Last update: MUDr. Tomislav Švestka, CSc. (24.05.2019)
Předmět je koncipován jako praktický. Cílem předmětu je získat praktické dovednosti v ošetřování, prevenci,
diagnostice a léčbě v oblasti klinické výživy a nutriční terapie. Studující se naučí vyhledávat pacienty ohrožené
rozvojem malnutrice, posoudit stav výživy a intervenovat pomocí dietní terapie, umělé výživy případně dalších
léčebných modalit. Dále si prakticky nacvičí komunikační a edukační techniky nezbytné pro přípravu a realizaci
nutričního plánu v rámci zdravotnického týmu.
V blokové výuce je student postupně seznámen s jednotlivými částmi sylabu tohoto velmi důležitého předmětu.
Klíčový předmět má samostatné podklady ve wikiscriptech 1.LF UK
Syllabus - Czech
Last update: MUDr. Tomislav Švestka, CSc. (24.05.2019)
Získání praktických dovedností v ošetřování, prevenci, diagnostice a léčbě poruch výživy. Vyhledávání pacientů ohrožených rozvojem malnutrice. Diagnostika stavu výživy a intervence pomocí dietní terapie, umělé výživy případně dalších léčebných modalit. Praktický nácvik komunikačních a edukačních technik nezbytných pro přípravu a realizaci nutričního plánu v rámci zdravotnického týmu.
Literature - Czech
Last update: MUDr. Tomislav Švestka, CSc. (24.05.2019)
Zdeněk Zadák: Výživa v intenzivní péči. Grada, 2. vydání, Praha 2008. Urbánková, P., Urbánek, L.: Klinická výživa v současné praxi. NCONZO: Brno, 2008 Luboš Sobotka et. al.: Basics in Clinical Nutrition, Galén, Praha 2004 Svačina a kol.: Poruchy metabolismu a výživy. Galén, Praha 2010
Course completion requirements - Czech
Last update: MUDr. Tomislav Švestka, CSc. (24.05.2019)