|
|
|
||
The aim of the course is to revise the basic terminology of dietology (diet components, their importance and
representation in the diet). Students are acquainted with general view on rational diet (basic rules, principles of
diagnostic methods used in dietology and nutritional counseling, compiling menus). The basic rules of sports
nutrition are mentioned, especially some differences from the nutrition of the general population. Students are
acquainted with the possibilities of nutritional intervention in selected civilization diseases.
Last update: Kinkorová Ivana, Mgr., Ph.D. (14.05.2019)
|
|
||
Výživa a potraviny; Diabetologie, Metabolismus, Endokrinologie CLARKOVÁ, N. Sportovní výživa. Praha: Grada Publishing, 2000, 266 s. DLOUHÁ, R. Výživa - přehled základní problematiky. Praha: Karolinum, 1998, 215 s. FOŘT, P. Výživa nejen pro kulturisty. Pardubice: Svět kulturistiky, 1. vydání, 1996, 253 s. MAUGHAN,RJ., BURKE, L.Výživa ve sportu - příručka pro sportovní medicínu. Praha: Galén, 2006, 311 s. MAUGHAN, RJ. (ed). Nutrition in sport. Blackwell science, 2000, 680 pp.
Last update: Kinkorová Ivana, Mgr., Ph.D. (21.06.2019)
|
|
||
Požadavky na zápočet: zápočtový test z oblastí:
Last update: Kinkorová Ivana, Mgr., Ph.D. (21.06.2019)
|
|
||
1. Základní pojmy z oblasti výživy (výživová pyramida) 2. Složky stravy a jejich význam 3. Racionální strava (základní pravidla, jídelníček) 4. - 5. Diagnostické metody v dietologii 6. - 8. Sportovní výživa (specifika, volba vhodných potravin v závislosti na pohybovém zatížení, pitný režim, výživové doplňky) 9. - 12. Specifika výživy u civilizačních onemocnění 13. Dotazníková šetření a PC vyhodnocení (softwary pro dietologii) 14. Metody pro stanovení tělesného složení
Last update: Kinkorová Ivana, Mgr., Ph.D. (21.06.2019)
|