SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Minimum of Practical Procedures (log-book) - B01742
Title: Minimum praktických výkonů (log-book)
Guaranteed by: 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2021
Semester: summer
Points: 1
E-Credits: 1
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:0/0, C [HT]
Extent per academic year: 0 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Explanation: MUDr. Lukáš Zlatohlávek, PhD.
Note: enabled for web enrollment
Guarantor: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Comes under: Povinné BNT18 P 3.r._23/24
Attributes: Nutriční terapeut
Klinický předmět
Syllabus - Czech
Last update: Jana Kolářová (20.03.2023)
Student sám provede:

Sestavení nutriční anamnézy pacienta.

Vyhodnocení nutričních potřeb (nutriční screening, laboratorní hodnoty, antropometrická měření).

Rozpozná somatické a psychosociální potřeby pacienta (vzniklé v průběhu zdravého vývoje i potřeby vzniklé v důsledku nemoci).

Zhodnocení sociální situace pacienta v realizaci nutričních potřeb.

Stanovení nutriční diagnózy.

Stanovení plánu nutriční péče, jeho realizace, kontrolu účinnosti a hodnocení, návrh případných úprav.

Sestavení plánu nutriční péče za využití EV/PV, znalost přípravků nutriční podpory (EV/PV).

Zprostředkování informací pacientovi.

Zajištění nutričních protokolů spojených s přijímáním, přemisťováním a propuštěním pacienta.

Zajištění všestranné nutriční péče, která bude směřovat k posílení a udržení zdraví, případně k prevenci onemocnění.

Samostatně navrhnou potřebné změny v nutriční péči o nemocné, obhájit tato rozhodnutí a nést za ně plnou odpovědnost.

Zajistit individuální potřebu požadovaného druhu léčebné výživy.

Kontrolní činnost v dietologii na úrovni nemocného, oddělení, stravovacího provozu, zdravotnického zařízení a pracovníků zabývajících se léčebnou výživou.

Monitorace příjmu stravy pacienta.

Edukace pacienta, rodiny v oblasti nutričního zajištění a léčebné nutriční terapie.

Připrava edukačního semináře pro pacienty / skupinová edukace pacientů.

Zdravotní výchova formou přednášky pro rodinné příslušníky či veřejnost.

Příprave edukačních materiálů pro jednotlivé cílové skupiny (zdravotnický personál, pacienty, rodinné příslušníky, veřejnost, pracovníky ve školství).

Zajistí přejímku, kontrolu a uložení nutričních přípravků a manipulaci s nimi.

Kontrola, metodické vedení a organizace přípravy stravy a léčebné výživy zejména ve stravovacích provozech zdravotnických zařízení.

Sestavení jídelních plánů a předpisů stravy pro jednotlivé diety a i pro celá zdravotnická zařízení, včetně propočtů biologické a energetické hodnoty diet.

Student spolupracuje:

S lékařem při zajištění nutriční péče, zejména enterální formou, případně kombinovanou formou.

S nutricionistou / nutričním terapeutem zařízení.

V rámci nutričního týmu zařízení.

Se členy zdravotnického týmu na úrovni oddělení, organizační jednotky i v terénu.

Course completion requirements - Czech
Last update: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D. (14.02.2015)

K udělený zápočtu musí mít student vyplněny všechny kolonky v LOGBOOKu.

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html