SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Internship Dietetics at Spa - B02293 (Nutriční terapie - kombinovaná)
Title: Praxe dietologie v lázních
Guaranteed by: 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2023
Semester: winter
Points: 3
E-Credits: 3
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:0/50, C [HS]
Extent per academic year: 50 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: combined
Teaching methods: combined
Note: prefer medical statement
enabled for web enrollment
Guarantor: Ing. Hana Pejšová, Ph.D.
Comes under: Povinné BNT18 K 2.r._23/24
Attributes: Nutriční terapeut-kombinovaná
Klinický předmět
Aim of the course - Czech
Last update: Jana Kolářová (10.01.2020)

Cílem předmětu je praktické ověření znalostí a získání potřebných dovedností k výkonu nutričního terapeuta v provozní praxi lázeňského zařízení.

Syllabus - Czech
Last update: Jana Kolářová (10.01.2020)

Při praxi se studenti, pod vedením odborně způsobilých pracovníků lázeňského zařízení, zaměří na tato témata:

příprava informačních materiálů pro pacienty a jejich rodiny;

edukace pacientů, klientů, ve speciálních dietách;

doporučení výživových doplňků podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění;

sledování efektů stanovené nutriční podpory a doporučení lékaři případné změny;

vyhodnocení stavu výživy pacienta na základě provedených vyšetření nutných ke zjištění stavu výživy;

analýza a komplexní vyhodnocení stavu výživy pacienta na základě provedených vyšetření nutných ke zjištění stavu výživy, včetně specializovaných laboratorních vyšetření a kalorimetrie;

návrh skladby výživy a zavádění výživových opatření pro období po ukončení lázeňské léčby.

Literature - Czech
Last update: Zuzana Džupinková (07.05.2012)
Základní:
Bezpečnost pokrmů v gastronomii

Autor: Doc. VOLDŘICH, Michal, CSc.; Ing. JECHOVÁ, Marie.

ISBN: 80-903401-0-5.

Rok vydání: 2004.

Vydavatel: LEDA.

Systém kritických bodů v obchodě (HACCP)

Autor: kolektiv autorů.

ISBN: 80-903401-2-1.

Rok vydání: 2004.

Doporučená:
NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin

S účinností od 15.5. 2008 je v platnosti nová vyhláška č. 157/2008 Sb. o potravinách určených pro zvláštní výživu.

vyhláška č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití, ve znění pozdějších předpisů (ve znění vyhlášky č. 402/2006 Sb. a vyhlášky č. 473/2006 Sb.,)

zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 316/2004 Sb.:

"Příloha k vyhlášce č. 273/2000 Sb. Maximální limity reziduí

VYHLÁŠKA MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ č. 296/1997 Sb.,

kterou se stanoví pravidla pro výběr epidemiologických rizikových skupin potravin

Aktuální legislativa vztahující se k dokumentaci nemocného

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html