SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Traineeship in Community Nutrition - B01707
Title: Stáž v komunitní výživě
Guaranteed by: 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2020
Semester: summer
Points: 3
E-Credits: 3
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:0/25, C [HS]
Extent per academic year: 25 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Explanation: Ing. Hana Pejšová
Note: enabled for web enrollment
Guarantor: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Attributes: Nutriční terapeut
Is interchangeable with: B03103
Annotation - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)
Předmět navazuje na teoretické znalosti ze "Stáže v potravinářských technologiích" a z "Praxe v dietním vaření". Stáž na pracovištích v komunitě - dle výběru pracoviště sociální péče, domov důchodců, home care, hospic, poradna výživy, výrobce nutričních preparátů, sdružení nemocných (například coeliaků, nespecifických střevních zánětů, diabetiků), školní jídelny. Studenti uplatní znalosti zásad zdravé výživy, doporučení pro jednotlivé stravovací kategorie a znalosti o alternativní výživě v práci pro zvolenou komunitu.
Aim of the course - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)

V průběhu stáže seznámení s činností nutričního terapeuta pro potřeby komunity, včetně spolupráce v oblasti hygieny výživy, specifických výživových potřeb jednotlivých stravovacích kategorií - výživa seniorů, dospělé populace, dětí, problematika školních jídelen a vazba na spotřební koš.

Syllabus - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)

Seznámení se s


1) současnou legislativou vztahující se ke stravování populačních skupin v komunitě 

2) organizací stravovacích služeb v komunitě 

3) systémem práce poraden výživy 

4) způsobem zpracování edukačních materiálů pro komunitní využití

5) systémem organizace edukačních akcí.

6) Sestavení jídelníčku pro školní jídelnu či jídelnu mateřské školy. Důkladné pochopení spotřebního koše. Úprava jídelního lístku ve vazbě na doporučené výživové hodnoty pro

    danou věkovou kategorii.

7) Kontrola standardizace nutriční péče v domově důchodců (pracoviště soc. péče) či spolupráce při její přípravě. Příprava přednášky pro klienty domova nebo ošetřující personál.

    Příprava vzorového jídelního lístku včetně propočtu jeho výživové hodnoty.

8) Vyhodnocení nutričního stavu klienta - home care ve vazbě na aktuální nutriční péči. Student navrhuje případnou úpravu nutriční péče.

9) Student se aktivně zapojí do přípravy přednášky pro laickou veřejnost, přípravy plánu edukačních akcí pro klientské skupiny.

Literature - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)

Doporučené studijní materiály:

Kudlová, E., Mydlilová, A. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Praha: Grada, 2005

Frűhauf, P. Výživa novorozence, kojence a batolete. Pediatrie v praxi. 2005

Piťha, J., Poledne, R., Zdravá výživa pro každý den. Praha: Grada Publishing,  2009

Hronek, H. Výživa ženy v období těkotenství a kojení. Nakladatelství Maxdorf, 2007

Společnost pro výživu. Receptury pokrmů pro školní stravování. Praha : Výživaservis s.r.o.,

2007

Společnost pro výživu. Dokumenty: Metodika výpočtu spotřebního koše

Chrpová, D. S výživou zdravě po celý rok. Praha: Grada Publishing, 2009

Nevoral, J a kol. Výživa v dětském věku. Nakladatelství HH, 2009

Společnost pro výživu. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Praha: 2012

Jurašková B. Nutriční podpora v geriatrii. Lékařské listy 2006; 13: 10-13

Kalvach Z, Zadák Z, Jirák R, et al. Geriatrie a gerontologie. Praha: Grada Publishing 2004, ISBN 80-247-0548-6

Teaching methods - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)


Samostatná práce na zadaném tématu či úseku práce. Plnění zadaných úkolu pod vedením školitelů. Dodržování a kontrola HACCP.

Requirements to the exam - Czech
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)

 100% docházka, kladné hodnocení z pracoviště, seminární práce.

.

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html