SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Practice in dietary cooking 2 - B01710
Title: Praxe v dietním vaření 2
Guaranteed by: 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2020
Semester: summer
Points: 5
E-Credits: 5
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:0/50, C [HS]
Extent per academic year: 50 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Explanation: Bc. Iva Dvořáková
Note: enabled for web enrollment
Guarantor: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Attributes: Nutriční terapeut
Klinický předmět
Is pre-requisite for: B02286, B02287, B02290
Is interchangeable with: B03099
Annotation - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)
Předmět předává studentům vybrané poznatky o stravování, použití poživatin pro přípravu pokrmů a jejich zařazení do dietní stravy. Seznamuje studenty s jednotlivými technologickými postupy přípravy tzv. šetřící stravy. Student dokáže charakterizovat rozdíly mezi zdravou výživou a dietním stravováním a dokáže zvolit správné technologické postupy.
Aim of the course - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)

Znát a správně používat základní technologické postupy přípravy "šetřící stravy". Seznámit se s historií, vývojem a inovacemi Dietního systému. Studenti dokážou přesně specifikovat správný výběr poživatin a správnou technologickou úpravu pro všechny základní diety. Samostatně určí ideální hmotnosti pro konkrétního klienta, jeho BMI a bazální metabolismus dle Harrise-Benedicta.

Syllabus - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)

Základní technologické postupy přípravy "šetřící stravy".

Historie, vývoj a inovace Dietního systému.

Základní druhy diet (dieta č. 0, 1, 2, 4 ,5, 6, 8, 9,10).

Výpočet ideální hmotnosti, BMI, bazálního metabolismu dle Harrise-Benedicta.

Literature - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)

Runštuk, R. Receptury teplých pokrmů. Radek Runštuk - R plus, 2004

Runštuk, R. Receptury studených pokrmů. Radek Runštuk - R plus,2008

Voldřich, M., Jechová, M. Bezpečnost pokrmů v gastronomii. LEDA, 2004

Rumíšková, M. Základy výživy, Brno, 2002

Společnost pro výživu - Perlín C. Potravinové tabulky I. a II. díl. Společnost pro výživu. Praha, 1992.

Doberský, P. Dietní systém pro nemocnice.  Osvěta, 1983.

Svačina, Š. a kol. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008 

Teaching methods - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)

Předmět má teoreticko - praktický charakter.

Requirements to the exam - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)

1. 80% docházka

2. splnění kontrolního testu

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html