SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Practice in dietary cooking 1 - B02272
Title: Praxe v dietním vaření 1
Guaranteed by: 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2021
Semester: winter
Points: 5
E-Credits: 5
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:0/25, C [HS]
Extent per academic year: 25 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: combined
Teaching methods: combined
Explanation: Mgr. Dagmar Svěráková
Note: enabled for web enrollment
Guarantor: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Attributes: Nutriční terapeut-kombinovaná
Klinický předmět
Annotation - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)
Předmět navazuje na teoretické znalosti ze "Stáže v potravinářských technologiích" a prohlubuje praktické znalosti o základních technologických postupech přípravy racionální stravy. Studenti se seznámí s rozdíly ve stravovacích doporučeních pro jednotlivé stravovací kategorie. Naučí se pracovat s tabulkami výživných hodnot. Studenti se seznámí se zásadami pro plánování jídelních lístků a dokážou je následně s ohledem na konkrétní požadavky prakticky uplatnit.
Aim of the course - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)

Studenti dokáží charakterizovat  a kriticky hodnotit výživové potřeby u osob z jednotlivých stravovacích kategorií a následně zpracovat vhodná výživová doporučení pro vybrané stravovací kategorie. Naučí se pracovat s tabulkami výživných hodnot, včetně zpracování propočtu prostřednictvím odborného softwaru. Studenti uplatní  teoretické znalosti při plánování  konkrétních jídelních lístků dle daných kritérií. Prakticky si osvojí vědomosti týkající se základních technologických postupů přípravy racionální stravy. Nezbytnou součástí výuky je respektování ochrany zdraví všech účastníků stravování, dodržování zásad osobní hygieny, ochrany a bezpečnosti při práci.

Literature - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (07.01.2016)

Doporučená literatura :

Kudlová, E., Mydlilová, A. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Praha: Grada, 2005

Frűhauf, P. Výživa novorozence, kojence a batolete. Pediatrie v praxi. 2005

Piťha, J., Poledne, R., Zdravá výživa pro každý den. Praha: Grada Publishing,  2009

Hronek, H. Výživa ženy v období těkotenství a kojení. Nakladatelství Maxdorf, 2007

Společnost pro výživu. Receptury pokrmů pro školní stravování. Praha : Výživaservis s.r.o.,

2007

Chrpová, D. S výživou zdravě po celý rok. Praha: Grada Publishing, 2009

Nevoral, J a kol. Výživa v dětském věku. Nakladatelství HH, 2009

Společnost pro výživu. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Praha: 2012

 

Teaching methods - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)

seminář, praktický výcvik

Requirements to the exam - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)

evidence docházky, splnění zadaných úkolů, zápočtový test

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html