SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Internship at dietology-oriented clinical department 2 - B02292 (Nutriční terapeut kombinovaná)
Title: Praxe na klinickém oddělení se zaměřením na dietologii 2
Guaranteed by: 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2021
Semester: summer
Points: 3
E-Credits: 3
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:0/25, C [HS]
Extent per academic year: 25 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: combined
Teaching methods: combined
Explanation: Ing. Hana Pejšová
Note: prefer medical statement
enabled for web enrollment
Guarantor: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Attributes: Nutriční terapeut-kombinovaná
Klinický předmět
Is interchangeable with: B03231
Annotation - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)
Předmět pomáhá studentům upevnit teoretické znalosti a prakticky uplatnit získané vědomosti v oblasti nutriční terapie pod vedením zkušených nutričních terapeutů na klinických pracovištích.
Aim of the course - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)

Studenti se naučí vypracovat nutriční anamnézu, vyhodnotit nutriční potřeby klienta a samostatně sestavit individualizovaná nutriční doporučení. Seznámí se se speciálními dietními postupy. Studenti se budou spolupodílet na tvorbě edukačních materiálů. Pod odborným vedením budou provádět edukační činnost.  Studenti mohou identifikovat specifika jednotlivých klinických oborů ve vazbě na základní onemocnění.  Základním cílem této praxe je získat zkušenost z práce interdisciplinárního týmu v péči o pacienty.

Syllabus - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)

1.     Individualizované dietní postupy

2.     Příprava edukačních materiálů.

3.     Edukační činnost

Literature - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)

KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. 1. české vyd. Praha: Grada, 2015, xiii, 572 s. ISBN 978-80-247-4533-6.

SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Vyd. 1. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 978-80-247-2256-6.

SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ.Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.

ŠTĚPÁN SVAČINA, Alena Bretšnajdrová. Dietologický slovník. 1. vyd. Praha: Triton, 2008. ISBN 8073870622.

Kohout, P., Rušavý, Z., Šerclová, Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Praha: Forsapi

Kohout, P. et al. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. Praha: Maxdorf, 2004

Kohout, P, Kotrlíková, E. Základy klinické výživy. Praha: Krigl, 2005

MARTINA VENGLÁŘOVÁ, Gabriela Mahrová. Komunikace pro zdravotní sestry. Praha: Grada, 2005. ISBN 9788024712628.

PLEVOVÁ, Ilona a Regina SLOWIK. Komunikace s dětským pacientem. 1. vyd. Praha: Grada, 2010, 247 s. Sestra (Grada). ISBN 978-80-247-2968-8.

POKORNÁ, Andrea. Komunikace se seniory. 1. vyd. Praha: Grada, 2010, 158 s. Sestra (Grada). ISBN 978-80-247-3271-8.

KUTNOHORSKÁ, Jana. Výzkum v ošetřovatelství. 1. vyd. Praha: Grada, 2009, 175 s. Sestra (Grada). ISBN 978-80-247-2713-4.

Haluzíková, J. Informovaný pacient - spokojený pacient, zdravotník v roli edukátora. Diagnóza v ošetřovatelství, 2006, č. 7, s. 276-280. ISSN 1801-1349.

Dotazník nutričního skóre MNA Nestlé -  http://www.mna-elderly.com/forms/MNA_czech.pdf

Course completion requirements - Czech
Last update: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (21.05.2019)

100% docházka, kladné hodnocení z pracoviště, prezentace vybrané kazuistiky v PowerPointu

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html