy, Výživa a potraviny, 60, 2005, č.6, s. 159-160 |
|
||
Last update: Mgr. Barbora Patková (04.10.2022)
Podmínky zakončení předmětu: klasifikovaný zápočet 1.) Praxe v Mariánských lázních: absolvování praxe, vypracování kazuistiky v rámci praxe (podklad pro zápočet), splnění závěrečného testu. 2.) Studenti si mohou zajistit vlastní praxi: absolvování praxe, která musí být předem schválena, vypracování 1 A4 o absolvované praxi + 1 kazuistiky (podklad pro zápočet), splnění závěrečného test.
|
|
||
Last update: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (23.05.2019)
Okruhy ke zkoušce 1. Pojem léčebné výživy, nutriční spotřeba a potřeba 2. Dietní systém v lázních, rozdíly mezi nemocničním a lázeňským systémem 3. Metabolická onemocnění, dieta pankreatická, při hypertenzi a dně 4. Diabetes mellitus, diety a nové aspekty výživy 5. Dieta při nemocech zažívacího traktu, M Crohn a colitis ulcerosa 6. Neurologická onemocnění, RS, Alzheimerova choroba, dieta při a po CMP 7. Kardiologická onemocnění – nízkocholesterolová dieta 8. Dieta při onemocnění ledvin, neslaná, nízkobílkovinná, dieta při nefrolitiáze-oxaláty, uráty 9. Obesita - redukční dieta, rozdíly u starších a mladších lidí. Zásady diety při klimakteriu 10. Diety bezlepkové, bezlaktózové, diety u alergií potravinových 11. Vegetariánská, veganská a makrobiotická dieta, pozitiva a negativa 12. Geriatrie - požadavky na výživu, malnutrice u geriatrických pacientů, příčiny 13. Stravovací zvyklosti u ruských, arabských a asijských hostů, základní potraviny 14. Tolerance u diet v multikulturní společnosti v lázních, stravování a stolování 15. Potravinové doplňky Olestra, Inulín indikace a kontraindikace 16. Výživa u polymorbidních pacientů, u pacientů s kolostomií v lázních. 17. Dieta u onkologických pacientů po chemoterapii a aktinoterapii v lázních |