SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Traineeship in food technology 1, 2 - B01708
Title: Stáž v potravinářských technologiích 1, 2
Guaranteed by: 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2020
Semester: winter
Points: 5
E-Credits: 5
Examination process: winter s.:
summer s.:
Hours per week, examination: winter s.:0/2, C [HT]
summer s.:0/25, C [HT]
Extent per academic year: 55 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Explanation: Bc. Iva Dvořáková, Ing. Hana Pejšová
Note: enabled for web enrollment
Guarantor: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Attributes: Nutriční terapeut
Is interchangeable with: B03100
Annotation - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (16.09.2015)
Stáž navazuje na teoretické přednášky o chemii potravin. Studenti se seznámí s hygienickými požadavky kladenými na provozy poskytující stravovací služby a s hygienickým zabezpečením provozu a výroby. Získají znalosti o technologickém zpracování poživatin, o základních technologických postupech a změnách na potravinách, ke kterým při nich dochází. Dokáží specifikovat druhovou kvalifikaci potravin. Jsou aktivně zapojeni do těch úseků stravovacích provozů, které s jejich znalostmi lze prakticky absolvovat. Stáž v jakémkoliv provozu poskytujícím stravovací služby dle vlastního výběru - není zapotřebí přítomnost nutričního terapeuta. Stáž v provozu či výrobně potravinářských produktů - dle vlastního výběru.
Aim of the course - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (16.09.2015)

Znalost "správné výrobní praxe", organizace výrobních postupů, systému sledování kvality potravinových výrobků a legislativních požadavků na výrobu, distribuci a skladování. Schopnost samostatně normovat běžné druhy pokrmů a navrhnout správný technologický postup při jejich přípravě. Správně interpretovat informace uváděné na výrobcích.

Syllabus - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (16.09.2015)

Seznámení se s

1.    platnou legislativou o hygienických požadavcích na stravovací služby a se zásadami osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných

2.    předpoklady zdravotně bezpečného zpracování potravin (HACCP)

3.    požadavky na přípravu a podávání pokrmů v rámci zdravotní péče a sociálních služeb (příprava kojenecké stravy, banka mateřského mléka, podmínky podávání pokrmů v      rámci léčebného procesu, tekuté výživy ústy a výživy  

       aplikované gastrickou sondou)

4.    druhovou kvalifikací potravin

5.    základními technologickými postupy přípravy pokrmů ze  základních druhů poživatin

6.    běžnými druhy pokrmů

7.    definovanými dávkami potravin pro přípravu konkrétních pokrmů

8.    informacemi uváděnými na výrobcích

Literature - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (31.03.2015)

Doporučené studijní materiály:

Vyhláška ministerstva zdravotnictví č. 137/2004 Sb.

Vyhláška č. 157/2008 Sb. o potravinách určených pro zvláštní výživu.

Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe 1.- 2. část. Národní informační středisko pro podporu jakosti. Praha, 2006. 

Sedláčková, Hana, Otoupal, Pavel. Technologie přípravy pokrmů 1.-5.díl. Praha : Fortuna, 2004. 

Dostálová, Jana. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Praha : Forsapi

DOSTÁLOVÁ, Jana a Pavel KADLEC. Potravinářské zbožíznalství: technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2014, 425 s. Monografie (Key Publishing). ISBN 9788074182082.

KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH a Michal VOLDŘICH. Co byste měli vědět o výrobě potravin?: technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2009, 536 s. Monografie (Key Publishing). ISBN 978-80-7418-051-4.

Teaching methods - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (16.09.2015)

Seminář, exkurze, samostatná práce na zadaném tématu či úseku práce.

Stáž na vybraném parcovišti.

Requirements to the exam - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (16.09.2015)

Evidence docházky, ověření získaných znalostí.

Kladné hodnocení z pracoviště.

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html