|
|
|
||
Náplní předmětu je především seznámení se základními pravidly sportovní výživy, obeznámení s některými odlišnostmi od výživy běžné populace. Studenti jsou seznámeni s pravidly sestavování jídelníčků, volbou potravin a pravidly pitného režimu v závislosti na pohybovém zatížení. Jsou podávány informace týkající se výživových doplňků a suplementů.
Studenti jsou seznámeni s využitelností diagnostických metod v diabetologii. Last update: Kolář Jiří, Mgr. (12.09.2017)
|
|
||
1. Výživa a potraviny; Diabetologie, Metabolismus, Endokrinologie
2. CLARKOVÁ, N. Sportovní výživa. Praha: Grada Publishing, 2000, 266 s.
3. DLOUHÁ, R. Výživa - přehled základní problematiky. Praha: Karolinum, 1998, 215 s.
4. FOŘT, P. Výživa nejen pro kulturisty. Pardubice: Svět kulturistiky, 1. vydání, 1996, 253 s.
5. MAUGHAN,RJ., BURKE, L.Výživa ve sportu - příručka pro sportovní medicínu. Praha: Galén, 2006, 311 s.
6. MAUGHAN, RJ. (ed). Nutrition in sport. Blackwell science, 2000, 680 pp.
Last update: Kolář Jiří, Mgr. (12.09.2017)
|
|
||
Přednášky: 1. Úvod do problematiky předmětu 2. Krátké a obecné zopakování se základními pojmy z oblasti výživy 3. Pojem sportovní výživa a její dělení 4. Specifika sportovní výživy s ohledem na různé druhy sportů 5. Sacharidová superkompenzace 6. Volba vhodných potravin v závislosti na pohybovém zatížení 7. Pitný režim ve sportu 8. Výživové doplňky 9. Metody stanovení tělesného složení
Požadavky na zápočet: zápočtový test Last update: Kolář Jiří, Mgr. (12.09.2017)
|